изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:03 EEST
Лов на вещи(ци) лица    
Коментари Скандалът с изтеклите СРС-та около Ваньо Танов има много ефекти. Един от тях обаче със сигурност ще тормози системата на правораздаване още дълго. Страх и омраза са на път да блокират работата на експертите по съдебни дела


Когато министър-председателят Бойко Борисов заяви в прав текст, че разговорите с негово участие са монтирани, беше въпрос на време това откровение да се превърне в мотив на адвокатите да искат (и то оправдано) експертиза за автентичност на приложените по всяко наказателно дело СРС-та. Първият такъв случай е факт - тази седмица Софийският градски съд (СГС) обяви, че ще търси международни експерти, които да анализират видео- и аудиозаписите по делото срещу

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов

(съответно - бивш министър на отбраната, съдия от СГС и бивш гл. секретар на Министерството на финансите), които са подсъдими за предлагане на подкуп. Във вторник стана ясно, че съдията по делото Иван Коев ще уважи искането на защитата за техническа и почеркова експертиза. Първата ще трябва да покаже дали има монтаж на видеото от "скритата" камера, с която са запечатани срещите на тримата със следователя Петър Петров, както и записите от подслушаните телефонни разговори. Почерковата експертиза пък ще провери автентичността на вървящите със СРС-ата документи - искане, съдебно разрешение, разпореждане и т.н. Интересното в случая обаче е, че съдия Коев настоя експертизата да бъде извършена от вещи лица в "чиято независимост и професионализъм вярва", а такива в списъка на съда явно няма и не могат да се намерят. Както и извън тези от Националния институт по криминалистика и криминология, които се намират в пряка зависимост от министъра на вътрешните работи. Цитиран от в. "Дневник", съдия Коев коментира: "Трябва да се намерят гарантирано независими експерти и съм водил серия от неофициални разговори с лица, които притежават необходимите познания. За съжаление те изразиха нежелание да се ангажират с участие по делото поради притеснение от евентуален натиск и уволнение от структурите, в които работят."

Делото в крайна сметка беше отложено (причина за това беше и мълчаливият отказ на вътрешния министър и на председателя на ДАНС да предоставят поискани от съда документи).

Този случай е видимата част на айсберга, който може буквално да потопи съдебната система - независимостта и компетентността на вещите лица. Това са експертите, които разследващите (МВР и прокуратура) и съдът назначават по дадено дело, когато трябва да се изяснят специфични въпроси от дадена област. Въпреки че не ангажират съда, експертизите играят изключително важна роля за повечето дела - практически казуси катастрофи, трудови инциденти, икономически престъпления, финансови злоупотреби, подправяне на документи винаги се решават на базата на заключенията на вещите лица. Експертизите на съдебните медици и психиатри също много често са решаващи за крайния изход.

През последната година няколко случая показаха, че повече от всякога държавата в лицето на полицията и прокуратурата се опитва да репресира експертите, тогава, когато не е доволна от техните заключения. Тази тенденция е изключително опасна, защото се случва в контекста на все по-чувствително намаляващия брой на качествени (по субективна преценка на съдиите от няколко съдилища в столицата и страната, с които "Капитал" разговаря) вещи лица. Така на практика наличните експерти са уплашени, защото могат да бъдат арестувани и разследвани заради заключенията си, а в същото време работят при нечовешка натовареност, което забавя допълнително системата.
Показателен пример в тази посока е едно от делата

"Софийски имоти"

В края на март 2009 г. единият от експертите на прокуратурата по разследването - Владимир Владинов, подава сигнал до главния прокурор, ВСС и вътрешния министър, в който твърди, че прокурорът по делото Пламен Панайотов го е притискал да промени "резултатите от заключението си на една от единичните експертизи, защото финансовият резултат от същите им се виждал нисък". По друг от казусите Владинов твърди, че прокурорите от СГП са му обяснили, че ако в заключението си не обяви, че има нанесена щета, то ще му бъде повдигнато обвинение.  Цялата жалба на Владинов изтече в сайта
balkanleaks.eu

Любопитното е, че в едно от последните заседания самият експерт заяви, че не се чувства безпристрастен и иска отвод, но прокурорът (който по думите му го е притискал) не го е направил. Случаят стана известен преди няколко седмици при поредното разглеждане на делото, когато съдът поиска информация от прокуратурата и ВСС какво става със сигнала на експерта. Интересното е, че комисията за борба с корупцията във ВСС, въпреки че е получила жалбата преди две години, е решила да я разгледа чак сега, когато е била "подсетена" от съда. До казуса със "Софийски имоти" спокойно може да бъде нареден още един, по-пресен - с

благоевградските лекари Александър Сивиков и Любен Кавраков
които бяха задържани през ноември заради издадено от тях заключение, че арестуван в София младеж е бит. Те поставят заключението си на базата на скенер, а пострадалият завежда дело срещу полицаите от Първо РПУ в София. По нареждане на прокуратурата (която открай време е печално известна в опитите си да прикрива престъпления на полицаи - в тази посока има дузина решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург) момчето е прегледано от общопрактикуващ лекар, който заключва, че комоцио няма. Това дава право на прокурор Момчил Георгиев от Софийската районна прокуратура да задържи благоевградските лекари за 72 часа. Разумът в крайна сметка надделява - след като заради ареста мозъчните операции в Благоевград спират за три дни, съдът освобождава без мярка за неотклонение двамата хирурзи. Уж убеденият в правотата си прокурор отказва да обжалва съдебния акт, а лекарският съюз отнема правата на колегата си, който е дал заключението, станало повод за ареста на д-р Сивиков и д-р Кавраков.
Без арест, но с висящо наказателно производство, се сдобиха и седем от лекарите, които са давали експертизи по делото срещу

Kрасимир и Николай Маринов - Маргините
В единия случай става дума за почти цялото отделение по кардиология в Александровска болница. По стар почин делото беше шумно образувано от прокуратурата и тихо прекратено и вероятно ще разберем за него, когато държавата бъде осъдена в Страсбург. Магистрат, запознат отблизо с процеса срещу Маргините, но пожелал анонимност поради естеството на темата, коментира: "Делото срещу тях беше образувано, след като депозираха заключенията си. То не беше срещу неизвестен извършител, а директно срещу тях. Ясно беше, че нямаше конкретни данни за корупция, а просто се целеше сплашване." Явно маневрата на обвинението е постигнала незаконната си цел, защото след този случай лекарите не искат повече да участват в съдебни процеси.

Няма разумна причина да вярваме, че сред експертите не се шири корупция. В същото време обаче разкриването на това е изцяло задача на държавното обвинение - което би трябвало да подходи последователно и методично към проблема, а не реактивно да произвежда безсмислени и репресиращи дела, тогава когато заключенията не й харесват.
Няма никакво съмнение, че в случая става дума за отношение на прокуратурата към проблема, която явно не е убедена, че се нуждае от независими и добре подготвени експерти, а от такива, които да оцветяват в експертен вкус предварително намислените обвинения.

Преди около година зам.-главният прокурор Валери Първанов коментира проблема с експертизите, визирайки едно разследване с печален край - това за падналата сграда на ул. "Алабин" в София, под която загинаха две момичета. И се похвали, че е отказал отпускането на 100 хил. лв. за експертиза по делото, защото нямало предварително яснота в какво посока ще е заключението на специалистите. Така разследването беше прекратено с абсолютно неясни и противоречащи прокурорски мотиви и експертни заключения. Или както казва Тодор Колев в "Опасен чар" - икономията е майка на мизерията.

http://www.capital.bg

 


Сходни връзки

Лов на вещи(ци) лица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди