изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:26 EEST
Велчев: СРС-тата са поискани за подслушване на Ваньо Танов    
Ред и сигурност

Главният прокурор Борис Велчев не изключи възможността директорът на митниците Ваньо Танов да е бил подслушван и след като разписаните за него СРС са били прекратени. Велчев заяви това пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той допълни, че Танов е бил подслушван, но след като данните не са се потвърдили, контролирането на телефона му е било спряно предсрочно, предаде БТА.



Висшият магистрат уточни, че СРС-та са били поискани за Ваньо Танов, но не само за него. Разследващите обаче не са се възползвали от максималния период от 6 месеца, в който според закон могат да използват СРС-та, тъй като не са установени данни за престъпление.
Вече стана ясно, че Танов е бил подслушван по разработка за контрабанда, по която е имало данни, че каналите са покровителствани от бившето, но и от настоящето ръководство на митниците.

Според Велчев, за да бъде по-ефективно използването на специални разузнавателни средства, прилагането им трябва да става според техническия и човешкия капацитет на системата, защото забавянето на разпечатките от тях понякога извращава смисъла им.

"В обществото има шизофрения по темата СРС - от една страна казваме – стига с тези тайни, стига с тези СРС-та, всичко се прави на тъмно, обществото нищо не знае – това е безобразие. От друга страна, когато се изнасят резултати, придобити със СРС, казваме обратното – как така сега ще покажем СРС публично? Хубаво е да решим какво искаме", каза още главният прокурор.

По думите му трябва да се приеме един либерален подход - ако съдържанието на информацията, събрано със СРС, не представлява държавна тайна, или не уврежда правно защитени интереси, тогава няма причина да се пази чак такава тайна.
"Информацията от специални разузнавателни средства не е свещена крава", категоричен бе Борис Велчев.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов беше изслушан пред парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. След това депутати от БСП заявиха пред журналисти, че той е казал, че няма информация за разговорите по скандала със СРС-тата. Според социалистите той е "мълчал като комунист на разпит".

 


Сходни връзки

Велчев: СРС-тата са поискани за подслушване на Ваньо Танов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди