изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:21 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 2 ФЕВРУАРИ - ПЕТЛЬОВДЕН    
ПразнициСветата църква е причислила днешният ден Сретение Господне към 12-те най-велики християнски празници. В народния календар 2 февруари е популярен като Петльовден. Денят се тачи за здраве на добитъка.

Наричат го още Зимен Симеоновден или Света Богородица. На този ден не се реже, сече и цепи, затова се скриват всички остри предмети - брадвата забиват на дръвника, а ножа - удрят в желязо. Не се преде, не се тъче, не се шие или плете, не се готви, а хлябът се нарязва предишния ден. В някои краища на страната денят се нарича още Петльовден, свързан с древна легенда. Тя разказва, че цар Ирод избивал всички новородени деца, за да намери новия цар. За да спаси своя любим син, дева Мария белязала дома си и всички съседни порти с кръвта на обезглавен петел. Българите тачат Петльовден за здраве на малките деца. Рано сутрин в домовете, където има малко момче, се коли курбан - черен петел. От него се приготвя обредна храна, пекат се малки кравайчета, които се раздават на близки и съседи.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 2 ФЕВРУАРИ - ПЕТЛЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди