изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:27 EEST
Записи, презаписи, стенограма    
НовиниСофия. Няма образувано досъдебно производство по отношение на Ваньо Танов. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Михаил Миков. В кулоарите на парламента път премиерът Бойко Борисов заяви, че разговорите от разпечатките на мобилните оператори са по-кратки от разговорите от записите във флашките. „След като си направих разпечатка от разговора, който „Мобилтел” ни дава, който примерно е 120 секунди, а от флашките са с 45 секунди повече от мои разговори, които имам. Откъде са дошли тези думи повече, цели изречения, от това, което дава електрониката на мобилния оператор? Така че - чакам малко да се поразвият, и ще ги изкоментирам” - каза Борисов.

Пред БНР журналистът Явор Дачков коментира днешното твърдение на премиера Бойко Борисов, който каза, че е сравнил дължината на разговора, който е провел с Ваньо Танов, по разпечатката, предоставена от „Мобилтел”, с дължината на разпространения разговор, и се оказало, че той е с 46 секунди по-дълъг. „Пак се е объркал. Тези секунди, които се прибавят, са от презаписа. Презаписът започва поне десет секунди, преди да започне самият разговор. Дължината на презаписа е по-дълга от автентичния запис; автентичният запис е абсолютно логичен, има добър ден и чао, чува се как се отваря слушалката и как се затваря слушалката. Бойко Борисов се е объркал, защото разпечатките на „Мтел” дават автентичната дължина, но дължината на презаписа, който е направен с касетофон, е доста по-дълга”, каза той.
В кулоарите на парламента премиерът посочи, във връзка с проверката на фабриката за бира, че към момента на това влизане на митниците, фабриката има официален лиценз.
„Те нямат право да ходят там. Чакам да излезе всичко това, което прокуратурата проверява, и тогава ще обяснят и митниците защо са били там; намерили ли са нарушения, направили ли са протокол, подписали ли са се всички, че няма нарушения, след това там взели ли сме им лиценза. Съдът – върнал ли им е лиценза, след като им е върнал лицензът, това означава, че сме действали неправомерно”, посочи премиерът. По отношение на докладната записка на Антоний Странджев, Борисов посочи, че Корнелия Нинова може да го извика и той да й даде всички документи, кога е даден лицензът, била ли е фирмата в нарушение, препятствана ли е проверка, направен ли е протокол. „Абсолютно никакво вмешателство”, категоричен бе премиерът.
„Изведнъж, седя в парламента и започват да влизат с разни разпечатки – нещо си говорил на 13 март миналата година и аз действително - как да си спомня”, посочи премиерът във връзка със записите с разговори с Михаил Михов.
Премиерът Бойко Борисов обвини президента Георги Първанов, че с пускането на стенограмата от срещата със Симеон Дянков е дал тласък на подобни действия. В кулоарите на парламента Борисов заяви - не би могъл да стои толкова време в публичното пространство един подобен материал, ако няма неговата намеса. "А и начинът, по който тръгна да работи с правителството - с пускането на стенограмата на Дянков, който отиде добронамерено там – да се извини, да отрегулираме между институциите отношенията и най-коварно след това беше пусната стенограмата - даде тласък на подобни действия. На въпрос - дали има преки доказателства за това, че президентът стои зад тези нападки, Борисов заяви: „Аз казах, защо мисля така – с пускането на стенограмата на министър Дянков”. И сега да трябва да проведа подобни разговори – ще ги проведа, няма нещо, от което да се притеснявам, каза още премиерът. „На Алексей му свалям шапка – как с малко журналисти успява да игнорира всички политически партии и да води политически дебат”, каза още той.
На въпрос дали прозира президентът зад компроматната война, Борисов посочи: „Начинът, по който и той, и БСП, се опитват да ги използват, за мен е красноречив, че стоят зад тях. Иначе те не биха говорили неща, които не са проверени”.
С Вучката играем мач – когато е в почивка и той ме попита, как можа да ме махнеш като дойде на власт, каза премиерът Бойко Борисов във връзка с последния случай на изнесени записи, в които премиерът иска шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов да възстанови служител митничар, с който той играе футбол. Знам, че за Вучката - въпросния, който бе голмайстор на армейската група - голмайстор навремето, той ни е набор сигурно, за Вучката - като влязох на игрището, той дойде и ми каза – как може толкова години съм на аерогарата, ти сега да дойдеш и да ме махнеш? Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти. „Те работят на смени, и когато са в почивка – могат да играят футбол”, каза премиерът в отговор на въпрос дали така не се деморализират останалите. „Те, не случайно от всичкото, от хилядите ми разговори, са извадили точно тези”, заяви премиерът Борисов.
Г-н Дачков, като хвалеше г-н Костов години наред, на кой се извини, може след година и половина да излезе и да каже, ами и този път сгреших, защо трябва да приемаме, че каквото каже той е вярно. Примерно, едни могат да си избират телевизията, а други трябва да говорим пред всички", каза Борисов.
„Всеки се радва, когато началникът му е зле”, така отговори премиерът на провокативните въпроси, че вицепремиерът е бил радостен, когато премиерът му е било тежко, научавайки за този запис.
Президентът Георги Първанов каза, че ще сезира главния прокурор, от когото ще изиска да провери кой записва и кой е огласил информацията от записваните разговори.
Ако след като станат известни резултатите от проверката, не последва извинение от министър-председателя, ще повдигна дело за клевета, заяви Георги Първанов.
Ако той е казал такова нещо, то е защото вероятно не е преодолял часовата разлика от Япония, нямам друго обяснение за подобна нелепост. Защото за всички е ясно, че в това правителство сами се записват, сами се замерват с флашки, с информация, със СРС-та и от това компрометират не само идеята за СРС-тата, изобщо борбата с престъпността. Но ако премиерът Борисов е казал такова нещо наистина, извън шегата, съвсем сериозно, ще сезирам главния прокурор, да бъде направена необходимата проверка за това кой наистина записва, кой как е огласил информацията. Когато резултатите от тази проверка станат известни, ако не последва извинение от министър-председателя, ще повдигна дело за клевета, заяви Георги Първанов.
Френски експерти са потвърдили автентичността на телефонния разговор между премиера Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков от в. „Галерия”.
Според Независимата лаборатория за научна полиция в Париж в записа, който ние представихме между Бойко Борисов и Ваньо Танов за Мишо Бирата, не съществува никаква следа от акустична манипулация като монтаж, припокриване, прибавяне, отстраняване. Французите са казали, че са изследвали много внимателно тембъра на звука и в целия разговор не се откриват следи от изкуствено внесени или отнемани елементи. Експертизата е недвусмислена – този разговор е кохеретен, както се изразяват френските експерти, и е напълно автентичен, каза Дачков.
От в. „Галерия” са изпратили за експертиза във Франция само този разговор. Първоначално френските експерти не са искали да направят експертизата, след като разбрали, че става дума за премиера на България, впоследствие са поискали пет работни дни и са изготвили заключението си с графични схеми, на 15 страници, каза Дачков. Разговорът е презаписван, но това по никакъв начин не се отнася до целостта на самия разговор, обясни той. Лабораторията, направила експертизата, работи с френската полиция и френското Министерство на правосъдието, специализирала се е в 3Д изследвания, заключенията й се използват при съдебни процеси. Експертизата не е струвала „никак евтино”, каза Дачков. По думите му - френската експертиза няма „нищо общо” с тенденциозното замотване, с което Институтът по криминология се опита да манипулира хората. Френските им колеги казаха, че този запис не е подлаган на никаква друга манипулация, освен презапис – каза Дачков.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Записи, презаписи, стенограма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди