изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:51 EEST
Държавата си върна контрола над Панаира    
НовиниОкръжният съд в Пловдив обяви за нищожни двете увеличения на капитала на Международния панаир от декември 2006 г. и март 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството. Решението е от 28.01 и може да бъде обжалвано в двеседмичен срок пред Апелативния съд, съобщиха от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

През април 2010 г. министър Трайчо Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. То бе заведено след проверка и анализ на сделката за панаира, която откри сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

Проверката откри и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, които са потвърдени в мотивите към решението на съда, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху Панаира, за сметка на "Пълдин туринвест" АД, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.
Eдин от мотивите на съда е, че към датата на първото увеличение на капитала – 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала.

Освен това, според Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие няма. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация, смятат магистратите.

"Решението на съда е част от усилията ни като министерство за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир", коментира Трайков, цитиран от пресслужбата си.
"Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи. Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството", добави той.

От Панаира обявиха, че ще обжалват решението на Окръжния съд. Ще коментираме, след като делото мине през всички инстанции, заявиха от ръководството на националния изложбен център, цитирани от "Фокус". http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Държавата си върна контрола над Панаира | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди