изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:05 EEST
ГЕРБ се разцепи за лекарите в Горна Оряховица    
ПарламентМнозинството от ГЕРБ и "Атака" отхвърли предложението на "Синята коалиция" анкетна комисия да разследва случая в Горна Оряховица, при който бяха арестувани лекари, обвинени, че умишлено са умъртвили новородено.При гласуването 61 депутати бяха "за", 90 - "против", а 18 се въздържаха. Групата на ГЕРБ се разцепи - 75 депутати бяха твърдо против спецкомисията, но 16 се въздържаха. От "Атака" желязно гласуваха "против". Червените и ДПС подкрепиха идеята на десните. Сред ГЕРБ-ерите, които гласуваха с "въздържал се" са Моника Панайотова, Йоана Кирова, Александър Ненков, Таня Димитрова.

Важно е истината да излезе наяве, да се сложи точка, за да няма спекулации, аргументира пред "Труд" вота си Йоана Кирова. А Моника Панайотова обясни: "Позицията ми е солидарна с начина на работа, който СДС показа в парламента. Например при гласуването на вота на доверие към правителството, когато сините се въздържаха."

Подобно е и мнението на съпредседателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Той е бил против анкетната комисия, но не вижда драма в гласуването на 16-имата си колеги, защото гласовете "въздържал се" се броят с тези "против". "Това също е отрицателен вот, не може да се каже, че са подкрепили комисията", коментира Велчев. Според избраници от ГЕРБ някои от колегите им се заблудили и натиснали "неправилно" копче. Те припомниха, че предложението за анкетната комисия е гласувано два пъти - при втория вот "въздържалите се" в редиците на ГЕРБ намалели с двама. В "Синята коалиция" пък имат свой прочит на вота на ГЕРБ. Според тях депутати от мнозинството често се "въздържали" по техни предложения. "Правят го, за да не изглежда, че ни режат грубо", коментира син избраник. По време на дебатите, продължили повече от два часа, становището на ГЕРБ бе, че няма нужда от анкетна комисия, защото случаят бил в прокуратурата. "Ние трябва да имаме търпението да изчакаме резултатите от това разследване", заяви Павел Димитров от ГЕРБ.

Опозицията припомни, че в хода на скандала вътрешният министър Цветан Цветанов чете СРС в парламента и каза, че "едно бебе е било умишлено умъртвено". Затова зам.-шефът на ДПС Лютви Местан заяви, че "големият политически въпрос е дали е допустимо специалният инструментариум на властта да се използва за политически цели". Лидерът на ДСБ Иван Костов пък призова парламента "да не бяга от тази отговорност, защото така ще добяга до предсрочни парламентарни избори." "Това, че информацията е декласифицирана, не означава, че министърът може да я изнесе", заяви синият Михаил Михайлов. А червеният проф. Андрей Пантев разведри атмосферата, като припомни случай от управлението на земеделците през ХХ век - премиерът Александър Стамболийски заявява в парламента, че градовете са източник на поквара, и Народното събрание съвсем сериозно взима решение да се проверят всички софийски ученички дали са девствени. Лекарите обаче се възмущават и със своя авторитет налагат решението да не се изпълнява. http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

ГЕРБ се разцепи за лекарите в Горна Оряховица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди