изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:12 EEST
Глад за хероин в София    
ОбществоГлад за хероин тресе пазара на дрога в София. В последния половин месец доставките на този вид наркотик почти липсват. Тук-там може да се намери от кафеникавия прах, но качеството е доста влошено, т. е. има много мешилка, обясняват антимафиоти от ГДБОП. За да задоволят потребността от дрога, наркоманите се снабдяват с диазепам и други подобни упойващи препарати. Други пък усилено търсят по всевъзможни начини метадон. В последните два месеца пазарът за втори път изпада в колапс от липсата на твърдата дрога. Вакуум в доставките имаше и в края на миналата година, за което “Труд” писа.

До голяма степен причина за сътресението са арестите на известните наркобосове - братя Виктор (26 г.) и Габриел (23 г.) Боцеви, известни с прякорите Джуката и Жабата. Двамата бяха задържани от антимафиоти в средата на октомври 2010 г. заедно с 11 от хората им.

Виктор и до днес е зад решетките, но брат му Габриел бе пуснат почти веднага. Макар и навън той е под непрекъснато полицейско наблюдение.

Възходът на Жабите

В последните две години наркофирмата на Боцеви превзе голяма част от търговията с хероин и амфетамин в София. Според антимафиоти дилърите им, известни в ъндърграунда с прозвището Жабите, наброявали към 80 души. Операцията срещу тях донякъде постигна своето - поразби структурите и отслаби позициите на групата.

Боцеви си разчистили пътя с доноси в полицията срещу конкуренти, твърдят източници от МВР. Преди време единият от братята - Габриел Жабата, разказа пред магистрати за наркобандата на подсъдимия Златомир Иванов-Златко Баретата. Твърди се, че другият брат - Виктор Джуката, пък по това дело бил защитен свидетел. При ареста му миналия октомври той бил изваден от тайната си квартира в София, където бил пазен от органите на реда.

След ареста на Баретата братята сложили ръка на неговите територии. Първо се настанили в западните столични квартали - “Надежда”, “Люлин”, “Обеля”... После сложили ръка и на централната част на София, като апетитът им бил да завладеят цяла София. Говори се, че техният възход е станал не без благословията на влиятелни босове от бившата СИК. В престъпните среди Боцеви твърдели също, че имат покровители на най-високо ниво в МВР - вероятно са смятали, че като крепят обвинението срещу Златко, над тях ще има разпънат чадър.

“В момента няма изявен лидер на този бизнес в София”, категорични са от наркоотдела в ГДБОП. След ареста на Баретата и изчезването на Христофорос Аманатидис-Таки отломки от техните групировки се опитаха да сложат ръка на бизнеса за милиони. В момента освен фирмата на Джуката и Жабата има още две банди с по-изявено присъствие. Но няма монополист и бос от калибъра на старите, но вече покойни босове с изградени структури в цялата страна.

Вече не съществува и познатото отпреди години разпределение на наркотеритории между групировките, които изцяло се припокриваха с деветте полицейски управления. Сега всеки продава, докъдето успее да протегне ръка.

Потребление на твърдата дрога

“Никой сериозен човек не може да се наеме с точна прогноза в какви обеми е потреблението на хероин или на каквито и да е други наркотици”, категорични са антимафиотите от ГДБОП. - Ако приемем, че у нас има 30 хил. зависими от хероин (според официалната статистика) и всеки взима по една доза от 0,33 мл на ден, то излиза, че месечно за нуждите на българския пазар са нужни близо 250-300 кг от кафеникавия прах”, пресмятат експерти. Те обаче държат да уточнят, че сметката съвсем не е точна.

В момента цената на килограм от този наркотик върви по 10 000 евро. На международния пазар стойността му скочи с близо 30% още през миналата година. Причината - тайнствена болест поразила почти цялата реколта на опиумен мак в Афганистан.

След като се внесе наркотикът, той се размесва с различни субстнации и от 1 кг се правят поне три. За смесване се използват стрити парацетамол, аспирин и пр. вещества. След разреждането намалява процентното съдържание на активното вещество диацетилморфина, което предизвиква психоактивен ефект.

Един грам се разделя на 4 дози, като цената на пакетчето върви по 12-15 лв. “Двайската” (на жаргон пакетче за 20 лв.) пък е доза от 0,33 мл.

Печалбата в бизнеса е 500%.

А годишният оборот от дрога у нас надхвърля половин милиард лева, пресмятат експерти.

По3000 души ежегодно влизат в регистрите на МВР за употреба на наркотици. По-голямата част от тях са непознати за органите на реда, което означава, че всяка година хиляди нови хора се закачат за дрогата, отбелязват анализатори от ГДБОП. Възрастовата граница пада, като има засечени деца на по 12-13 години, които вече са употребявали някакъв вид дрога.

Докато преди десет години номер едно сред упойващите вещества е бил хероинът, то днес най-масовият наркотик е марихуаната, показват още анализите на антимафиотите.

Хубавата марихуана е по-скъпа. Един грам тип “холандец” се харчи по 30 лева. Този вид се добива в оранжерийни условия със специални химикали, които подсилват активното действие.

За трева родно производство цената пада в пъти. Пет грама канабис, произведен в Петричкия край, например струват между 10 и 15 лева.

След марихуаната най-тачени са синтетичните наркотици. Грам амфетамин на прах върви между 7 и 10 лева. Таблетките са два пъти по-скъпи. Има случаи, когато качествен амфетамин се предлага за кокаин. Ментето се продава на хора, които са “нови” в друсането и не са особено наясно с това какво усещане предизвиква тази дрога. Подобни сделки се правят също и по нощните клубове.

Хубавоекстази пък се харчи по 30-40 лева. Качественото хапче се познава, ако е с лого на делфин или емблемата на автомобилните марки “Мицубиши” и “Мерцедес”.

Кокаинът пък от години държи цена от 140 лева за грам.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Глад за хероин в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди