изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:27 EEST
ИМАМЕ ЗЪРНО ЗА 4 МЕСЕЦА. ЦЕНАТА НА ХЛЯБА НАД 1,50 ЛВ.    
Новини"Има зърнена, хлебна, ценова и т.н. кризи. В момента сме в критичен зърнен баланс, защото МЗ объркаха сметките колко зърно ще се произведе в България и колко ще е годно за производството на хляб.

В България има пшеница за максимум 4 месеца", предупреди депутатът Явор Гечев, член на Висшия съвет на БСП в предаването "Неделя 150" по БНР, предаде КРОСС.
"Не може да се каже в момента каква е цената на хляба, но тя расте." Това заяви Георги Попов, от Асоциацията на хлебарите и сладкарите, в същото предаване. Причината, според него, е в растежа на цените на някои суровини.
"До нова реколта не се очертава тенденция в обратна посока, така, че тенденцията е нагоре. Не се знае с колко ще нараснат цените на суровините. В последната седмицата цената на брашното се увеличи с още 40 лв. на тон, което не е малко", посочи Попов.
По думите му, цените на брашното от юли до сега са минали 100%-те процента. 1,40 е производствената цена, това не е цената, на която се купува от гражданите. Възможно е цената на хляба да надхвърли 1,50 лв.
Според Георги Попов големият проблем за бранша е "сивата икономика", която е над 60%. Процентът е огромен и оказва влияние върху логиката на пазара. "Сивата икономика" пък от своя страна натиска цената на хляба надолу, което е добре за купувачите. "При нас няма картелиране, а за да съществува това, трябва да има договорена цена", категоричен е Попов. По думите му проблемът с цената на хляба винаги е бил политически, и това не е проблем само на това правителство. "Когато една държава започва да се бори с производители и браншови отрасли, това никога не е водило към добро", убеден е той. "Хлябът се продава под неговата истинска стойност", каза още представителят на хлебарите и сладкарите.
Припомняме, че хлябът в Добрич поскъпна още в първите седмици на януари. От един от основните производители не само в областта, „Добруджански хляб” посочиха сано причина спекулативните цени на зърното на международните пазари. Изкупните цени на зърното са се променили от 220 лева през юли миналата година до 450 лева за тон без ДДС, към момента.
 


Сходни връзки

ИМАМЕ ЗЪРНО ЗА 4 МЕСЕЦА. ЦЕНАТА НА ХЛЯБА НАД 1,50 ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди