изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:27 EEST
ДИЯНА МАТЕВА: МОИТЕ КОЛЕГИ ИЗДЪРЖАХА ИЗПИТА С 6!    
ОбществоАз имам проблем само с болката, двамата шофьори са по-зле от мен, споделя премазаната наскоро пешеходка


"Тази катастрофа е изпитание не само за мен, но е един изпит и за близките ми. Моите колеги издържаха изпита с 6!". Това заяви пред репортер на НДТ Дияна Матева от Добрич. На 26 януари 51-годишната жена пострада тежко, след като бе премазана от лек автомобил в тухлена ограда на двора на ОУ "Отец Паисий". На едноименната улица "Форд", управляван от жена, тръгнал да изпреварва "Ситроен". Водачката обаче не видяла, че колата пред нея дава мигач за завиване на ляво - по ул. "Ген Скобелев", и я блъснала. От удара изпреварваната кола се качила на тротоара и помела Дияна Матева. "Ситроен"-ът я премазал от кръста надолу в оградата на училището. Пострадалата бе настанена в ОАИЛ на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич с потрошен таз, а по-късно преместена в Отделението по ортопедия. Началникът на отделението д-р Митко Георгиев сподели за НДТ, че е поставена в т. нар. хамак, в който ще престои месец. Лекарите са решили да не й правят голяма операция за реставрация на таза, тъй като била рискова. Пациентката е с три фрактури в дясната част на таза и разместена пубична кост, обясни д-р Георгиев. И допълни, че ако не се чувства комфортно, може да й бъде направена операция на пубичната кост.
С огромна благодарност говори Дияна Матева за всички, които са й помогнали. "Моите колеги, миличките, събрали от своите "големи" заплати сума, за да могат близките ми да движат нещата. Толкова единни, толкова обединени..." - обяснява тя. 51-годишната жена е учител по английски език в СОУ "Любен Каравелов". От 1996 година води и детско театрално студио "Бъркотийчета". "Така децата по атрактивен начин изучават езика" - обяснява тя. И с насълзени очи споделя, че всички бъркотийчета, някои вече студенти, са я посетили или са й се обадили по телефона. "Човек трябва да е благодарен за любовта, която получава, а аз получих много любов" - допълва учителката. Тя споделя, че колегите й и страшно много други хора са искали да дарят кръв за нея. Тъй като е с рядка кръвна група - В отрицателна, обаче трябвало донорите да са със същата. Обяснили й, че могат да поискат кръв от нейната група само от Варна, тъй като имало райониране на кръвните центрове - били групирани два по два. "Това е една мафия на национално ниво" - категорична е Дияна Матева. Посочва и факта, че нейни близки от Бургас искали също да дарят кръв, но тук не им признавали бележките. "Ако стане, не дай Боже, една голяма катастрофа, само от Варна ли ще искаме кръв?" - пита учителката. Споделя, че набавянето на кръв се превръща в ад за близките на нуждаещия се. "Случва се нещо, съобщават на роднините, те са в шок и им казват - търсете кръв... Трябва да се промени нещо и не защото става дума за Дияна, а принципно" - категорична е жената. И разказва, че през цялото време, докато е била в реанимация - 6 дни, е била в съзнание. Непрекъснато чувала, че се търси кръв - за бебенце, за някой друг... Дияна Матева се възмущава и от друго - от "доброжелателите", които продават кръвта си. Споделя, че пред Кръвния център винаги има по двама-трима роми, "дежурни" донори имало и на пиацата пред стоматологията. И предлагали кръвта си за 100-120 лева...
"Моделът на България е такъв и ние обменяме кръв и кръвни продукти в нашия регион" - обясни за НДТ началникът на Кръвния център на болницата в Добрич д-р Людмила Радилова. Причината да не се признават бележки за дадена кръв в Бургас, например, е че няма ежеседмична връзка, поясни тя и добави: "На практика,  по нормативна база имаме безвъзмездно и доброволно кръводаряване в страната, но държавната цена на сак кръв е около 90 лв. Всеки кръвен център разполага с банка, в която има адреси и имена хора, дали своето съгласие да бъдат търсени като кръводарители. Но в днешно време хората са свикнали да бъдат стимулирани и очакват заплащане за това". Д-р Радилова добавя, че все по-често се сблъскват с откази на доброволците, защото се оказва, че частните фирми не признават бележките на кръводарителите за полагащия им се отпуск от два дни при кръводаряване. Последно през януари Кръвният център е провел акция в община Крушари, където са се явили 55 души кръводарители, което по думите на д-р Радилова е истински бум от години насам. Но с горчивина в гласа допълва, че разбрала, че кметството е осигурило на всеки по 30 лв. - освен това, което дават медиците - документ за два дни отпуск и шоколадови изделия за 8 лв.
Дойдоха да ме видят и двамата шофьори, продължава разказа си Дияна Матева. "Аз имам проблем само с болката, оказва се, че те са по-зле от мен" - споделя тя. И разказва: "Дойде жената, лекарка е. Приех я, хванах я за ръката и й казах, че й прощавам, но нека и Господ да й прости. Искаше с това посещение да оневини себе си, не толкова да се интересува от мен. Дори каза, че отишла на мястото на катастрофата и нямало чак толкова много кръв... Моят свещеник идва, вдига ме духовно, а те идват да ме мачкат, че са зле. Но когато се приберат в къщи, те треперят и се питат - кой е виновен?" НДТ


 


Сходни връзки

ДИЯНА МАТЕВА: МОИТЕ КОЛЕГИ ИЗДЪРЖАХА ИЗПИТА С 6! | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДИЯНА МАТЕВА: МОИТЕ КОЛЕГИ ИЗДЪРЖАХА ИЗПИТА С 6!
Автор: Anonymous да 2011-02-15 @ 14:44 EET
Бъди силна,миличка! Стискай зъби и оздравявай бързо ! Радвай се на любовта на толкова много хора! ОБИЧАМЕ ТЕ -АЗ И ЦЕЛИЯ ,,IV''a kлас !!!
ДИЯНА МАТЕВА: МОИТЕ КОЛЕГИ ИЗДЪРЖАХА ИЗПИТА С 6!
Автор: Anonymous да 2011-02-15 @ 18:18 EET

1. В София, когато се дарява кръв, тя може да не е от същата кръвна група. Освен това може да се посочи за кого се дарява. Пак няма значение кръвната група.

2.Много хора гледат на кръвта си като на безценна стока. Но няма по-безценно от това да спасиш безвъзмездно чуждия живот. Утре тези 200 или 300 лв., които ще изкараш за 1 година от даряване, въобще няма да ти стигнат да си купиш необходимата кръв.

3. Преболедувалите  хипатит не могат да бъдат кръводсарители. 

4. Трябва повече да се обяснява на хората, че даването на кръв е хуманен, човешки акт и направено в болнично заведение или специализиран кръвен център е напълно безопасно. Някак си комунистите по- я разбираха тази работа, от съвременните "буржоа".   

ДИЯНА МАТЕВА: МОИТЕ КОЛЕГИ ИЗДЪРЖАХА ИЗПИТА С 6!
Автор: Anonymous да 2011-02-15 @ 18:19 EET
Оздравявай бързо!Обичаме те!Ив.Желева и ІІ-ПИГ
ДИЯНА МАТЕВА: МОИТЕ КОЛЕГИ ИЗДЪРЖАХА ИЗПИТА С 6!
Автор: Anonymous да 2011-02-18 @ 14:49 EET

      Тъй като вярата ти е голяма, възстановяването ти ще бъде по-бързо от очакваното. Ти винаги даряваш толкова много доброта, усмихваш се и побеждаваш.И сега ще победиш!

Колежка


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди