изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:12 EEST
Ерoтика ХХI    
Култура От 10 години живеем в ХХI век, промени ли се еротиката през новото хилядолетие? Още ли някой трябва да се срамува да покаже онова, което природата не се е срамувала да създаде? Сексуалността е лиризмът на масите. Сексът е и духовно изживяване. Но кое е еротично - също както и вкусовете в изкуството, е субективно. Казват, че разликата между еротиката и порнографията била само в осветлението. Според други пък еротиката е просто порнография от висока класа, по-добре изпълнена, замислена, по-добре опакована. И още едно мнение: ако в порното главното е доминацията, в еротиката всичко е взаимност.

Така или иначе много е трудно да се разграничи лошата еротика от доброто порно - но ето един опит: което възбужда мен, е еротика, което възбужда вас, е порнография. Всяка вълнуваща картина има еротичен елемент, колкото и той да е далечен от конкретната й тема, смята Фройд, прочутият художник, а не бащата на психоанализата. Изкуството е съучастник на любовта. Махнете я и повече няма да има изкуство. Според Густав Климт цялото изкуство е еротично. Интересът към еротичното е дълбоко заложен в генетичния ни код - там, където животът иска да създаде нов живот и да му е хубаво, докато го създава. За Райнер Мария Рилке артистичното преживяване е толкова невероятно близо до сексуалното, с неговата болка и удоволствие, че това са само две различни форми на един и същ копнеж-блаженство. Да се отрича сексът е все едно да се отрича животът.

Табута нахлуха в галериите

Еротиката е една от първите теми в изобразителното изкуство, а също и една от най-неизчерпаемите. И как иначе - нима има нещо по-красиво от жена в разцвета на своя репродуктивен потенциал? Ако в другите области на културата все още се срещат различни табута, тук вече всичко е разрешено.

Еротични рисунки са правили най-големите - от древните гърци, Караваджо и Тициан, през Мане, Климт, Пикасо до Захари Зограф, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Васка Емануилова... Разликата е, че днешните художници, също като най-първите от пещерите, вече не се притесняват да показват еротичните си фантазии. Онова, което до вчера бе скрито в частните сбирки, все по-често влиза в изложбените зали. Точно такава изложба - “Скритите папки. Еротични рисунки от частни колекции” имаше миналото лято в галерия “Върхове” - Борис Ангелушев, Илия Бешков Стоян Венев, Иван Кирков, Никола Мирчев, Николай Шмиргела... В началото на същата година “Ракурси” представи “От ребро Адамово” с произведения на Георги Чапкънов, Слав Бакалов... През 2008-а Румен Скорчев за първи път показа публично 75 еротични рисунки, създадени в началото на 80-те години на миналия век. От по-младото поколение майстори на чувствената четка изпъкват Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев, Греди Асса...

По света в топ 10 на най-скъпите картини - “Гола жена, бюст и зелени листа” на Пикасо - се продаде на търг през май м.г. за $106,5 милиона.

Гърдите - дяволски рога

Ипрез това десетилетие големите студиа в Холивуд продължиха лицемерно да избягват секса в комерсиалните си продукции. По-голямата част от Америка явно е настроена прекалено пуритански и това провокира продуцентите да се отнасят към голотата в киното като към боксофис проклятие.

Днес все още е недопустимо да се покажат голи женски гърди във филм, предназначен за най-широката аудитория. Симпатягите, които определят възрастовите категоризации за американските киносалони, веднага лепват етикета “забранено за лица до 17 години без придружител”, ако творбата съдържа секс или дори откровен диалог за секс. В мащабен блокбастър като “Спайдърмен” например цели квартали стават на прах, десетки хора губят живота си, но половият акт е абсолютно табу. Не че някой иска да гледа любовните игри на смешно облечен супергерой, де.

Но системата наистина ограничава режисьорите. Ако искат техният филм да е разрешен за всички зрители, те трябва да забравят за еротиката. Сякаш зърната ще избодат очите на тийнейджърите.

Радикално различна е ситуацията в европейското, азиатското и независимото американско кино. В последното десетилетие се наблюдава експлозия от секс във филми, които не разчитат на маркетингови проучвания. Нискобюджетният “9 песни” на Майкъл Уинтърботъм е съставен почти изцяло от сцени на несимулиран секс, без това да го прави порнографски. “Внимание, похот” на Анг Лий шокира консервативно настроената публика с артистично заснет автентичен коитус. “Тъмно минало” на Кроненбърг обърка публиката с брутална секссцена между Виго Мортенсен и Мария Бело, а следващият му филм “Източни обещания” изчерви пуританите с голото тяло на (отново) Мортенсен.

Може би най-прочутите еротични кадри за новото десетилетие са в “Мълхоланда драйв” на Дейвид Линч. Кой може да забрави лесбийския секс между Наоми Уотс и Лора Елена Харинг. Естествено шедьовърът на Линч бе забранен в Щатите за лица под 17 години без придружител.

А филм като “Антихрист” предизвика огромен скандал със сцените си на насилие и близък план на проникване и едва си намери разпространител в САЩ. И то само в няколко смели салона.

В българското кино ситуацията е непроменима - и преди, и сега голотата е актуална. Има плът, но не е нито арт, нито секси. Както и самите филми.

Свалят дрехи без драма

В театъра всички дрехи се свалят на живо, за разлика от останалите изкуства, в които еротиката е репродуцирана на лента, диск, платно, снимка... Все повече отмъстителки в драмата ходят без дрехи на сцената. И все по-малко правят впечатление. Без много шум мина например епизодичната дибидюс поява на Росица Дичева в “Тримата мускетари” (2010) на Театър “София”. По-интересни за публиката (женската) бе плакатът с мускулестите мускетари, начело с Калин Врачански. Никого обаче не скандализира голият Ивайло Христов (актьор от Пловдив, не директорът на Модерен театър) в представлението “Канкун” (2010) в театър “Зад канала”. Но пък “Страхотните момчета” (2008), които се учат на стриптийз на сцената, продължават да правят най-касовото представление в Младежкия. На финала в еуфорията някои не успяват да прикрият с шапка мъжкото си достойнство.

Началото на века бе разтърсен от голи амазонки в театъра. “Амок” на Деса Красова даже предизвикваше травма у пуританите. Куп нашумели днес актьори се лутаха без дрехи край Деса между любовта, страстта, смъртта, скуката, самотата и изневярата.

Най-много прелести показват актрисите в два съседски театъра - “София” и “Сфумато”. В момента Лора Милушева се бори с жива плът срещу отчуждението в спектакъла “Преди/След” в Театър “София”. Пак там Лилия Маравиля е увълчилата се с голи гърди Електра. Зрителите помнят и пиетата с мъртвата гола Жулиета на Мила Банчева. Румен Трайков има дълга сцена по организъм в “Пътуване към Дамаск” (“Сфумато”). Но най-изваяното мъжко тяло показа Димо Алексиев в “Калигула”.

http://www.trud.bg/

  • Erotica Top Bust...
  •  

     


    Сходни връзки

    Ерoтика ХХI | 0 брой коментари | Регистрация
    Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

    Stats
     Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
     Всички права запазени.
    Powered By Geeklog 
    Страницата е генерирана за 0.06 секунди