изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 09:47 EEST
Добричкият окръжен съд призна 47-годишен за виновен за неплатен данък по ЗКПО    
Ред и сигурност

Добричкият окръжен съд призна 47-годишния Димитър К. Д. от Добрич, за виновен в това, че на 31.03.2005 г., в качеството на управител на ЕООД е избегнал плащане на данъчни задължения – корпоративен данък в особено големи размери – 17 285,19 лв., като потвърдил неистина в подадена Годишна данъчна декларация по ЗКПО за 2004 г., като до приключване на досъдебното производство необявеното и неплатено данъчно задължение е внесено в бюджета заедно с лихвите. Съдът освободи Димитър Д. от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба от 1000 лв.Делото е образувано по внесено от Окръжна прокуратура постановление за освобождаване на 47-годишния от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

Според събраните по делото доказателства на 06.03.2004 г. ЕООД-то на Димитър Д.  е закупило от продавач от САЩ автомобил „Хамър” на стойност 56 000 USD. Начислените митнически такси и акции били платени по банков път. Транспортното средство било заприходено в актива на ЕООД-то и отразено в Данъчен амортизационен план 2004 г. и в амортизируемите активи на дружеството за 2005 г. със стойност 92 799,24 лв. Данни за плащания на стойността на автомобила, обаче липсват. По делото е представен Договор за заместване в дълг от 07.03.2004 г. между ЕООД-то и неговия собственик – ООД, регистрирано в САЩ. Този договор не е намерил отражение в счетоводството на българската фирма.

Добричкият окръжен съд приема, че придобиването на моторното-превозно средство, сключването на договора за заместване в дълг, както и липсата на извършени плащания са факти, водещи до извод за безвъзмездност на придобиването на автомобила. С отразената в Годишната данъчна декларация за 2004 г. възмездност на сделката от 06.03.2004 г., разходите на дружеството са се увеличили, вместо дължимото в случая посочване за безвъзмездно придобиване на МПС и респективно отразяване като извънреден приход. Съдът намира, че това представлява умишлено потвърждаване на неверни обстоятелства относно дължимия размер на облагаемата печалба и съответно на дължимия данък. Тази действия обективират умисъл за избягване на печалба.

Димитър Д. има средно образование, женен е, работи, не е осъждан.

            Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест.

 

28.01.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд призна 47-годишен за виновен за неплатен данък по ЗКПО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди