изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:38 EET
ОПОЗИЦИЯТА СЕ ЗАИНАТИ И ПРВАЛЯ КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА    
НовиниТри опозиционни групи общински съветници в местния парламент – БСП, Атака и НДСВ, провалиха приемането на решение, според което общината в Добрич да може да кандидатства по оперативна програма „Техническа помощ”.

От кметския екип внесоха предложение за сключване на договор за безвъзмездно ползване на имот частна общинска собственост за срок от десет години със Сдружение „Бизнес център Добрич”. И към момента има договор за ползване на имота – бивш двуетажен магазин по бул. „25 септември”. Той изтича на 12 март 2014 г. Предложението договорът да се прекрати предсрочно и да се подпише нов десетгодишен договор е направено, за да може общината да кандидатства по оперативна програма „Техническа помощ”, прие което „Бизнес център Добрич” да е партньор. По тази оперативна програма ще се изграждат и функционират областни информационни центрове.
Оперативната програма за техническа помощ (ОПТП) има за цел да гарантира координирането, финансовия контрол и изпълнението на структурните инструменти в България. Заедно с останалите оперативни програми ОПТП ще допринесе съществено за реализирането на тематичния приоритет, посочен в Националната стратегическа референтна рамка, а именно „Насърчаване на предприемачеството, благоприятната бизнес среда и доброто управление”. Целите на ОП „Техническа помощ” са на първо място укрепването на необходимия капацитет на централно равнище (централно координационно звено, сертифициращ орган, одитиращ орган, управляващ орган на ОПТП) за ефективно разработване, координиране, прилагане, оценка и контрол на Структурните фондове и Кохезионния фонд за периода 2007 – 2013 г. На второ място цел на Оперативната програма е подобряването на осведомеността и разбирането на обществото относно ефективното и ефикасно използване на Структурните фондове и Кохезионния фонд в България. Изискване по програмата е кандидатстващата организация да осигури помещение за създаване на информационен офис, като в случай, че върху имота е учредено право на безвъзмездно ползване, то срокът не трябва да е по-малък от пет години. За нуждите на проекта помещението трябва да е не по-малко от 50 кв. м., ако в него ще работят минимум 3 служители. Затова предложението в докладната записка бе, две от помещенията в имота, който стопанисва „Бизнес център Добрич”, които отговарят на това изискване, да бъдат използвани за целите на този проект, а останалата част от имота, който е с обща площ от 263,60 кв. м, да се използва от „Бизнес център Добрич” по други дейности.   
И тъй като става въпрос за разпореждане с общинска собственост, решението трябваше да се вземе с квалифицирано мнозинство от две трети от присъстващите. След като глас не достигна при първото гласуване, след като никой в залата не бе изразил мнение, че не е съгласен с предложението, бе дадена почивка, а след това и проведено ново гласуване. При 37 общински съветници в залата, гласуваха 36, от които 24 дадоха своя глас „за”, а 12 гласуваха „въздържал се”. Оказа се, че общинският съветник Герман Германов от Коалиция “Гражданско обединение за развитие на Добруджа  - ГОРД”, който и главен секретар на Търговско-промишлената палата, не е гласувал изобщо. „Въздържал се” са гласували петимата съветници от БСП и от Атака, както и двама от НДСВ. Предложението е било подкрепено от съветниците от ГЕРБ, от ДПС и от Антония Кирова от ДСБ.
Сдружение „Бизнес център Добрич” е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2003 г. по проект на Програма за развитие на ООН и МТСП т.е. по правителствена програма, припомни зам.-кметът Надежда Петкова. Дейността му е започнала от 2004 г. като основната задача е подпомагане на подпомагане на малкия и среден бизнес, на безработни, земеделски производители и други целеви групи. Сдружението работи по схема за финансов лизинг, която предстои да премине към Българската банка за развитие. Приемна структура е на Европа директно – информационния офис у нас на Европейската комисия, и подпомага бизнеса и местната общност с информация за политиките и решенията, свързани с Европейския съюз. Новата схема, по която Бизнес център Добрич има намерение да кандидатства е по оперативна програма „Техническа помощ”, която е насочена за изграждане и функциониране на областни информационни центрове. Ще бъдат изградени общо 28 такива. Областните центрове са директни бенефициенти по програмата, посочи Н. Петкова. И поясни, че Министерски съвет директно избира приемните организации и посочва Европа Директно като потенциален партньор по тази схема. Представители на правителството вече са били на място и са одобрили базата на Бизнес Център Добрич, която се предлага да се предостави за информационен офис. Стойността на проектите е до 400 000 лева като финансирането е 100-процентов грант. Офисът ще работи минимум 36 месеца. Н. Петкова посочи още, че кандидатстващата организация е общината, която управлява и администрира този проект и в този смисъл не е логично общината да плаща наем сама на себе си, както предложиха по време на сесията общински съветници от Атака. Още  повече, че по тази програма ще се осигури работа на трима специалисти, които ще бъдат обучени за работа в този офис.
 


Сходни връзки

ОПОЗИЦИЯТА СЕ ЗАИНАТИ И ПРВАЛЯ КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди