изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:20 EEST
5 години затвор за шашма с електромера    
ПолитикаОт 1 до 5 години на топло ще лежат тарикатите, които правят шашми със своя електромер, водомер или топломер за парното, за да плащат по-ниски сметки за ток. Драстичното наказание е залегнало в пакет от поправки в Наказателния кодекс, които предлагат депутати от ГЕРБ. Освен със затвор манипулирането на устройствата ще се наказва и с глоба в размер от 15 000 лв. При повторно провинение нарушителите ще се бъркат по 20 бона и ще отнесат 8 години.

Публична тайна е, че посредством магнити старите механични електромери се настройват да отчитат по-малък разход на електроенергия. При електронните устройства схемите за манипулиране са по-разнообразни. На тях може да се влияе и чрез захранващия кабел, без да е нужно електромерът да се разпломбира Последна дума в модата с електрошашмите пък е спирането на електромера с дистанционно и пускането му, когато се очаква посещение от инкасатора. „Умните” уреди вървят едва по 500 лв.

Според сега действащата нормативна уредба измамниците се наказват с до 3 години затвор. Понеже няма посочен минимум за престой зад решетките, на практика за шашмите с ток се налагат в най-лошия случай условни присъди, обясниха народни избраници. След приемането на предложените от управляващите промени обаче нямало да има мърдане и щели да последват ефективни присъди. С такива ще се наказват и кражбите на ток или топлина чрез незаконно закачване на жицата към електропреносната мрежа или ползване на тръбите от парното. Подобни явления се наблюдават предимно в гетата, където жителите, най-често от ромски произход, не се притесняват да си пуснат тока дори да им е спрян за неплатени сметки.

Част от лансираните промени в НК са в допълнение на приетите от правителството неотдавна поправки в Закона за управление на отпадъците, които целят пресичане на незаконната търговия с метали. Изкупуването на кабели, чийто произход е съмнителен, ще се наказва вече с от 1 до 5 години затвор плюс солена глоба, която скача от сегашните 20 на 100 хилядарки

Завишават се и наказанията за зулумите върху електропреносните мрежи, канализацията, ВиК и парно тръбите. Така, който си позволи вече да открадне кабел, да пререже жицата или да отклони ток от нея, може да се окаже за 10 години на топло и да олекне допълнително до 30 бона. Същите наказания ще се налагат и на тези, които се възползват скришом от парното, отклонявайки топлоенергия за свои нужди, както и за крадците, източващи горива от тръбопроводите. http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

5 години затвор за шашма с електромера | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
5 години затвор за шашма с електромера
Автор: Anonymous да 2011-02-06 @ 20:47 EET
имам информация за поне 5 мои съседи че крадат ток ако ги опандизят кой ще плаща асансьор?те 18 години крадат че сега ли ще ги хванат.пък и те от енергото идват да им ги правят шашмите.
5 години затвор за шашма с електромера
Автор: Anonymous да 2011-02-07 @ 09:58 EET
Първо си оправете шашмите в държавата и тогава на хората които живеят в тази държава -а за да правят шашми значи им е писнало да ги лъжат и мамят.ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ СИ ИМА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ
5 години затвор за шашма с електромера
Автор: Anonymous да 2011-02-07 @ 10:33 EET

от Мангу

Ми ши краднем ами,кат нема работа и пари ,ше краднем!С коко да рани циганката и цигаанетата мо?

5 години затвор за шашма с електромера
Автор: Anonymous да 2011-02-07 @ 13:31 EET

Чудесно е предложението на ГЕРБ. Но........не искам да изброявам всичко , което се коментира като предложения и после не вижда бял свят. Искам това да влезе в НК. Писна ми да чувам хвалби на хора , които срещу 500 лева си манипулират електромерите , за да им отчитат едва 30% от консумацията. Чувствам се ...глупаво , че си плащам. Но.....като не ми идва отвътре да крада....така ще е.

Потресаващо е, как аз в офиса / климатик и компютър/ имам повече ел.енергия от фирма, която има производствена дейност - песонал 10 човека и всичко извършват машинно.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди