изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:19 EEST
"24 часа": Матурата измества изпити за ВУЗ    
Образование"24 часа" констатира, че четири години след въвеждането на задължителните матури, университетите разширяват възможността да се кандидатства с тях. В началото повечето вузове бяха категорични, че няма да я признават. Днес това е един от начините за привличане на кандидат-студенти, признават от ректорските ръководства. Другите примамки са конкурси през цялата година и модерно формулирани специалности. Софийският университет разреши матурата за 80% от специалностите - 77 от общо 98.

В Университета по архитектура, строителство и геодезия също признават матурата по математика и физика.

И темата на "Труд" е с акцент образование. Изданието информира, че малчуганите от 2-ри до 4-ти клас, които не успеят да се справят с уроците и получат двойки, ще повтарят учебната година.

Това е записано в проекта за концепция за училищното образование, който се разработва от екипа на образователното ведомство. Вариантът за промяна все още се обсъждал, защото имало много "за" и "против".

Повечето от експертите в началното училище били за въвеждането на наказателната мярка. Според тях само така децата щели да се стараят през годината, уточнява изданието.

Три държавни комисии ще открият приемна за граждани, недоволни от доставчиците на телефонни услуги, информира "Сега". Първият работен ден на приемната ще е 15 март.

Експерти от КРС и комисиите за защита на потребителите и за защита на личните данни ще приемат оплаквания и ще дават съвети за надписани сметки, нежелани SМS, заробващи клаузи и т.н.

Според челото на "Труд" ужасяваща неграмотност изскочи от официален сайт, рекламиращ България като туристическа дестинация.

При опит да разгледа новия събитиен сайт www.potarsi.bulgariatravel.org, който днес ще бъде представен от зам.-министъра на икономиката и туризма Иво Маринов, репортер на "Труд" бил препратен в сайта bulgariatravel.org. Там като историческа забележителност на черноморския курорт гр. Бяла, Варненско, е описан мостът на Колю Фичето над р. Янтра в гр. Бяла, Русенско.

Нова незаконна писта изникна в парк "Рила", съобщава "Дневник".

Под претекст, че се нуждае от трасе за зареждане на хижа "Рилски езера", собственикът й фирма "Рила спорт" на практика е изградила незаконна ски писта. За това сигнализираха от природозащитното сдружение "Граждани за Рила".

Става дума за просека покрай лифта от хижа "Пионерска" до седемте езера, което дирекцията на национален парк "Рила" позволи на фирмата да използва за нуждите на подслона, се посочва в статията.

"Българските" домати са гръцки и идват от Турция", констатира "Сега".

На пазара в момента български домати няма, има гръцки, внесени от Турция в български щайги. Ядем краставици от Йордания и картофи от Египет, уточнява изданието като се позовава на Асоциацията на производителите на оранжерийни зеленчуци.

Безработицата продължава да расте трети месец, въпреки че в бюрата по труда през януари са заявени 23 180 работни места - почти два пъти повече в сравнение с декември, подчертава "Сега".

За януари тя вече е 9,78%, което е с 0,54 процентни пункта повече, отколкото през декември. По програми и мерки за заетост, които се финансират от държавния бюджет, през януари са заявени 14 313 работни места.

Пред "Труд" Иван Нейков, бивш социален министър, подкрепя тезата на настоящия си колега Тотю Младенов, че минималната работна заплата трябва да се увеличи.

"Не е вярна тезата на Дянков, че няма пари в бюджета за увеличаване на минималната работна заплата. Под 0,5% от работещите в бюджетната сфера получават такива средства и ресурсът за увеличение е без значение, защото няма никаква финансова тежест.

Освен това постъпленията в бюджета също ще се увеличат заради увеличения данък и заради увеличените вноски... Никога увеличаването на минималната работна заплата не е влияело върху пазара на труда у нас.

В България е имало и шокови увеличения от 20% наведнъж и не е довеждало до фалити на фирми. Реакцията на работодателите е не толкова с икономическа и правна обосновка, а е по-скоро емоционална реакция", смята Нейков.

"Пари" прогнозира на челна страница лоши новини. На първо място повод за това са преките чуждестранни инвестиции, които са намалели с 58,5 процента през 2010 г. спрямо предходната.

Втората лоша новина за изданието е скоростта, с която кабинетът харчи пари - тя нараства главоломно, а на трето място се подрежда идеята за затварянето на Търговския регистър.

Подписката на РЗС за провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание е попълвана с имена, взети от застрахователни полици на компанията "Лев Инс", извежда под глава "Монитор" като се позовава на бившия организационен секретар на партията на Яне Янев и независим депутат Тодор Великов.

Двама от служителите в централата на РЗС отишли в офиса на свързваната с главата на Октопода Алексей Петров - Трактора компания в Ботевград и получили копия от личните данни в над 10 000 полици. Те им били предадени от общинския координатор на РЗС в Ботевград и шеф на местния клон на дружеството Цветан Цолов.

Следващата година ще има конкурс за нови изтребители, анонсира пред "Монитор" Аню Ангелов, министър на отбраната.

"Всичко зависи от параметрите, които ще ни предложат като възможности за логистична поддръжка и обслужване, тренировка на наземния персонал и летците и други. Може да купим нов изтребил, може и секънд хенд. За всичко това обществото ще бъде информирано", подчертава Ангелов.

Министърът допълва: "Ние сме поискали информация от държавите, в които има производител на изтребители - Германия, Франция, Швеция и Съединените американски щати. Ще я получим и анализираме. Питали сме за 8 броя, никакви 16, 24 бройки, и не става въпрос за един или два милиарда. Няма уточнени никакви финансови параметри по този проект. Той е съвсем в началото и вероятно ще добие контурите си в края на тази година."  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

"24 часа": Матурата измества изпити за ВУЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди