изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:54 EEST
Бойко Борисов за това как се управлява държавата и за атаките срещу кабинета    
Интервюта Бойко Борисов, министър-председател на Република България, пред ТВ 7, "БОдилник"


Водещ: Добро утро на зрителите на ТВ 7, рубриката „Гореща точка”. Сутрешният блок на нашата телевизия започва, както винаги, от центъра на София, само че на друго място – в кабинета на премиера Бойко Борисов. За първи път от доста време насам той ще говори открито пред една българска медия по актуалните въпроси от управлението на държавата. И така, как се управлява държавата?
Бойко Борисов: Всеки ден говоря, не е за първи път.
Водещ: Не е съвсем така, защото от няколко дена министър-председателят Бойко Борисов не коментира темите. Вчера, това, което направихте като коментар, беше от стенограмата на Министерски съвет. Между другото, изключително атрактивен начин за общуване с медиите – да се публикуват стенограмите от Министерски съвет, което досега не беше практикувано от другите премиери. Дневният ред на държавата като че ли през последните дни се определя от СРС-тата. Иска ми се да започнем обаче от друг дневен ред, който може би е по-важен за хората – дневния ред на парите и на доходите. От вчера сме извадени от наказателната група на Европейския съюз за висок бюджетен дефицит. Смятате ли, че това е наш успех, при положение, че ние сме все пак най-бедната държава в Европейския съюз и мнозина ни се чудят как при толкова ниски доходи на населението успяваме да се справяме все пак?
Бойко Борисов: Разбирам прочита, който искате кажете. Преди това добър ден на вашите зрители. Това, което министър Дянков постигна в тези няколко месеца, има изключително голямо измерение. Първо, доказа, че всички приказки и атаки за това да пуснем дефицита на държавата, на простичък език за хората, които не са финансисти, това означава да харчиш повече, отколкото изкарваш. Е няма как, който и да е от твоя екип, ако взима 500 или 1000 лева, а харчи 2000 лева да го чака добро бъдеще. Това, което ни караха да направим – да пуснем по-висок дефицит, сиреч да изпапкаме парите, образно казано, и след това да отидем във варианта на Гърция или други страни.
Водещ: Да, само че в Гърция заплатите, които чиновниците взимат, са 1500 евро. А пък вашите чиновници взимат по 300 евро.
Бойко Борисов: Да. И затова сега гърците започват да връщат заплати, да връщат пенсии.
Водещ: Пак няма да станат колкото нашите. България е най-бедната страна в Европейския съюз.
Бойко Борисов: Всеки ден се бият по улиците и си фалират държавата. Макар че като наши съседи, аз им пожелавам да се оправят по-бързо. Факт е, че само няколко държави сме извадени от този наказателен списък. И искам да ви кажа, че догодина и по-догодина тези, които не влязат в нашите критерии от 3%, ще им бъде отнето правото на глас в Европейския съюз. И затова примерно в Германия до 2013 година, във Франция имат цели програми, по които техните правителства са длъжни и ще свалят дефицита. Така че Дянков и въобще министрите, кабинетът направи много, за да се случи това вчера, за което много им благодаря.
Водещ: Обаче трета поредна година ние сме нетен донор на Европейския съюз. Даваме повече пари като наша вноска там, отколкото получаваме.
Бойко Борисов: Не. От тази година, откакто е нашето правителство, усвояваме повече пари, отколкото даваме.
Водещ: Това, че сте кандидатствали за проекти и сте спечелили проекти не означава, че са ви дали парите. А нашите пари заминават там директно.
Бойко Борисов: И са финансирани проектите.
Водещ: Каква е равносметката?
Бойко Борисов: Само за „Тракия” са 500 милиона.
Водещ: Дадени ли са тези пари?
Бойко Борисов: Да, разбира се. В момента, в който се одобри апликационната форма, от този момент, образно казано, носиш фактура за свършена работа, осребряват ти парите. Метрото на София – над един милиард евро, над два милиарда лева. Изцяло финансирано в 80% от Европейската комисия, от именно тази европейска солидарност. Така че бяха годините, в които внасяхме повече, отколкото получавахме. Сега вече 10 пъти към днешна дата повече пари усвояваме от еврофондовете, отколкото предишното правителство.
Водещ: С какви пари се строи магистрала „Тракия”?
Бойко Борисов: 80% европейски.
Водещ: От фондовете, които са специално предназначени за магистрали?
Бойко Борисов: Да, които за съжаление 20 години никой не построи.
Водещ: Кога да одобрени тези проекти? Кога са предложени на Европейския съюз?
Бойко Борисов: В края на годината.
Водещ: Това изцяло работа на вашето правителство ли е?
Бойко Борисов: Изцяло. Защото просто магистрала „Тракия” знаете, че искаха да я правят на концесия, помните много добре. Какво значи концесия? Означава...
Водещ: То беше по времето на НДСВ, когато вие бяхте главен секретар на МВР.
Бойко Борисов: Не само. И това правителство, и следващото правителство дойде на власт, „ще направим магистрала „Тракия”. И много важно е тук да се има предвид, че тази магистрала по начина, по който искаха да я направят, щеше да има и от едната, и от другата страна бариера. И когато българските граждани искат да пътуват по нея, да си дадат 8, 9, 10 лева – колкото струва, за магистралата. Начинът, по който я правим ние - хем с европейски пари, хем да е безплатна за българските граждани. Има огромна разлика.
Водещ: Магистрала „Тракия” ли е основният приоритет на това правителство? Събирате доста критики, между другото, за това, че магистралите се превърнаха във ваш приоритет, че всеки ден се правят първи копки, някъде с ваше участие...
Бойко Борисов: Не само се правят първи копки, напротив, вече цялото трасе на магистрала „Тракия” е на чакъл. И като застанеш в полето я виждаш от единия до другия край. Десетки километри. „Люлин” ще стане в средата на март. Най-важният приоритет е магистрала „Струма”.
Водещ: По-важен от „Тракия”, така ли да ви разбирам?
Бойко Борисов: По-важен, разбира се. Защото връзва Солунското топло пристанище с Лом, Видин, Русе и оттам по Дунав или от другата страна по „Дунав мост 2” за Западна Европа. Това е най-важната магистрала. И тя изцяло е над 1 милиард и 200 милиона евро ще излезе. И в края на годината, и то на Игнажден, когато каквото ти се случи, цялата година ти върви така, именно знаейки за този български празник, Европейската комисия точно тогава отпусна парите и за „Тракия” и да де окей, че и четвърти лот на „Струма” – Кресненското дефиле – най-тежкият ще бъде финансиран от Европейската комисия.
Водещ: Други приоритети на това правителство?
Бойко Борисов: Много важна е „Марица”.
Водещ: Пак магистрала обаче.
Бойко Борисов: Магистралите са артериите на един организъм. В противен случай, ако си представите държавата, имате един дебел организъм без никакви артерии. Той ще умре. Откъде държавата ще...
Водещ: Все пак не могат магистралите да бъдат само приоритет. Съгласен съм с вас, важен приоритет, може би най-важният.
Бойко Борисов: Водоснабдяването и канализацията е другият приоритет. Ние половината от държавата... Помните ли София каква беше? Нямаше ВиК, нямаше канализация. Огромните квартали на София, които са под Витоша, нямаха канализация. Огромни пари се изляха под земята, за да се направи. Не си ли спомняте Южната дъга на Околовръстното, че мръсната вода течеше отгоре и отнасяше Околовръстното.
Водещ: Тя и тази зима водата тече по Околовръстното шосе от витошките квартали. Вие помните кадрите с лодката.
Бойко Борисов: Е, аз мисля, че или се шегувате, или изпадате в ситуация едно природно бедствие да го дадете за пример. В момента Южната дъга е най-прекрасния път, който е правен сигурно от 20 години насам. И ако си спомните какъв е бил. Когато има наводнение вижте и в Германия, и в Бразилия, и във Франция - потопът е потоп навсякъде. Никой не се е преборил с водната стихия.
Водещ: Направих връзка между липсата на канализация в горните квартали на София и наводнението, което се случи.
Бойко Борисов: Да. Те затова излизат скъпи тези пътища, защото отдолу под тях слагаме колекторите за водоснабдяването и канализацията, телефоните, осветлението – абсолютно всичко като инфраструктура, за да не се руши 20 години след това.
Водещ: Други приоритети, защото ако човек гледа приоритетите, ще се окаже, че магистралата, спортната зала – това са вашите приоритети. Подслушването да речем.
Бойко Борисов: Нека да разсъждаваме така – какво е стратегическото място на България? Какво България има като най-ценно? Това е стратегическото й място. Всички казват: ние сме на кръстопът. Щом сме на кръстопът, България трябва да печели от тази своя позиция. Как? Като направи магистрали, жп линии. В момента ние над половин милиард изсипваме в жп линиите европейски пари. И ще направим бързи железници, качествени. Това са транспортни коридори. Има ли движение, има пари. Това са хотелчета, ресторантчета, магазинчета, фирми, които поддържат пътища, второ, трето, четвърто. Това в края на краищата дава работни места, дава пари.
Водещ: Пак да се върнем на доходите. Кога ще има чувствително увеличение на доходите на българските граждани?
Бойко Борисов: Когато започнем да работим така, че да изкарваме пари. Какви са тези смешни въпроси - кога ще се повишат доходите? Доходите и в момента се повишават на всеки, който работи, има добра работа и дава добра продукция.
Водещ: Живеем по правилата на Европейския съюз, а сме в пъти по-бедни от европейците.
Бойко Борисов: В пъти сме, защото цялата икономика...
Водещ: Това не е директно обвинение към вас. Това е фундаментален въпрос за българските граждани. По-важен от магистралите със сигурност. Защото те са стратегически въпрос.
Бойко Борисов: Докато разсъждавате по този начин, никога няма да има доходи. Никога няма да има доходи. Вие можете ли да имате доходи, без да имате професия или работа? Защо ви плащат на вас заплата? Защото сте станали в 4,30 тази сутрин, 15 човека сте тук. Затова ви плащат, защото сте дошли да направите това предаване. Държавите – и те са същия организъм. Трябва да произвеждаш, да имаш, за да раздаваш доходи. Откъде да вземем доходи? Откъде? Коя икономика работи, в какъв вид, къде са ни т.нар. предприятия, мастодонти или... Всичко беше закрито, фалирало. Ето, давам пример с най-елементарното – „Кремиковци”, който беше в София. За „Кремиковци” ние в момента, и го прекратихме с Япония, колкото и да им беше неприятно, заемът, който имахме там. Защо? В момента, в който продаваш предприятието „Кремиковци” за един долар, задължаваш с един милиард лева държавата да вземе кредит, за да направи насипно пристанище в Бургас за точно този комбинат. И в момента ние имаме насипно пристанище, което за нищо друго не се използва, ей така си стои, но ние плащаме и курсовите разлики по скока или падането на йената, плюс лихвите и главниците.
Водещ: Оставам с впечатлението, че вие сте доволен от това, че „Кремиковци” фалира. Помня, че имаше предложение когато бяхте кмет на София, то да бъде продадено като инфраструктура за земя.
Бойко Борисов: Ако може да бъде продадена – да бъде продадена. В момента не се занимавам с това. Важното е, че вече въздухът на София вече е чист, но проблемът е защо държавата е направила тази инвестиция. Докато нашите съседи правят контейнерни пристанища, което е модерно, което носи много приходи, вървят много товари. С една дума, доходите ще се вдигнат когато ние така структурираме икономиката си, приходите си, че да има какво да раздаваш. Иначе откъде да се вземат? Влизаш в дефицит, получаваш наказателни санкции и в същото време започваш да губиш и доверието на външните пазари. И държавата тръгва надолу.
Водещ: Още един въпрос по отношение на доходите, въпрос на наш зрител. Защо не са стартирали разплащанията за земеделските земи след безобразията на Калина Илиева?
Бойко Борисов: Как да не са стартирали? 100% сме изплатили парите и изплащаме.
Водещ: На доста места хората не са си получили парите.
Бойко Борисов: Всеки ден Мирослав Найденов обяснява това, което правим, колко плащаме. Обадете му се след това.
Водещ: Вчера включително фермер на годината все още очакваше субсидията си за земеделските плащания.
Бойко Борисов: Да си подадат надлежно документите. Ние не можем да платим нещо без надлежни документи. Ще дойдат после от Брюксел...
Водещ: Подали са, но знаете, че Калина Илиева беше забатачила целия фонд с разследвания, със сигнали до прокуратурата и т.н.
Бойко Борисов: Да, имаше много сигнали, пробоксува агенцията, но мисля, че сега всичко е наред. Фактът дори, че от Брюксел по никакъв начин не направиха каквато и да е констатация по тази тема... Всъщност ако трябва да се говори за нещо лошо, което се е случило в държавата, това е единственото лошо, което приемам за скандално с тази диплома.
Водещ: Това със сигурност е най-голямото петно до момента във вашето управление. Защото е кадрова грешка, много сериозна кадрова грешка и сериозна измама.
Бойко Борисов: Работеше там, имаше всички качества, вярваха и навън. Не съм допускал, че би могло да ни излъже по този начин.
Водещ: Не се ли почувствахте подведен от вашето желание да търсите на всяка цена хора, които не може би са професионалисти, но да речем имат добра биография и изглеждат почтени?
Бойко Борисов: Над 2000 назначения трябваше да направим през тези години в ГЕРБ като млада партия. Нормално е. Статистическата грешка винаги е между 2 и 5%. На 2000 души поне за 100 души трябва да сгрешим.
Водещ: Как проучвате някой, когото назначавате на даден пост? От най-ниското място да речем, от дребните нива на държавното управление, да речем от Терминал 2 на столичното летище до министри?
Бойко Борисов: За съжаление на Терминал 2 не съм назначил никой. Разбирам какво искате да ме питате, но...
Водещ: Не, отделно ще говорим за това. Не. Въобще.
Бойко Борисов: Не, не, отделно няма да говорим. Вашият въпрос е категоричен. Надали точно Терминал 2 на столичната аерогара ви е дошъл в акъла случайно. Вучката, или както така му викаме, работи там много години преди аз да дойда на власт. Така че той си е назначен там на този терминал и си работи на него. И някой в един момент точно от всичките там се прицелва да го махне него.
Водещ: Това става по времето на вашето управление. Вие сте на власт и него го махат.
Бойко Борисов: Да, когато вече съм там.
Водещ: А знаят, че е ваш приятел, така ли?
Бойко Борисов: Да. Знаейки, че аз ще реагирам.
Водещ: Това може да е само шефът на митниците, няма кой друг.
Бойко Борисов: Освен това той е на най-ниския пост – посрещач на пътниците. Разбираш ли колко тези, които искат да изкарат от това скандал, какво искат да кажат! Аз назначавам вицепремиер, министъра на финансите, шефа на митниците, заместниците му, началника на смяната, ако щеш, на аерогарата. Да съм го направил някакъв и него, а не да стои на най-ниската длъжност на смени да работи.
Водещ: Въпросът е този човек има ли качества да е там, дори на най-ниската длъжност, или просто защото е от вашия отбор?
Бойко Борисов: Но той си е там. Аз не съм го назначил. Ако аз го бях назначил, сега да ми зададете този въпрос. Но все едно вие сте си в ТВ 7 сега работите, знаете, че сме приятели и в момента, в който идвам аз на власт, ви махат заради мен, за да реагирам.
Водещ: То стана на едно място така. Вие знаете много добре.
Бойко Борисов: Моята реакция каква да е? Ще се обадя на Танов да го питам. Тук обаче, между другото, казвайки това да похваля и Дянков, да похваля и Цветанов, защото...
Водещ: Да не се сърдят, защото не може само единият вицепремиер да е похвален.
Бойко Борисов: Има съревнование между тях, което е хубаво. И нощес, ето тук рано дежурният ми пуска, че имаме над 880 мастербокса цигари задържани, контрабандни.
Водещ: Това колко къса е? Защото напоследък само с късове работим.
Бойко Борисов: Милиони късове. Много милиони късове. Колкото предишното правителство сигурно за две години не е задържало.
Водещ: Вие ги съобщавате в милиони, те така изглеждат още по-внушително.
Бойко Борисов: Няма значение. В мастербокса, това са тези големи кутии и 13 тона алкохол, спирт за коняк, уиски, мастика...
Водещ: Тук ви изпреварихме. Снощи ТВ 7, БТВ, Нова телевизия го казахме.
Бойко Борисов: Да. Така че колегите работят добре и ще работят още по-добре.
Водещ: Само да ви върна към този случай, за да изчерпим случая с последното СРС. Възможно ли е някой да ви е бойкотирал нарочно, махайки този човек там, провокирайки вие да се обадите по телефона и да ви запишат разговора? То няма кой да е друг, освен Ваньо Танов и господин Манченко, шефа на митницата.
Бойко Борисов: Аз дори Манченко не го познавам.
Водещ: Той беше човекът, на който взривиха колата в началото на вашия мандат.
Бойко Борисов: Нито го знам, нито го познавам, не съм го виждал сигурно. Сигурно си е и там на аерогарата. Въпросът е за Вучката защо се огледаха в него да го махнат.
Водещ: Вие казахте, че някой го е направил нарочно. Мен това ме притеснява. Аз затова ви питам.
Бойко Борисов: Освен това като казват исхемична болест на сърцето...
Водещ: Пък рита футбол с премиера.
Бойко Борисов: Ми да, и аз имам исхемична болест на сърцето. Всеки, който има високо кръвно, страда от такава болест.
Водещ: Пази Боже, нали ходите на лекар редовно?
Бойко Борисов: Да. Затова пия хапчета за кръвно.
Водещ: Вие сте премиер, трябва да пазим сърцето ви.
Бойко Борисов: Докторите казват: недей ходи на сауна и не тичай толкова. Но аз си го правя.
Водещ: Тичате и ходите. Между другото, професор Генчо Рачев предупреди преди Нова година в моето предаване „Гореща точка”, че вие сте един от най-застрашените от инфаркт хора от държавата заради начина ви на живот.
Бойко Борисов: Нека отделим само няколко минути преди да говорим за СРС-та, тъй като отмина въпросът ви. Освен за магистрали, зали, инфраструктура и всичко останало, имаме много добра фискална дисциплина, много важна за държавата. Именно вчерашното решение на Европейската комисия това го потвърди. Държавата с най-ниски данъци в Европейския съюз, сиреч българският бизнес...
Водещ: Обаче те са наследство от предишните управления.
Бойко Борисов: Плоският данък, след като ГЕРБ, ако се върнете назад, го обяви в своята програма, че ще бъде въведен, БСП го въведе. И самото БСП, в лицето на Пирински, на кой ли не, настояваха после да си го махат. Но както и да е. Нека да отчетем, че във времето на криза обаче всички други държави вдигнаха ДДС, всички други държави вдигнаха и косвения данък. Ние запазихме за българския бизнес, за българските граждани възможно най-ниските данъци и на практика заради това започнаха да идват много компании да инвестират и да правят своите логистични центрове в България. Особена гордост за нас е това, че Хюлет Пакард дойде и направи логистичния си център, от 37 държави избра България. Така че кредитните агенции на света, най-големите, потвърдиха много добрата фискална дисциплина на България. И аз мога да се обзаложа с вас, че някъде юни-юли ще се вдигне кредитният рейтинг на България. На всички други пада. По времето на предишното правителство падаше, а сега мога да се обзаложа с вас ако искате, че юни или юли – следващия период ще вдигнат кредитния рейтинг на държавата.
Водещ: Съгласен съм. Зависи какъв залог предлагате. Какво предлагате? Ако нещо разумно и мога да си го позволя, съм готов.
Бойко Борисов: На каквото кажете.
Водещ: И на драго сърце ще загубя този бас.
Бойко Борисов: И в много други сфери мога да говоря за това, което е постигнато като успех и ще го постигнем. Особено в усвояването на еврофондовете.
Водещ: Между другото, вие си поставихте за цел 80% да усвоявате от еврофондовете, след това коригирахте няколко пъти. Колко усвоявате сега?
Бойко Борисов: Сега усвояваме с 10 пъти повече, около 10%, от предишното правителство.
Водещ: Те един, вие десет. А до 80?
Бойко Борисов: Преди няколко дни, именно заради тези... Те затова и ги правят тези скандали, за да се отклони вниманието от реално свършената работа. Само преди няколко дни беше тук президентът на Европейската инвестиционна банка – банката на Европейския съюз. След писмото на президента Барозу, след неговото идване тук ние излязохме с няколко новини, които ей така просто изчезнаха. Първо, Европейската инвестиционна банка осигурява милиард и двеста милиона евро за газопровода „Набуко”; Европейската инвестиционна банка осигурява парите за четирите лота на магистрала „Струма”; Европейската инвестиционна банка дава и помага с експерти по различните проекти „Джаспър”, „Джесика” и т.н. за изграждането на тези обекти.
Водещ: ”Струма” нали беше с европейски пари? На банката трябва ли да ги връщаме с лихва после?
Бойко Борисов: Ние дори... Как да обясня? Явно след този въпрос трябва да обясня.
Водещ: Хубаво. Значи парите, които ги взимаме, ги връщаме на банката.
Бойко Борисов: Европейската комисия дава 80%, или 75, или 85 – различно, от един проект. Но иска да има и съфинансиране и ангажимента на съответната държава или община от порядъка на 20 или 25%. А ние дори и тези пари като държава, за кофинансиране, ги нямаме. И тогава идва на помощ банката на Европейския съюз, която казва: по този проект на Европейската комисия – европейски проект, наречен „Струма”, Европейската комисия дава 80%, другите 20 ги даваме ние - Европейската инвестиционна банка, а България когато си построи магистралите, когато почне да акумулира от работата си пари... Защото в момента ние имаме само няколко печеливши предприятия, само от типа на АЕЦ „Козлодуй”. Само че АЕЦ „Козлодуй” компенсира останалите, които работят на загуба и на които предишните правителства са подписали с големи западни компании такива договори, че в момента ние дотираме големите западни компании с нашите пари. Затова няма доходи, защото доходите изтичат. Или в ЕРП-та, или изтичат в големи компании, които са инвестирали в енергетиката, но така са си обвързали договорите, че години наред да им плащаме много високи изкупни цени. Е от какво да дойдат? Пристанищата ни заровени в пристанища, които не носят приходи. За първи път тази година дадоха приходи.
Водещ: Аз ви задавам тези въпроси за доходите, защото съм длъжен да ви кажа от името на хората, че две-трети от хората питат за пари.
Бойко Борисов: И аз искам да дам на хората. Да, всеки пита за пари. Но ако искаш да получиш пари, едно магазинче да направиш, първо трябва да вземеш заем или да извадиш свои пари, няма значение. Но една година да инвестираш, да работиш в него и чак тогава примерно то започва да ти носи някакъв приход месец, месец, месец... докато се развие да купиш второ магазинче, трето и да развиваш бизнеса си. И една държава е подобна. Тя трябва отнякъде да получава пари. Кой да й е приоритетът на държавата?
Водещ: Още един въпрос на зрител. Все пак да дадем правото и на хората да задават въпроси.
Бойко Борисов: Много важно, в културата, в изкуството, в този туризъм, който ще донесе много средства. Там инвестираме в момента много пари.
Водещ: Изнудван ли е премиерът на Република България? Кой и защо го изнудва?
Бойко Борисов: Нека само да отговорим на интереса и по тази тема. Как действат центровете, които създават компромати? Примерно ако си спомните изборите, изведнъж излязоха едни рекламни клипове в телевизиите, в които моя лик, зад него се показва Иван Костов и отдолу пише: гласуваш за Борисов, получаваш Костов.
Водещ: БСП ги засне.
Бойко Борисов: Да, БСП. Сега обаче, когато се видя, че господин Костов по никакъв начин не подкрепя правителството в парламента, никой не излезе да каже: ние излъгахме тогава, или плашехме българите. Това беше един компромат, който искаше хората, които не харесват господин Костов, да не гласуват и за мен. Ето това е компромат. Това е лъжа, която блесна сега в парламента. Ако сега... Как действат, просто много е важно и дано зрителите да ме разберат. Ако някой знае сега, че ние с вас сме в това студио...
Водещ: Импровизирано студио. Но аз ходя навсякъде, така че...
Бойко Борисов: По-точно, все едно вие сега сте при мен, знае сега, че вие сте в Министерски съвет.
Водещ: Между другото, прибраха ми долу телефоните. Това за пръв път се случва. Да не ви записвам ли е идеята?
Бойко Борисов: Не, да не ви пречи на записа, предполагам. Много от вас си забравят телефоните и звънят непрекъснато. И по пресконференци, и когато имаме среща. Нека да обясним, това е сериозна тема. Когато знаят, че имаме среща сега с вас, дори да не знаят какво говорим, може да се предполага. Ако имат някой агент тук, който да им каже: те си говориха примерно за АЕЦ „Козлодуй”. И затова сега аз се надявам на няколко неща прокуратурата да отговори. Макар че тук правя едно отклонение и искам да помоля всички лидери на партии, включително и мен и моята си партия, да спрем да си мием ръцете с прокуратурата и за всяко нещо да искаме проверка от прокуратурата или за всяко нещо да казваме: ще го дадем на прокурора. Може много от нашите инспекторати или нашите служби сами да си направят проверките и чак тогава да го дадат на прокуратурата, защото ги задръстихме с работа. Второто, което след 10-15 дена ще направим заедно с прокурорите и съдиите и затова съм помолил да се направи една работна комисия по този случай, да видим в момента как стои въпросът изобщо със СРС-тата. Защото знаете ли какво се получава?
Водещ: Това е много интересен въпрос. Вчера Бисеров каза, че СРС-тата си вървят нагоре по службите и...
Бойко Борисов: И не отиват при прокурорите. Или биват изписвани по различен начин. И оправданието знаете ли какво е? Примерно 3500 искания има от прокуратурата за слушане директно и примерно 2000 от МВР и ДАНС. А самите служители в ДОТИ могат да слушат примерно 1500.
Водещ: Те не смогват.
Бойко Борисов: Те не смогват и за това, което си говорим сега, те не го изписват. Пишат: Борисов и Бареков си говореха по служебни теми. С това СРС реално прокурорът какво може да направи в съда? Нищо. Нула. Защо тогава го правим? Така че и с главния прокурор съм говорил, и с останалите колеги, това ще го подготвим, ще влезе след 15 дена. Но да се върнем на темата. Когато се знае, че има подобна среща, подобен разговор, както по телефона, или се провокира подобен, защото има няколко въпроса, на които след експертизите и всичко останало ще дойдат отговорите. Аз съм убеден първо, че тези разговори са провеждани, те знаят, че са провеждани.
Водещ: Тоест има ги тези разговори. Не казвате, че не са проведени.
Бойко Борисов: Не, аз нито за секунда някога съм казвал, че тези разговори...
Водещ: Каза се, че са манипулирани, фалшификат.
Бойко Борисов: Да, те са манипулирани и след манипулацията стават фалшификат. Ще обясня, само една минута търпение. Когато ни зададат въпроса публично пред медиите: вие с Бареков имахте ли разговор тази сутрин? Отговорът е „да”. Говорихте ли на тема примерно външната политика на България, или АЕЦ „Козлодуй”? „Говорихме”. До тук спираме. „Борисов си призна, че е говорил с Бареков” е изводът. Само че в този разговор когато промениш или добавиш изречения, думи, точки, запетайки, или можеш на базата на този проведен разговор да махнеш цели пасажи, или да сложиш нови пасажи – този разговор придобива съвсем друг вид. Оттук нататък този не е истински, той е манипулиран разговор.
Водещ: А какво е манипулирано при вашите разговори точно?
Бойко Борисов: Аз водя стотици разговори на ден. Аз не мога да знам миналия март какво съм говорил, за да си спомня подробности. Но знам със сигурност, че за Вучката се обаждах и знам със сигурност, че и за „Леденика” съм се обаждал. Но...
Водещ: Добре, за Вучката само. Нали казахте, че нямате приятели във властта. Вие самият го казахте.
Бойко Борисов: Да, така е.
Водещ: Ето, за Вучката се обаждате. Значи имате приятели все пак?
Бойко Борисов: Отивам да играя футбол. Идва той и вика: „Абе шефе, толкова години работя в митниците, дойде ти на власт, та ме махна. Защо?” Все едно шамар ми удари. Защото прозрях за какво става въпрос.
Водещ: Вие схващате, че има някакъв комплот срещу вас лично, а не срещу Вучката?
Бойко Борисов: Така. В същото време в митниците са назначили стотици митничари нови, за които аз не знам нито едно име. Стотици или десетки. Но за този коментираме. Виждате ли?
Водещ: Защо не си сложите шеф на митницата на Кулата примерно, или...
Бойко Борисов: Да. Аз разбирам сега да съм се обадил дали за Свиленград, дали за Кулата, дали за еди какво си. А то за Терминал 2 човек, който е работил там и са го махнали.
Водещ: Тони Странджев за връзки с Румен Цайса ли го уволнихте?
Бойко Борисов: Много е важно да прозрат зрителите защо когато се каже има ли разговор – има разговор. Но защо е монтират и манипулиран също да могат да разберат.
Водещ: Защо в случая?
Бойко Борисов: И сега няколко неща ще видите, че ще излязат. От разпечатките, които си направих труда, разговорите, които водя, когато щракне телефона, обадя се на Танов и завърши разговора, той е примерно от порядъка на 150 секунди. Мобил тел, или Глобул, или... дават точно в коя секунда е започнал и в коя е свършил.
Водещ: Да. И вие ще ги съвпадате.
Бойко Борисов: Не, аз вече съм го направил.
Водещ: И какво излезе?
Бойко Борисов: Единият е с 16 секунди някъде по-дълъг, а другият с 46 секунди.
Водещ: По-дълъг е записът, който се чува от флашките. Тоест някакви думи са използвали.
Бойко Борисов: И сега аз съм помолил Танов да си извади разпечатка на телефона, да даде на медиите разпечатката на тези разговори по това време и вие самите отидете и от интернет си свалете колко секунди е флашката. С една дума, вече в един разговор ако добавиш една дума, две думи, изречения или върнеш стари разговори по други теми, я да видя тогава защо не ми пуснат всички записи, които имам.
Водещ: Добре, конкретно да ви питам за записа с Мишо Бирата. Първанов искал ли е от вас да помогнете на Мишо бирата, защото самият той си призна с половин уста, че го е направил. Шикалкавеше така, но накрая каза, че е говорил с вас.
Бойко Борисов: След като проверката на прокуратурата завърши, тя мисля, че е завършила и те би трябвало да я обявят. Но аз знам, като съм гледал всичките материали, които Танов е представил в прокуратурата. И даже в един вестник днес има няколко въпроса към прокурорите, аз ще отговоря вместо тях днес. По времето на т.нар. операция... Първо, сигналът за проблеми в „Леденика” идва един ден или ден и половина по-рано. Интересно ми е защо вечерта на другия ден чак се праща групата там.
Водещ: Нощно време. Да ги издебнат.
Бойко Борисов: Не, момент. В същото време към момента няколко дни преди това съдът е разрешил те да си бутилират тази бира. По смисъла на закона, митничарите отиват там, групата, в нарушение на закона. Те имат право да бутилират. И аз това, че не съм в добри отношения с президента, всички го знаят.
Водещ: Да, но не го наричате Гоце, както останалите.
Бойко Борисов: Не, защото аз съм възпитан човек и считам, че институциите трябва все пак да пазят реномето си.
Водещ: Вие казахте, че той не е президент за вас вече.
Бойко Борисов: Това не значи, че аз трябва да го обиждам лично. В случая, и това трябва да се прозре, ако някой ми се обади сега, че във вашата телевизия са дошли полицаи или мобилна група на митниците при положение, че си имате абсолютно легален официален законен лиценз, ми те може да дойдат да ви рекетират, да ви манипулират по някакъв начин, да ви натискат. Защо? И затова задавам тези няколко въпроса-отговори към един вестник. Защо те отиват ден и половина по-късно, след като президентът, и в случая това имам предвид...
Водещ: Той ли ви се обади – президентът ли ви се обади за акцията в „Леденика”?
Бойко Борисов: Ми каза: тези от митницата неправомерно натискат въпросния Михов. Доктор Тренчев...
Водещ: Той ви се обади и ви каза. Това са думите на Първанов, вие цитирате? За пръв път казвате какво ви е казал Първанов.
Бойко Борисов: Не, казах го и в стенограмата пред Министерски съвет, казах го от трибуната на парламента. Доктор Тренчев, председателят на „Подкрепа” беше преди няколко дни при мен, каза: и аз съм ходил при Дянков да питам защо ще оставите толкова работници от „Леденика” без работа, след като те имат разрешение и лиценз да си бутилират наличното количество бира. А въпросната колона за ракия, която е била незаконна, е изрязана от всичките инсталации.
Водещ: Тя работила ли е или ре е работила?
Бойко Борисов: Не е работила. И са изрязани от всички инсталации. Нещо повече, значи те отиват там, въпреки моето обаждане да ги питам какво правят там, те си довършват цялата проверка. В 24.00 часа си тръгват, след като си правят протокол и се подписват всички под него, че няма нарушение.
Водещ: Въпреки обаждането или заради него? Те си довършват проверката и е нямало нарушение, затова?
Бойко Борисов: Няма нарушение. Те са действали с лиценз. По смисъла на закона, ако тръгнем да питаме, защо митниците отиват там посред нощ да проверяват изрядна по смисъла на закона фирма? И няма нищо незаконно при тази констатация.
Водещ: Вие знаете ли, че в този момент телефонът на Ваньо Танов се слуша, когато си говорихте с него?
Бойко Борисов: Знам, разбира се.
Водещ: Цветанов ви е казал?
Бойко Борисов: И нищо от това, което казвам... Аз и сега да ми се обадят, по същия начин ще постъпя. Хората се обаждат при мен винаги когато имат проблеми.
Водещ: Да ви разкажа нещо, което имам като личен спомен. Преди изборите бях при вас, говорихме си, питах ви тогава как ще контролирате министрите, понеже вие искате те да не са корумпирани, да ви слушат и т.н. Вие казахте: много лесно, има си служби, всяка вечер ще ми носят сигналите на мен, ако нещо са хванали нередно, ще ги преглеждам, ще видя какво са си говорили, ще взимам решение. Вие знаехте ли, че Ваньо Танов е подслушван от самото начало? И като ви казаха, че евентуално има някакви съмнения за него, вие как се почувствахте и как реагирате?
Бойко Борисов: Тези записи от 3-4 месеца се предлагат на пазара и се продават.
Водещ: Факт е, така беше. Минаха през всички.
Бойко Борисов: До това са успели по един или друг начин да се доберат, да го премонтират, да го приведат в такъв вид и да вдигат този шум.
Водещ: Добре де, но аз сега ви питах, не ми бягайте от въпроса, знаехте ли за тази операция?
Бойко Борисов: Знаех, разбира се.
Водещ: Как реагирахте, не ви ли се стегна сърцето когато разбрахте, че не кой да е, а Ваньо Танов може да е замесен в някаква история? Дадохте ли веднага нареждания да се работи по случая?
Бойко Борисов: Факт е, че след завършване на всички тези мероприятия, които са по прокурорска проверка, не се установи никакво престъпление, никакво нарушение от Танов. Така че в този смисъл са му изписани веждите.
Водещ: Имаше ли други министри, които бяха проследени от вас?
Бойко Борисов: Вижте, хората, които са правили компромата, знаят и моите слаби места. Аз в такива моменти реагирам първосигнално, имам вродено чувство за справедливост. Извинявайте, но точно Вучката, който освен на игрището, аз никога не съм го виждал в друга ситуация – да е дошъл на гости, да сме приятели, да сме... Просто е едно от момчетата, което играе футбол. И той беше голмайстор на армейската група.
Водещ: Имаше навремето такава група.
Бойко Борисов: Най-ниския пост в митниците. Извинявайте, но...
Водещ: Добре, но защо се издънихте така с тези СРС-та? Защо ги пуснахте тези СРС-та на пазара? Вие сте човек от МВР, генерал. Бойко Борисов, Цветан Цветанов – опитни полицаи, може ли под носа ви да ви вземат СРС-та с вашия глас и да ги пуснат на улицата? Дори на Станишев това не му се случи. Аз като съм идвал тук при него, даже той самият се притесняваше две години преди да сдаде властта, ДАНС, Румен Петков, че той го подслушвал, че държал така, имал механизми да му влияе. И пак не излезе едно СРС с него.
Бойко Борисов: Напротив, тогава излязоха по „Иван Рилски”, по „Галерия”.
Водещ: Но не със Станишев. Те излязоха с...
Бойко Борисов: Тогава такава им е била играта. Те едни и същи хора играят. Вижте, Станишев са го прихванали със страха, че ще му извадят докладите, които му нямат. И той си е мълчал. Факт е, че най-големите служби в света са идвали тук, видяхте и директорите на американските, израелските, на кои ли служби не дойдоха при мен и дадоха пресконференции даже за добрата ни работа, са идвали и са предупреждавали: или си вземете мерки в ДАНС, или просто спираме. И са спрели да работят.
Водещ: Кой пусна тези компромати? Кой създаде тази истерия със СРС-тата?
Бойко Борисов: Аз не мисля, че някой вярва, че чичко с шлифер и шапка, или млад човек, или по пощата са получени. Това, че вас, медиите, ви правят на балъци и вие си мислите, че...
Водещ: Не обобщавайте. Не са всички медии, господин Борисов, както и аз не съм всички журналисти.
Бойко Борисов: Как може да ви пуснат флашка по пощата и ако не я пуснеш, значи не си демократична медия.
Водещ: Затова ви питам, кой според вас пуска тези СРС-та?
Бойко Борисов: Според мен има център, на който не му е добре България да има стабилна политика, да има независими правителства, от типа на както беше бившият ми колега Станишев, да му държиш няколко доклада, с които знае, че ако ги извадиш, ще отиде в ареста и да го държиш.
Водещ: Алексей Петров в този център ли е?
Бойко Борисов: Като гледам изявите и кои вестници ги пускат и откъде идва атаката, той е един от хората в тези центрове. Но над него има един по-голям, който дирижира от доста, да не кажа от 20 години нещата, които се случват в България. И в прехода. И мисля, че факт е, че дори стенограма с вицепремиер се пусна...
Водещ: Говорите за този човек, който е отсреща – Георги Първанов. Нали за него говорите?
Бойко Борисов: Да. Вижте, надали има някакъв ръководител на какъвто и да е пост в страната, който би приел на сериозно, че съм се обадил защо са махнали, повтарям за трети път, не да назначат, а защо са го махнали.
Водещ: Вие пак ли за Вучката. Стига с тази...
Бойко Борисов: Защото е смешно. Мен ме обвиняват, че когато ГЕРБ е взела властта, сме назначили областни управители, министри, депутати, кметове спечелихме като позиции, огромна администрация. Той си е бил там, аз питам дори защо и оттам го махат. Не да го издигам, не да го сложат някъде.
Водещ: По по-важните неща. Вчера за първи път Алексей Петров започна да критикува поименно – некадърен премиер, професионален, политически неграмотен...
Бойко Борисов: Точно той да ми дава оценка в службите, след като по това време, по което бяха, ДАНС буквално спряха работата със службите в света и поставиха службите в едно крайно незавидно положение, не бих искал да коментирам. Така мисли, така говори. Той е най-знаещия, той е всезнаещ, всички други са глупави. И, между другото, трябва да му призная – с трима журналисти – Дачков, Патрашкова и Диков, с един вестник и с една телевизия обезличи всички партии, обезличи всички медии и от домашния си арест...
Водещ: Аз не съм съгласен с това.
Бойко Борисов: Не, той тотално ви обезличи медиите.
Водещ: Аз не съм съгласен, защото в ТВ 7 никой не се е поддавал на това внушение. Така че не искам да смесвате медиите.
Бойко Борисов: Не бих приел оценката му.
Водещ: Това все едно аз да кажа, че всички политици да ви погледнат презрително. Не съм съгласен.
Бойко Борисов: Да, факт е. След като дори вие задавате въпрос за Алексей Петров, а се обиждате, че ви питам.
Водещ: Аз ви накарах да кажете нещо изключително важно. Не знам дали разбрахте. Може би съм загубил форма, но без да искам ви накарах да кажете нещо много важно. Вие казахте, че Георги Първанов е човекът, който 20 години дирижира прехода в България.
Бойко Борисов: Разбира се. Това тайна ли е за някого?
Водещ: И стои на най-високото място на атаката срещу вас.
Бойко Борисов: Естествено. И то не случайно го казвам. Атаката на Първанов срещу ГЕРБ и правителството започна след като пак най-добронамерено... Разбирате ли, той действа по много коварен начин, разчитайки на моето и приятелство, и желание да работим добре, проведохме разговор тогава за Дянков. Аз казах: ще дойде, ако трябва ще се извини, важно е да се работи добре, не може президент с вицепремиер да си обменят такива... И най-добронамерено изпратих Дянков при него. Как ми отвърна той? Със стенограма, разпространена в медиите. Коварен удар. Оттам започна всичко, оттам се даде тон. Преди това Петров, лоялният гражданин, дойде при мен с най-секретен доклад на ДАНС.
Водещ: Тук, в този кабинет?
Бойко Борисов: В този кабинет. Добър ден, аз съм лоялният гражданин Петров. Донесох този доклад, тъй като предишният премиер го е затрил. Вместо да се работи, той го е дал на някой. Кой някой? Донесе ми го някъде. Сиреч този стил не ви ли е познат сега? И разбирате защо Станишев е бил изцяло зависим.
Водещ: Вие му симпатизирате като че ли сега. Някакси омекнахте към него.
Бойко Борисов: Към кого?
Водещ: Към Станишев.
Бойко Борисов: Аз в случая мислех, че за Алексей Петров говорите. Аз в момента, както казахте, не му приемам оценката за службите, защото не неговата оценка ми е важна, а това, което директорите, началниците и политическата оценка на Европейския съюз, на Департамента на САЩ, ако щете и на Путин, който даде в София, са ми по-важни. Но му свалям шапка за това, че с трима журналисти, са една телевизия и с един вестник той ви подчини всичките да бъдете просто ретранслатор на това, което иска да...
Водещ: Това никога не е било в моето предаване. Ако искате можем да спорим и до обяд.
Бойко Борисов: Просто без пари си направи такава реклама, и на медиите, и на журналистите, които работят за него, и на всичко. Така че... Аз винаги съм бил джентълмен и в спорта, и в отношенията си. Шапка му свалям. С трима души обезличи всички партии. Няма я нито СДС, нито ДСБ, нито Костов, нито БСП. БСП тичат след, той им пусне някаква флашка и те тичат два-три дена да...
Водещ: Опитват се да задават смислени въпроси за доходите, но тъкмо проговорят за парите, излезе следващото СРС на Алексей Петров и БСП тръгват след него. Това е истината.
Бойко Борисов: Да. Така майсторски ги разиграва, че просто не може да не му се признае.
Водещ: С това да завършим нашия разговор, защото Евтим Костадинов каза онзи ден, че никога не се късат връзките на Държавна сигурност. И Петров, и Първанов са били членове на Държавна сигурност. Костадинов намеква, че между другото са намерени или ще бъдат показани нови страници от т.нар. папка Гоце, както наричаше президента Първанов, останалите наричат досието на Гоце. Има ли нещо общо?
Бойко Борисов: Не зная дали... Толкова много желание имам да видя България с магистрали, зали, метрото на София...
Водещ: Хората да са по-богати.
Бойко Борисов: От това ще станат по-богати хората, когато направим инфраструктура. Видяхте като направихме моста „Брюксел”. Като дойде инвеститорът, само като влезе в София има една представа. Преди като се удариш в три дупки на „Брюксел” имаш друга представа. Ако дойде сега инвеститор и иска да инвестира да речем в Ямбол, той трябва да си сложи един ден път отиване и връщане. Когато имаш магистралата и иска в Кресна да отиде да инвестира, където и работна ръка, и климат, и всичко има, природа, туризъм, искаш да видиш Рилския манастир, имаш два часа път, ще се пребиеш дотам. Ако имаш магистралите, това ще отпуши всичко и ще носи приходи. И тогава ще се вдигнат доходите.
Водещ: Завършваме с тази ваша визия за България в „Гореща точка”. Това, което са създали като организация Петров и Първанов, мафия ли се нарича? Какво е?
Бойко Борисов: Аз такива думи няма да употребя?
Водещ: Организацията.
Бойко Борисов: Аз и тук ги разбирам. Демокрацията е това. И Първанов има амбициите, че е млад човек и още може да даде, и си прави своята организация как да остане във властта. Аз не мога да му се сърдя за това. Напротив. Петров също има своите права да доказва, че е невинен, или да иска да прави политическа или каквато и да е кариера.
Водещ: Той има много тежки обвинения за рекет, убийства и т.н.
Бойко Борисов: Да, аз много пъти съм казвал. Когато службите донесоха това и което и вчера са повдигнали като обвинение, не аз повдигам това обвинение, следствието го прави. Те имат право. Това е демокрацията. А ние сме длъжни да се защитаваме и да докажем, че сме по-добри. Това е конкуренцията.
Водещ: Бойко Борисов, премиер на Република България в „Гореща точка” по ТВ 7. Най-високото място в организацията, която атакува правителството чрез компромати, заема президентът Георги Първанов. Това е голямата политическа новина. А голямата новина за хората, която ни каза премиерът Борисов е, че се надява нашите доходи да се повишат чрез приоритетите на правителството, а те са на първо място магистрали, инфраструктура и всякакво строителство, което липсваше на България през последните 20 години. Надявам се, че темите, провокирани от разговора с министър-председателя, днес ще бъдат отразени подробно и ще намерят и други гледни точки в новините на ТВ 7.  http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Бойко Борисов за това как се управлява държавата и за атаките срещу кабинета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди