изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:11 EEST
БРАШНОТО СТИГНА 880 ЛЕВА ЗА ТОН    
ИкономикаИдната седмица се чакат нови нива на суровината за насъщен

От началото на тази седмица брашното за хляб се търгува на цена от 880 лв. за тон, като доскоро то бе 820 лв., каза за НДТ Тошко Няголов - председател на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите. "Вчера /б.а. - в сряда/ говорих с колегите от страната и те споделиха, че големи мелнични комбинати като Софийски и други, са ги предупредили, че идната седмица ще продават на нови ценови нива. Очаквам брашното да се търгува за над 900 лв. за тон, но и такава цена - 880 лв., досега никога не е имало" - каза Няголов. Той допълни, че се е увеличила и цената на тон брашно за закуски, която е над 1020 лв./т. На въпрос на медията ни ще има ли повишение на закуските и насъщния, Няголов коментира, че производителите, особено малките и средни предприятия, следват логиката на цените на основната суровина.
"В момента именно малките и средни фирми са в тежко положение. Банките не им отпускат кредити, а и лихвите са много високи. Ние сме принудени да съкращаваме хора и намаляваме заплати, за да оцеляваме и поддържаме тази по-ниска цена на продукцията, която заради големите мощности не е проблем за големите фирми. Това обаче е временна ситуация, ако нещата не се подобрят. Има много колеги в страната, които преустановиха работа, а други спряха за известен период от време" - добавя още производителят. Няголов заяви, че браншът подкрепя идеята да бъде създаден стандарт за масовия хляб, но според него той няма да е работещ. "Причината за това ще е отново цената, защото българинът се ръководи от цената" - коментира Няголов. Той сподели, че в Италия например няма понятие "заводски хляб", като насъщният и в малките магазини, и в големите хипермаркети основно е произвеждан от малки и средни предприятия и е т. нар. ръчен хляб. "В магазините е посочена цена за 1 кг, като се продават разфасовки и от по 300 гр, например" - каза браншовикът.
 


Сходни връзки

БРАШНОТО СТИГНА 880 ЛЕВА ЗА ТОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди