изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 00:44 EEST
Няма да подам оставка, обяви Цветанов    
Ред и сигурност

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че не смята, че има повод да подаде оставка заради скандала с подслушването. Той коментира становището на парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства по изнесените записи на на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, предаде БТА. В документа бяха отправени забележки към службите, които отговарят за подслушването, като за отговорни бяха посочени преките ръководители на сектора за сигурност.



Цветанов обаче няма да подаде оставка, дори да се докаже, че изнесените в медиите разговори са СРС-ата. Той обясни, че може да е един от ръководителите в сектора за сигурност, но е политическо лице и неговата задача е да предлага политики. При положение, че МВР бележело успехи в борбата с организираната престъпност, нямало причина да си подава оставката, цитира го Livenews.
Той увери, че след като проверките приключат и бъде изяснен източникът на изнасянето на информация, ще се търсят дисциплинарни отговорности.

"Ако отговорността за нередностите бъде поета само от служители от ниските етажи, това би било измиване на ръцете и замитане на отговорността, коментира Михаил Миков от БСП.

По-рано днес, по време на парламентарния контрол, Цветанов отговори на въпрос на Ангел Найденов от Коалиция за България колко СРС-та са използвани по член от Закона за специалните разузнавателни средства, който гласи, че е право на вътрешния министър да ги разпореди, без разрешение на съд, в случаи на опасност от извършване на тежки престъпления или заплаха за националната сигурност.

"Използвали сме СРС-та по трафика на хероин, по контрабандата, по отвличанията, по убийствата. Вие ако ги бяхте разкрили, може би днес нямаше да използваме толкова СРС-та", заяви вицепремиерът.
Към 2009 г. СРС-тата, назначени по този закон са 125, от които 14 са непотвърдени, а за 2010 година – 142 броя, от които 16 непотвърдени, уточни той, цитиран от КРОСС.

„Няма как обществото да не е разтревожено от големия брой СРС-та, които се прилагат. Няма как усещането, че има злоупотреба със СРС-та да не повдига много въпроси, включително за това защо се превръщат от основно в единствено средство за предотвратяването и разкриването на престъпления", коментира червеният депутат.
Според него ползването на такъв голям брой СРС-та означава, че има бум на тежките престъпления.

"Нека да седнем и да говорим - днес имаме ли тенденция за преборване с тежката организирана престъпност?", отвърна риторично министърът.
Той уточни, че конкретните случаи, които не са потвърдени, са предоставени като справки по кое дело са и защо не е продължено. Обикновено СРС-то е свършило своето действие за момента на прилагането, обясни Цветанов, цитиран от БГНЕС.
"Невинаги във всяко разследване, в което се използват СРС-та, е задължително да се стига до ВДС (веществени доказателствени средства), а делото стига дори до осъдителни присъди", добави той.

И даде примери - СРС-та са използвани за разкриване на нелегалната фабрика за цигари преди дни, но полицията вече има достатъчно други доказателства, за да не използва данните от подслушването в съда.
С помощта на специални разузнавателни средства е разкрито и двойното убийство в русенско село, но след това извършителят е направил самопризнания и информацията събрана с тях, вече не е необходима за съда. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Няма да подам оставка, обяви Цветанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди