изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:00 EET
200 000 ФИРМИ ТРЯБВА ДА ВЪРЖАТ КАСОВИТЕ СИ АПАРАТИ С НАП    
НовиниБлизо 200 000 търговци, регистрирани по ДДС трябва да изградят дистанционна връзка на касовите си апарати с НАП до края на септември 2011 г., съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

Оттам уточняват, че по техни изчисления се касае общо за около 300 000 касови апарата, собственост на регистрираните фирми. Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти задължава всяка компания, която има регистрация по ДДС да изгради GPRS връзка със сървърите на НАП по подобие на бензиностанциите, които направиха това през януари. До края на март 2012 г. същото изискване трябва да изпълнят всички  останали търговци в страната.
Според статистика на приходната агенция 65 дружества вече са монтирали и въвели в експлоатация новите модели касови апарати, които подават автоматично данни в НАП. Общо 3233 са бензиностанциите с успешно изградена връзка. От приходната агенция добавят още, че до края на февруари на интернет-страницата - ww.nap.bg,  ще бъде публикувана електронна справка, позволяваща на всеки търговец да провери дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов. Такава информация от март ще може да се получава и на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700. Към момента има одобрени и се произвеждат 7 модела касови апарати, които отговарят на новите изисквания.
Целта е да се намали делът на сивата икономика, като според анализи на приходната агенция близо 70 % от всички търговци в страната укриват целия или част от оборота си. Новата система позволява всяко фискално устройство автоматично и без знанието на собственика си да подава информация за оборота, натрупан в съответния обект. Паралелно с това има възможност инспекторите на НАП дистанционно по компютърен път да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества. От НАП допълват, че сумата, която търговците ще заплатят за модифицирането на касовите си апарати или за закупуване на нови, се признава за разход за данъчни цели, и добавят, че с парите, платени за изграждане на дистанционната връзка ще се намали облагаемата с данъци основа. Предстои и нарочна информационна кампания, която да информират всички регистрирани по ДДС фирми за новите изисквания, допълват от НАП.
 


Сходни връзки

200 000 ФИРМИ ТРЯБВА ДА ВЪРЖАТ КАСОВИТЕ СИ АПАРАТИ С НАП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди