изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:22 EEST
ДЗИ НЕ ПРЕДВИЖДА ПРОМЯНА В ЦЕНИТЕ НА СЕМЕНАТА    
ЗемеделиеДва сорта фасул предлага на производителите Добруджанският земеделски институт, който участва по традиция в започналото вчера в Добрич международно изложение „Борса за семена и посадъчен материал”.  Единият е утвърденият вече Добруджански 7, който е много добре познат на производителите у нас, съобщи изпълняващият длъжността директор на института доц. Иван Киряков. Другият е Еликсир, който от две години е на пазара. И двата сорта са много добри – като вкусови качества, както и като устойчивост на болести, подчерта доц. Киряков.

Той добави, че през миналата година семената за боб са се продавали по 3 лева за килограм. Предвижда се тази година цените да се запазят.  Мотивът ни е да се дава възможност на производителите да си купят качествени семена, а не такива по-евтини, внесени от Китай, с неясен произход, обясни директорът. Институтът има готовност с 6 тона семена от сорта Еликсир и 4 тона от „Добруджански 7.
Макар и семената за пшеница в момента да не са актуални, стана ясно, че ДЗИ поддържа актуална сортова листа от 14 сорта, от които хит в момента са Енола и Аглика. От Аглика той разполага с 300 тона базови семена. Сортът има потенциал за получаване на добиви от порядъка на 750-850 кг/дка и е с много високо качество на зърното, независимо от условията на отглеждане. Той е от групата на силните пшеници и има отлични хлебопекарни свойства и брашномелни качества.
Добруджанския земеделски институт не произвежда хибридни семена, а предлага само бащини и майчини линии на семепроизводителите, които да произведат съответните хибриди. Очаква се те да са на цените от миналата година, каза още доц. Киряков.
 


Сходни връзки

ДЗИ НЕ ПРЕДВИЖДА ПРОМЯНА В ЦЕНИТЕ НА СЕМЕНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди