изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:42 EET
Над 700 000 българи искали нова Конституция    
Общество Близо 38% от българите смятат, че е необходима нова Конституция, 21% - че не трябва, а останалите не могат да преценят. Това показва национално проучване на агенция "Сова 5". Данните са към 3-10 януари 2011 г. , съобщиха от пресцентъра на РЗС.

Преди време проверка на ДАНС установи закононарушения и манипулиране в подписката на РЗС за предсрочно прекратяване на мандата на 41-то Народно събрание и референдум за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция. По-късно се оказа, че и председателят на парламента Цецка Цачева има видео, изобличаващо РЗС.

В анкетата, попитани дали биха подкрепили подписка за референдум, почти 30% от анкетираните отговарят утвърдително, а други 13% заявяват, че вече са дали своя подпис в подкрепа на тази кауза, обясняват от партията на Яне Янев.
При реално пълнолетно население на страната 6 милиона (официалните данни са по-високи) това означава, че 780 000 български граждани са се подписали в подписката за референдум.
Коментарът на РЗС е, че общо 60% от хората с избирателни права имат ясно определено отношение "за" или "против" нова Конституция – процент, близък до обичайната избирателна активност. Това означавало, че въпросът е актуален и референдумът е наложителен.

Изследването показва брой подписали се, който дори надхвърля 600-те хиляди подписа, събрани от инициативния комитет на партията. Подписката на РЗС за референдум е напълно автентична и отговаря на реалността.
Социолозите регистрират по-голям брой подписи от внесените в Народното събрание, защото в 120 тома с попълнени бланки не са включени хилядите, които пристигнаха в инициативния комитет след крайния срок. Те се пазели в РЗС и ако от Народното събрание ги поискат, ще ги представят, за да се види колко действително са българите, участвали в подписката.

"Два и половина милиона биха подкрепили с имената и подписите си идеята за референдум за нова Конституция, като от тях над три четвърти милион вече са го направили. Това ли е "фалшификатът" на РЗС", питат от партията.
"Тъй като според съобщения в медиите ДАНС провежда разследване за подписката, като прилага извадков принцип, РЗС изразява готовност да предостави резултатите от социологическото изследване, което е извършено по всички правила на статистическата представителност", добавят оттам и призовават и други авторитетни социологически агенции като "Галъп", "Скала" и МБМД да оповестят резултати, ако имат такива. http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Над 700 000 българи искали нова Конституция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди