изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:04 EET
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ СПОРТНИЯ ЖИВОТ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
СпортГостуваща изложба под наслов "80 години спортен живот в Генерал Тошево" ще бъде открита утре от 16.30 часа във фоайето на библиотека "Дора Габе" в Добрич.


Тя включва 24 постера, съдържащи исторически факти от обществения живот в добруджанския град от 1930 до 2010 г. Изложбата представя фотографии от личните архиви на спортисти, на спортни клубове, Регионален исторически музей-Добрич, Държавен архив-Добрич, Общински музей-Ген. Тошево, от личния архив на краеведа Илия Кишишев, който е автор на проекта. Инициативата е осъществена с подкрепата на община Генерал Тошево.
Първата част на експозицията представя историята на с. Касъм /Ген. Тошевско/ от началото на ХХ в. до Възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. В по-голямата си част фотографиите, разположени на таблата се представят за първи път пред широката публика. Особен интерес представляват тези от строителството на ж.п. линията Добрич-Негро вода /Румъния/, първата църква в селото, работници в мелницата на Христо Минчев и несъществуващите вече сгради на румънската администрация до 1940 година. На фона на икономическия и обществен облик на с. Касъм са показани първите опити за организиране на спортния живот в селото и учредяването на първото спортно дружество "Индепендиенца-Св. Димитър" на 8 ноември 1930 г., като освен  на учредителите са включени и снимки на спортисти и деятели до 1940 г.
Втората част на изложбата включва годините след Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. и представянето на Новата българска администрация в Южна Добруджа. Стари фотографии са запечатали подготовката и тръгването на влаковата композиция от гара Варана за Добрич на 15 септември 1940 г., възторга, престоя по междинните гари и тържественото посрещане на гара Добрич на същата дата, военните почести, които румънският генерал Потопяну отдава на ген. л-т Атанас Жилков. Посетителите могат да видят моменти от знаменитото обръщение по радио София на журналиста Любен Станчев, публикувано и във вестник "Добруджански глас". Запазени са и мигове от установяването на новата българо-румънска граница и военните почести, с които се разделят българските и румънски командири и военни части на 1 октомври 1940 г., когато приключва предаването на Южна Добруджа към пределите на България.
Като преход към същинската спортна част на изложбата са включени нови снимки от стопанското и обществено-политическо развитие на Генерал Тошево след Възвръщането през 1940 г. В 16 постера са представени 17-те вида спорт, които са практикувани през 80-годишната спортна история на града. Могат да се видят и моменти от първите стартове на много от спортовете, техните участници, ръководители и деятели.  Подобаващо са представени материалната база, заслужилите спортисти и национални състезатели във футбола, конния спорт, шаха - почетният гражданин на града и участник в две олимпиади /Атланта и Сидней/ борецът Пламен Паскалев, лекоатлетката Мария Шишкова - четвърта на олимпиадата в Москва и др. Специално внимание е отделено на ученическия спорт, който е в основата на спортните успехи на Ген. Тошево. Отделено е специално внимание на преподавателите по ФВС от всички поколения. В изложбата е направен исторически преглед на Туристическото и Ловно-рибарско дружество в града.
В експозицията са намерили място и местната журналистика и печат, фактор при отразяването и съхраняването на историческите събития, случили се в Генерал Тошево. Представени са фотоси на първите броеве на местните вестници и на първия редактор в града Георги Иванов - Бай Жоро. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ СПОРТНИЯ ЖИВОТ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди