изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:50 EEST
Правителството предлага нови мерки за намаляване на административната тежест    
НовиниПравителството предлага промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Те въвеждат нови мерки за намаляване на административната тежест и подобряване на бизнес средата.Промените предвиждат да се възприеме принципът на мълчаливото съгласие и за дейности, които подлежат на регистрационен режим. Сега той се прилага при издаването на разрешение и на удостоверение за извършване на еднократни сделки.


Допълват се изискванията към административните органи за предоставяне на услуги по електронен път и се облекчават условията за деклариране на някои обстоятелства при кандидатстване за лиценз или разрешително.
Законопроектът предвижда изработването на методика за определяне на разходоориентиран размер на всички такси, събирани за администрираните услуги, независимо от органа, който ги събира. Тя трябва да бъде предложена от министрите на финансите и на икономиката, енергетиката и туризма в срок от 6 месеца от влизането в сила на закона и ще важи от началото на следващата година. Размерът на таксата трябва да съответства на разходите на административния орган за извършване на съответната услуга и за упражняване на контрола, като административните разходи не могат да надвишават 20% от таксата. Предвижда се да не се събират такси за отстраняване на нередовности и/или за предоставяне на допълнителна информация. Приходите от таксите не могат да се изразходват за допълнително материално стимулиране на служителите на административните органи, а само за повишаване качеството на предоставяната услуга, е посочено в проектозакона.
Промените предвиждат всички административни органи, които издават лицензи и извършват регистрация, да създадат и да поддържат обособени раздели към публичните регистри. Те ще съдържат информация за подадените заявления за издаване на лиценз или регистрация по реда на тяхното подаване, броя и вида на приложените документи. Тази мярка ще осигури публичност и прозрачност на движението на постъпилите преписки. Информация ще може да се следи безплатно, а длъжностните лица, които не водят регистри, ще подлежат на административно-наказателна отговорност.
Промените в закона са поредната стъпка за подобряване на бизнес средата чрез намаляване на регулаторната и административна тежест.
Законопроектът е приет на вносител.
 


Сходни връзки

Правителството предлага нови мерки за намаляване на административната тежест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди