изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:13 EET
8 ГОДИНИ АНСАМБЪЛ ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР "ДОБРУДЖА"    
НовиниЗАПАЗЕНА МАРКА СА ЛЮБОВТА КЪМ ТАНЦИТЕ, ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛСТВА И ЩУРОТИИТЕ

Годишнината ще бъде отбелязана тази вечер с купон в ресторанта на Международния колеж




Кръшни хора, весели банкети, много щуротии, слънчеви усмивки и прекрасни приятелства - това е визитната картичка и запазена марка на ансамбъла за изворен фолклор "Добруджа". В репертоара на състава влизат повече от 40 хора от всички етнографски области на България - добруджански, пирински, шопски и т.н.
Началото е поставено преди осем години, а идеята да се създаде клуб, в който да се разучават народни хора, се появява спонтанно на един Бабинденски банкет през мразовития януари. Това разказва главният художествен ръководител на състава Стоян Господинов. Не са нужни много уговорки и стартовата репетиция на АИФ към ПФТС "Добруджа" се провежда на 1 февруари 2003 г. Първи ентусиастки и основателки на ансамбъла са Мария Батанова, Даниела Димитрова, Стойка, Милена, Нуша, Жужа, Катя, Мария. Постепенно желаещите да се потопят в магията и красотата на българския фолклор стават все повече и повече, а понастоящем наброяват сто души. След няколко години хореограф на ансамбъла става Мая Тончева - артист-танцьор в Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа", а в момента с изпълнителите работи и най-добрият акордеонист на добруджански фолклор в България - Стефан Георгиев. Репетициите се провеждат два пъти седмично - в понеделник и сряда, като групите са две - начинаещи и напреднали. Като прибавим към това банкетите, в които край масите на се седи, защото се танцува много и дансингът винаги е пълен, то става ясно, че настроението винаги е на градус, усмивките не слизат от лицата, а щуротиите са много и оригинални. Поредното доказателство за това, че групата е супер бойна, бе миналата вечер. Минутки след полунощ танцьорите изнесоха серенада пред дома на своя хореограф Мая Тончева, която празнува рожден ден на 31 януари. Десетината градуса под нулата не бяха никаква спирачка, за да й покажат колко много я обичат с песен, написана специално за нея.
Освен докосването до фолклорното изкуство, отмората и откъсването от ежедневните грижи чрез танците, удовлетворение за изпълнителите са и спечелените награди. Първата е през 2009 г. на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене, където ансамбълът печели златен медал. През април 2010 г. АИФ "Добруджа" е определен за "Най-стилен състав" на надиграването "Хоро се вие, извива" в София, след което участва във фестивал в Поморие. В началото на лятото ансамбълът отново участва в събора "Дебрене" и бе класиран за Десетия национален събор "Копривщица". През месец август танцьорите се потопиха в невероятната атмосфера на събора на народното творчество и на едната от сцените в Копривщица изпълниха три добруджански хора - сборенка, опас и повлекана. Наградата е златен медал, а усещането - несравнимо.                                       
Осмата годишнина от създаването на АИФ "Добруджа" ще бъде отбелязана тази вечер с купон в ресторанта на Международния колеж. Че ще се играе много е на сто процента сигурно, още повече че на танцьорите не им се "опират" нито народните хора, нито ориенталските ритми, нито дискотечните и т.н.
 


Сходни връзки

8 ГОДИНИ АНСАМБЪЛ ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР "ДОБРУДЖА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди