изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:53 EEST
България е трета по ръст на безработицата в ЕС    
Европейски съюзБългария е на трето място в Европейския съюз по ръст на безработицата през последната година, показват публикувани днес данни на Евростат. От края на 2009 г. до края на 2010 г. делът на безработните у нас е нараснал от 8.6 до 10.1 на сто от трудоспособното население, предаде БНР. По-голям ръст на безработицата е отчетен само в Литва и Гърция, докато за същия период безработицата е намаляла в осем страни от Евросъюза, като най-значителен спад е регистриран в Малта, Швеция и Германия.

С 10.1% безработица България е близо до средните равнища за Европейския съюз и еврозоната, които са съответно с 9.6 и 10 процента. По-голям дял на безработните, отколкото у нас, има в 8 страни от Евросъюза начело с Испания, където те са над 20 на сто.

Почти всеки десети в Европейския съюз е бил без работа през декември, сочат още данните на статистическата агенция на ЕС, отбелязвайки, че индексът на безработицата остава на 12-годишния си максимум, предаде ДПА, цитирана от БТА. Броят на безработните все пак се е понижил леко - с 19 000 души в ЕС и със 73 000 - в еврозоната в сравнение с ноември, предаде ДПА.

Безработицата сред младежите е на тревожно високо равнище от 21 на сто в ЕС - без промяна спрямо ноември. В Еврозоната се отчита лек спад от 20,5 на 20,4 на сто. Най-висока е безработицата сред младежите в Испания - цели 42,8 на сто - и в Словакия с 37,3 на сто, докато в Германия, която е най-голямата икономика в Европа, тя е едва 8,6 на сто, отбелязва ДПА. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

България е трета по ръст на безработицата в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди