изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:56 EET
"Ведомости": И Русия излиза от Бургас-Александруполис    
По светаРусия има намерение да излезе от проекта по изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Очаква се руските участници в проекта - компаниите "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт" - да обявят прекратяване на неговото финансиране днес. Очаква се това да стане след заседание на надзорния съвет и на събранието на акционерите в проектната компания "Транс-Болкан Пайплайн" в Рим, съобщава руската агенция ИТАР-ТАСС, като се позовава на информация на руския вестник "Ведомости".

Тръбата трябваше да заработи през 2011 г., но началото на строителството и досега така и не започнало. Властите на България, през чиято територия ще премине петролопроводът, и досега не са съгласували проекта, пише руския вестник. ИТАР-ТАСС припомня, че новото българско правителство, дошло на власт през 2009 г., е изразило съмнения относно екологичната безопасност на проекта и фактически е прекратило финансирането му.

Сега руските компании ще трябва да се преориентират към по-скъпия проект "Самсун-Джейхан" в Турция или да се примирят, че не може да се увеличи износът на нефт през Черно море, пише "Ведомости", като се позовава на източници, близки до ръководството на "Транс-Болкан Пайплайн".

По-рано този месец вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков съобщи, че в Рим акционерите по проекта Бургас-Александруполис ще обсъдят възможностите за по-нататъшно съществуване на компанията-собственик на бъдещия нефтопровод.

"Ще бъде обсъждана ситуацията с позицията на българската страна, финансовото състояние на компанията, която разработва проекта, и възможностите за по-нататъшното й съществуване при така създадените финансови условия, посочи той на 10 февруари.

Барков добави тогава, че Русия не е поддръжник на идеята за прекратяване на проекта. Руската страна обаче е единствената, която в сегашния момент продължава да финансира проекта, след като България не изплати в края на 2010 г. задълженията си от 6 млн. евро и Гърция последва примера й.  Споразумение за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано от Русия, Гърция и България на 15 март 2007 г. Проектът предвижда доставка на петрол до терминали в Средиземно море, заобикаляйки турските протоци Босфора и Дарданелите. Дължината на петролопровода трябва да бъде 285 км, а пропускателната способност - 35 до 50 млн. тона суров петрол годишно.

Общата стойност на проекта се оценява на около 1,5 милиарда евро. Проектът за петролопровода на територията на България се оценя на около един милиард евро. Преговорите по проекта започнаха още през 1994 г. Международната компания за реализиране на проекта беше създадена през 2008 г.

http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

"Ведомости": И Русия излиза от Бургас-Александруполис | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди