изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:01 EEST
"Отворено общество": Едни и същи играчи печелят обществените поръчки по Шенген    
Европейски съюзНегативни практики в процедурите за обществените поръчки по Шенген, констатира институт "Отворено общество". Сред тях са отстраняването на много фирми още в началния етап на процедурите и повтарянето на едни и същи играчи в печеленето на търговете. Неправителствената организация представи днес междинен доклад за изпълнението на мерките за присъединяване на България към шенгенското пространство - към 31 януари 27 мерки от общо 157 все още не са изпълнени.


Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов отбеляза, че средствата от Европейската комисия за подготовка на присъединяването ни към Шенген са усвоени на 100 процента - 252 млн. лв. Той отново декларира, че до 14 март ще приключат процедурите за изпълнение на техническите стандарти и заяви готовността да се присъединим заедно с Румъния. Забавянето на мерките Цветанов оправда с действията на кабинета "Станишев", по чието време са били усвоени едва 26% от евросредствата за подготовка.

Атанас Славов, който е част от екипа, извършил мониторинга на мерките, посочи, че в процеса на възлагане на обществени поръчки не е имало наблюдатели, каквато възможност се предвижда по закон. Много от кандидатите са отстранявани още на административно ниво, имало случаи от 16 претенденти 14 са отстранени още в началото и само 2-3 фирми са допускани до конкурентните процедури, но не посочи кои са те. Според Славов обаче това не означавало, че процедурите не са законосъобразни, тъй като от 74 поръчки само в 4 случая Комисията за защита на конкуренцията е отменила отстраняването на фирми на първоначалния етап.

Според наблюдателите това, че се повтаряли изпълнителите на поръчките, най-вече в сферата на информационните технологии, също не означавало незаконосъобразност на процедурите. Отговорът от МВР бил, че когато една фирма изпълни даден елемент от информационна система, е логично да изпълни и следващия. По думите на Славов обяснението на МВР било свързано с пазара на информационните технологии - очевидно има 2-3 силни играча, които имат изискваното от възложителя оборудване. 

Попитан дали това, че се повтарят изпълнителите на поръчките, се дължи на заложените първоначално специфични технически изисквания, Славов каза, че не е инженер, но е възможно и това да е причината.

Той отрече да става въпрос за корупционна среда, тъй като има последващ контрол от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС), където се обжалват обществените поръчки.

Министър Цветанов посочи, че с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков са говори с председателите на КЗК и ВАС приоритетно да се гледат обжалванията на поръчки по Шенген, за да не загуби страната ни евросредства и да се налага да ги връща на Еврокомисията.

Той добави, че вече е подписан договор и е възложено изграждането на системата за наблюдение на българско-турската граница, която беше една от критиките на евроексперти, и до края на годината ще бъде готова. Според Цветанов механизмът за оценка на техническите критерии не е свързан с политическото решение, защото това е свързано с политиките, които страната ни също се стреми да реализира и да имаме продължаване на положителната тенденция от 2010 г. с политическа воля и тотална борба срещу организираната престъпност и реформите в съдебната система", допълни министърът.

Цветанов съобщи, че на 11 февруари еврокомисарят Сесилия Малмстрьом, отговаряща за вътрешните въпроси, ще посети Капитан Андреево, Свиленград и Любимец, където е построен дом за бежанци. В края на февруари у нас ще бъде докладчикът в Европейския парламент по темата "Шенген" Карлуш Коелю. http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

"Отворено общество": Едни и същи играчи печелят обществените поръчки по Шенген | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.66 секунди