изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:33 EEST
В космоса откриха 18 звезди, които са опасни за Слънчевата система    
Новини Астрономи са открили в близкото ни космическо обкръжение 18 звезди, които могат да представляват опасност за Слънчевата система. Учените изложиха изводите си на 217-ата среща на Американското астрономическо дружество, съобщи Space.com. Авторите са анализирали данните за 40 000 червени джуджета от спектрален клас М. На базата на сведенията за радиалните скорости и разстоянието до Слънчевата система учените са изчислили движението на тези звезди през следващите един милиард години.

Оказало се, че за 18 от изследваните звезди има шансове да минат близо до Слънчевата система. Нито една от тях няма да се сблъска непосредствено със Слънцето. По-вероятно е те да дестабилизират облака на Оорт, който е източник на комети.

Облакът на Оорт е отдалечен от Слънцето на разстояние от 50 000 до 100 000 астрономически единици (една астрономическа единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето) и все пак гравитацията на "опасните" звезди може да доведе до това, че планетите на Слънчевата система ще бъдат подложени на активна кометна бомбардировка.

Изследователите подчертават, че шансовете поне една от 18-те звезди да мине достатъчно близо, за да дестабилизира облака на Оорт, все пак не са много големи. Наблюдателите припомнят, че през цялото съществуване на Слънчевата система подобни сближения е имало само няколко пъти. БТА http://curious.actualno.com

 


Сходни връзки

В космоса откриха 18 звезди, които са опасни за Слънчевата система | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди