изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:20 EET
ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ ЗАРАДИ ГРИПА    
Здраве   Увеличение на болните от остри респираторни заболявания /ОРЗ/ през миналата седмица отчитат от Регионалната здравна инспекция в Добрич. През периода 17-23 януари заболеваемостта е била 57.185 на 10 000, през 24-30 януари 81.98 на 10 000, докато за 31 януари-3 февруари е 158 на 10 000. Най-засегната е възрастовата група от 0 до 4 години, следвана от 5-14 години.   

Осигурени са антивирусни препарати за лечение на грип и е създадена организация за предоставянето им на всички лечебни заведения в областта. От месец октомври до момента са  предоставени 2 286 опаковки "Тамифлу" и 801 опаковки "Реленца", които при необходимост от лечение се предоставят на заболелите безплатно.

 В петък е проведено съвещание на Регионален оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ с цел оценка на ситуацията в областта, обсъждане и предприемане на адекватни мерки. Във връзка с повишената заболяемост от ОРЗ се въвеждат редица профилактични и противоепидемични мерки. Сред тях е извършването на строг сутрешен филтър в детските заведения с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. В учебните заведения ежедневно ще се следят отсъствията от учебни занятия поради заболяване. При отсъствие на над 25 процента от учениците, поради заболявания от Грип и ОРЗ ръководствата трябва да информират РЗИ.          Ако отсъстващите надвишават 30 на сто, директорът на училището ще да прави мотивирано предложение до директора на РЗИ и РИО на МОН за временно прекратяване на учебните занятия.

Друга мярка е поддържането на строг здравно-хигиенен режим всички детски, учебни и лечебни заведения - лична хигиена, затопляне и проветряване на помещенията, текуща дезинфекция, където е необходимо.            Общопрактикуващите лекари и ръководствата на лечебните заведения трябва да се ръководят от алгоритъма за работа при случай съмнителен за грип, като предприемат ранно лечение за хоспитализация болните с тежко протичане и/ или усложнения.            Ежеседмично лечебните  заведения за болнична помощ ще подават информация в РЗИ за броя на хоспитализираните деца и възрастни с грип и усложнения за оценка на епидемичната ситуация и тежестта на евентуална грипна епидемия. Общопрактикуващите лекари трябва да ограничават посещенията в амбулаториите на бременни жени и здрави лица, с повишен риск от заразяване.    Щабът е решил още да се ограничат или отложат масовите обществени мероприятия. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ ЗАРАДИ ГРИПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди