изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-01-28 @ 22:38 EET
ЗА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА СЪБРАХА 111 000 ЛВ. "ЗАБРАВЕНИ" ДАНЪЦИ ОТ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ    
ИкономикаОбщо  111 000 лв. „забравени” глоби, данъци и задължителни осигурителни вноски платиха в НАП некоректни държавни служители, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

 В края на 2010 г. агенцията стартира кампания за уведомяване на министерства и ведомства, че техни служители дължат пари на хазната. Само за месец и половина от старта на акцията, общо 832-ма чиновници са посетили офисите на НАП в цялата страна и са платили дълговете си под формата на глоби към различни институции като КАТ, РИОКОЗ, митници, съдилища, общини, както и задължения за данъци и осигуровки, дължими за минали периоди. Анализите на НАП сочат, че най-многобройните задължения са от глоби към КАТ, но най-големите в абсолютна сума са от данъчни и митнически ревизионни актове.
В края на м. г. НАП е изпратила 346 съобщения до различните министерства и ведомства, с които уведоми ръководителите им, че техни служители имат непокрити задължения към държавата. Публичните изпълнители на агенцията са напомнили на голяма част от длъжниците, че имат да плащат стари глоби. Въпреки това някои от тях не са предприели никакви действия и затова е стартирана процедура за задължително събиране. В някои случаи публичните изпълнители са гарантирали вземането на държавата със запор на заплати, банкови сметки и на автомобили. От НАП напомнят, че ако некоректните чиновници не предприемат никакви мерки, за да се издължат на хазната, може да се стигне и дори до продажба на имущество.
Инициативата на НАП за събиране на стари дългове от глоби стартира с проверка на задълженията на служителите в агенцията в началото на 2010 г. Тогава стана ясно, че около 400 данъчни не са си платили глобите към КАТ, както и задължения за данък сгради и такса смет. След като изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов ги прикани публично обаче, всички  служители се издължиха в срока за доброволно плащане. Отговорността за събирането на тези дългове до края на 2009 г. беше на Агенцията за държавни вземания, но глобите не бяха събирани ефективно. От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски, задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции.  Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи, припомнят от приходната агенция. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП, едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател. След предаването им в НАП неплатените навреме глоби се плащат по сметка, посочена от публичен изпълнител, уточняват от агенцията по приходите.
 


Сходни връзки

ЗА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА СЪБРАХА 111 000 ЛВ. "ЗАБРАВЕНИ" ДАНЪЦИ ОТ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди