изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:58 EEST
Обявиха грипна епидемия в още 4 области    
Здраве

   Грипна епидемия е обявена в още четири области на страната - Стара Загора, Русе, Ямбол и Монтана, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. С това регионите, които са значително засегнати от болестта, стават 18. До края на седмицата се очаква в някои от тях, като София-област и Благоевград, епидемията да бъде отменена. Учениците в София утре би трябвало да са на училище, ако няма данни за увеличение на грипната епидемия до края на деня, заяви пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.



Той посочи, че днес е междусрочната ваканция, а утре е учебен ден и учениците трябва да са на училище.
"Само ако се случи нещо извънредно, може да се обяви отново ваканция", допълни Игнатов.

Той уточни, че в Стара Загора 35 000 ученици ще са в грипна ваканция до към 6 февруари. Най-много болни има сред децата до 4-годишна възраст и учениците. За същия период в грипна ваканция ще са и учениците от Габровска област.

По-късно от РИОКОЗ-Варна съобщиха, че грипната ваканция за училищата в град Варна остава в сила до петък включително. В областта всяко училище ще решава самостоятелно дали да има учебни занятия, или не, допълни д-р Светла Станева - началник на дирекцията "Надзор над заразните болести", цитирана от БТА. Ако над 30 на сто от децата са болни, заведенията ще останат затворени.

Също до петък се удължава и грипната ваканция в Пловдивско, съобщи "Фокус".

В област Бургас обаче здравните власти прекратиха грипната ваканция и от утре децата ще тръгнат на училище. Не се налага удължаване на принудителната ваканция, съобщиха от РИОКОЗ в крайморския град.

В правомощията на директорите и на педагогическите съвети на училищата е да решат как ще се преструктурира загубеното учебно съдържание заради грипната ваканция, каза още министърът. По думите му засега има шанс да бъде преструктуриран учебният материал, защото "загубите не са толкова големи". Игнатов посочи, че "отучване не се предвижда засега, особено в почивни дни, защото е противозаконно".

Заради епидемията за седмица се прекратиха учебните занятия в няколко области. В София бяха затворени във всички училища от 24  до 28 януари. За същия период бяха прекратени учебните занятия и в школата на територията на община Плевен.
Общият брой на училищата, в които бяха преустановени учебните занятия към 25 януари, бе 794 в цялата страна.

Днес оперативното бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава в Русе. На заседанието ще бъде решено дали да бъде обявена грипна епидемия и ваканция в Русенска област, съобщи Дарик радио. http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Обявиха грипна епидемия в още 4 области | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди