изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:52 EET
БЛОКИРАМЕ СЕ САМИ В АПАРТАМЕНТИТЕ СИ ПРИ ПОЖАРИ    
Ред и сигурностНадали има българин, живеещ в апартамент, който да не е направил някакво преустройство.


Слагат се решетки и метални врати срещу крадци, преграждат се общи помещения, монтират се котли извън жилищата. Тези удобства обаче могат да ни струват скъпо, тъй като при пожар подобренията могат да затруднят достъпа до огнеборците. А статистиката е красноречива - най-много пожари стават в жилищни сгради. От началото на годината те са 35 процента от всички запалвания в Добричка област. А за м. г. цифрите са още по-тревожни - от 202 пожара 99 са в частни домове. Какви са опасностите, които ни дебнат при запалване в жилищата ни, разговаряхме с началника на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димчо Симеонов.
Един от основните проблеми е заграждането и използването на междуетажните площадки за складиране на различни вещи, сподели огнеборецът. Често хората държат там и лесно запалими материали. Не са редки и случаите, в които на междуетажните площадки се монтират котли за отопление на апартаментите. Достатъчно е да бъде изхвърлена една неизгасена цигара, обяснява комисар Симеонов. По думите му, при пожар на такова място и задимяване хората остават блокирани на горните етажи и няма от къде де излязат. Особено е опасно, ако пламъците лумнат на ниските етажи. Същото е и положението и с изходите към покривите на блоковете, които много често се заключват. Така живущите няма къде ди излязат при задимяване. Горими материали безразборно се складират и в избените помещения, сподели комисар Симеонов. И допълни, че почти на сто процента помещенията за евакуация при екстремни ситуации или т. нар. общи маси се ползват за други цели. В избите не рядко се съхраняват и бутилки с газ пропан-бутан, което е изключително опасно. 
Решетките и металните врати са друг голям проблем, с който се сблъскват огнеборците. Много собственици на апартаменти на първия етаж, а също и на търговски обекти, са поставили решетки, сподели комисар Симеонов. В стремежа си обаче да се предпазят от крадци, те могат да бъдат блокирани при пожар и да се забави евакуацията на попадналите в огнен или димен капан, тъй като се налага да бъдат рязани от огнеборците. Шефът на пожарната припомни случай от края на 2008 година, когато тричленно семейство - 4-годишно дете, 32-годишната му майка и възрастна неподвижна жена, едва не загинаха. След получаване на сигнал за произшествие в апартамент на първия етаж в блок по ул. "Дунав", пристигналите на място огнеборци установявили, че жилището е "запечатано" - входът е с метална врата, която е заключена, а балконите - с метални решетки. Огнеборците успели да изнесат малчугана през решетката на една от терасите, а за да изкарат майка му и баба му от силно задимения апартамент прерязали металната врата. Често явление е заграждането на пространството пред няколко апартамента и поставянето на  метални решетки и врати, сподели шефът на пожарната. Това също много затруднява достъпа ни, обясни той.
Друг проблем е, че преди началото на есенно-зимния сезон не се правят огледи на димоотводните канали, сподели комисар Симеонов. Освен това много често комините имат пропуквания и при използването им се получава задимяване. Често, несъзнателно, при ремонти се правят промени и отворите на димоотводните канали влизат в частта на съседа. Това затруднява отвеждането на дима и се получава задимяване в съседния апартамент. Комисар Симеонов припомни пободен случай от преди около 20 години, при който е имало две жертви. Майка и дъщеря се задушили, след като в жилището им проникнали димни пари от комшията под тях. Проблем за огнеборците са и високите сгради, които по проект са без димоотводни канали и много стопани ползват отдушниците, посочи шефът на пожарната.
За спасяването на хора при пожари разполагаме със автомеханична стълба, но тя стига само до седмия етаж, сподели комисар Симеонов. И допълва, че стълбата е над 30-годишна и често аварира. НДТ
 


Сходни връзки

БЛОКИРАМЕ СЕ САМИ В АПАРТАМЕНТИТЕ СИ ПРИ ПОЖАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди