изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:37 EEST
МИНИМУМ 25 НА СТО ОТ КРАВИТЕ СА ЛИКВИДИРАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ    
ЗемеделиеНужна е държавна политика на подкрепа на фермерите, смята Ангел Йонов – изпълнителен директор е на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България и зам.-председател на Регионалната развъдна асоциация на млекопроизводителите „Добруджа 2003”.

Според него,  държавата трябва да разработи механизми и да помогне на фермерите, за да не продължи тревожната тенденция, тъй като през последните години минимум 20-25 процента от кравите бяха ликвидирани.
В Добричкия район ситуацията в животновъдството е тревожна. Ако преди години тук бяха най-големите комплекси в говедовъдството, отглеждаха се овце, много свине, птици, а допреди 2-3 години имаше 15 хиляди крави, то сега те са около десетина хиляди. „Тенденцията е на непрекъснат спад, който е на базата на недалновидна политика на чиновничеството в България. Защото не се помага, а повече се плашат фермерите от това, което им предстои. Има цели региони,  където имаше малки фермички с по едно-две до 20-30 животни, които вече са ликвидирани. В тези, населени места, вече няма такъв поминък за хората. Останаха по-концентрираните ферми  – от порядъка на 50-100 животни. Те ще се запазят още известно време, защото за тях са направени големи инвестиции, теглени са големи кредити, които трябва по някакъв начин да се изплащат. Ако ликвидира животновъдството, фермерът няма с какво да  върне кредита. Лошото е, че тази негативна тенденция продължава”, коментира А. Йонов.
Той напомни, че 2010 година е първата година на данъчното облагане на земеделските производители, което означава, че през тази година те трябва да плащат данък „печалба”. „Абсолютно всички такива ферми са теглили кредити, за да могат да изпълнят евроизискванията и да категоризират фермата като първа категория. Освен това 2010 г. бе много добра за селското стопанство – с много добри добиви от всички култури, запазиха се и дори се вдигнаха цените. Но това увеличение на цените рефлектира върху тези, които отглеждат животни. Защото, царевицата и пшеницата стигнаха цени до 500 лева за тон. Триците бяха 8-10 ст., сега са 38 ст./кг. Шротът, който е отпадък от маслодобивната промишленост, беше около 20 ст., сега стана 40 ст. Така минималната цена на концентрирания фураж ще стигне 60-65 ст. Счита се, че с един килограм продадено мляко трябва да можеш да си купиш поне килограм и половина концентриран фураж. Т.е. трябва да продадеш поне за 1 лев литър мляко, за да си купиш 1,5 кг. концентриран фураж. Ако обаче кажем, че трябва цената на млякото да стане един лев, ще се каже, че фермерите тръгват срещу държавата. Защото, ако мандраджиите купуват млякото за 1 лев, веднага с 30 процента ще се вдигнат цените на продуктите на пазара – млека, сирена, кашкавал, с което се засягат основно деца и възрастни хора, но и цялата нация. Затова в „белите” държави има дотации, с които държавата се намесва, за да не могат мандраджиите да вдигат цените на продуктите, които рефлектират върху пазара и водят до кризи”, каза още Ангел Йонов пред НДТ.
 


Сходни връзки

МИНИМУМ 25 НА СТО ОТ КРАВИТЕ СА ЛИКВИДИРАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди