изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:53 EET
Ст.н.с. Рачко Попов: Най-интересен е ритуалът за Трифон Зарезан в Добруджа, където избират цар на лозето    
Интервюта За празника Трифон Зарезан пред Агенция „Фокус” ст.н.с. I ст. д.и.н. Рачко Попов от Етнографския институт с музей при Българска академия на науките.


Фокус: Г-н Попов, кой е Св. Трифон и защо се почита от лозарите, градинарите и кръчмарите?
Рачко Попов: Св. Трифон е много почитан по нашите земи, имам предвид на Балканите и той действително се смята за патрон на лозарството и на винарството. По всички икони, той е нарисуван с един косер, който прилича на малък сърп за жънене, с който едно време старите лозари са зарязвали своята лоза. Легендите за Св. Трифон са страшно много и са много интересни. Първият ден на февруари влиза в един тридневен комплекс със следващите два дни, като така се получава триадата от празници, познати навсякъде по нашите земи като „Трифонци”. Много изследователи, които са писали върху култа към светеца виждат в него отражение от античното тракийско население по нашите земи, което е познавало лозарството и много от старите траки, са наричани от много писатели по онова време като винопийци, очевидно лозарството и производството на вино са били много типични за тракийските племена по нашите земи още преди Христа. Общо взето има много легенди, че първият лозар по нашите земи, който е култивирал лозата, е бил тракиеца Евмолп, който е живеел някъде в района на днешния Асеновград. Разбира се много е популярен и митът за царя на едоните – древно тракийско племе, известен като Ликург, живели по земите на днешна Странджа, който в момент на гняв и на безумие убива двамата си сина и там, където изтекла тяхната кръв, от там поникват първите лози. Така че, очевидно е, че култът към християнския светец Трифон, носи много стари, древни реликви, свързани с митологията на траките. На Трифонов ден мъжете отиват с чисти дрехи, рано сутринта да зарязват лозята. Обръщат се на изток, прекръстват се три пъти и молят Бог за помощ – за добро време и за добра реколта и започва зарязването.
Фокус: Къде в страната този ритуал е по-специфичен и различен?
Рачко Попов: Интересно е примерно в Добруджа – в Североизточна България. Там лозарите в този лозарски край имат обичай да си изберат цар на лозето, когото също наричат Трифон. Обикновено това е човекът, който през предишната година е имал най-богата реколта и е напълнил най-много бъчви. Първите отрязани клонки на лозата се свиват на венче, слагат му такава корона, правят трапезите и вечерта той е длъжен да покани всичките мъже в дома си или в кръчма – затова, че е цар на виното.
Фокус: Какво е значението на зарязването на лозата?
Рачко Попов: Това е лозарска практика, която е пренесена към този ден, защото Трифон в християнската митология става лозарят, този, който произвежда виното. Затова тези практики са отнесени към този ден.
Фокус: На 1-ви или на 14-ти февруари е по-редно да се празнува?
Рачко Попов: Щом е въведен нов стил, аз мисля, че трябва да се празнува по нов стил. Но е очевидно, че има и географски особености, защото след 13 дни сигурно ще бъде малко по-топло и нормално за зарязване на лозите. Но така или иначе тези, които са спазвал обичая в миналото и техните наследници предпочитат, като че ли да го правят по стария стил.
Фокус: С какви задължения са натоварени жените-домакини през този ден?
Рачко Попов: Още в ранно утро на Трифонов ден те трябва да са опекли или сварили кокошка, трябва да са направили баница или прясна пита. Всичко се слага в нова торба, подава се на лозаря тържествено, много често даже, преди да тръгнат с колата към лозята, правят едно тройно обикаляне от дясно на ляво с тамян около колата и воловете. Торбата с храната се закача на каруцата, винаги има задължително и бутилка вино, бутилка ракия, защото преди да се започне със зарязването на първата лозица, тя се полива с малко вино, пръска се с шепа зърна жито, каквото отглеждат. Всичко това е една магическа практика, за да има повече грозде и да се напълнят повече бъчвите с вино.
Десислава АНТОВА

http://www.focus-news.net

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 2 ФЕВРУАРИ - СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ, ПЕТЛЬОВДЕН

 


Сходни връзки

Ст.н.с. Рачко Попов: Най-интересен е ритуалът за Трифон Зарезан в Добруджа, където избират цар на лозето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди