изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:38 EEST
Да гласуваме за вековния чинар от с. Гърмен    
Европейски съюз

До 6 март 2011г. можем да гласуваме за вековния чинар от с. Гърмен, който се бори за приза “Европейско дърво на годината”



 

Започна гласуването в конкурса «Европейско дърво на годината», в който участва и българският финалист от родния конкурс « Дърво с корен»  - столетния чинар в с. Гърмен, обл. Благоевград. До 6 март 2011г. всеки може да гласува за него на страницата на конкурса – http://www.voting.treeoftheyear.org/

Конкурсът е организиран от Фондация – «Партньорство за Чехия» съвместно с Държавния фонд за опазване на околната среда на Република Чехия и Министерството на околната среда на Република Чехия. В конкурса участват дървета от пет държави, а победителят ще бъде отличен на официална церемония, организирана от Фондация „Партньорство” и Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) по време на Зелената седмица в Брюксел.

Конкуренцията в „Европейско дърво на годината” е доста сериозна. Дърветата, които участват са победители в националните конкурси „Дърво на годината 2010” („Дърво с корен” у нас) на пет държави. В надпреварата участват два чинара от България и Унгария, два дъба от Чехия и Словакия и липа от Румъния.

 

Нека всички подкрепим родния финалист за да има Европейското дърво на годината български корен! 

 

 Повече за Източния чинар в с. Гърмен и номинацията му от 17 годишната Мария Софтова  можете да научите в сайта на Фондация Екообщност  http://www.bepf-bg.org/page/trees/48.html , която е организатор на националния конкурс „Дърво с корен 2010”  Снимка на Чинара в Гърмен е достъпна на:    http://www.nadacepartnerstvi.cz/local/www-upload/napcz_stromzivota/images/media/Platan_v_Garmen.jpg

  

Международният конкурс „Европейско дърво на годината” следва националните конкурси в държавите-участнички. Основната цел на „Европейско дърво на годината” е да популяризира темата за дърветата сред широката публика и да привлече внимание към загубата на биоразнобразие. Конкурсът доказва, че темата за дърветата не е ограничена до държавните граници и може да стане повод за пан-европейска дискусия.

Възрастта и външния вид не са единствените интересни неща в тези дървета – те също така имат забележителни истории. „Хората от градовете и селата, където тези дървета растат ги ценят много и ги смятат за символи на своето населено място. Видно е, че те са част от ежедневния обществен живот с всичките събития, празници, сватби и концерти, които се организират под сянката им всеки ден” обяснява Хана Рамбушкова  - координатор «Европейско дърво на годината» от Фондация „Партньорство”.  „През 2011-та ние ще организираме конкурса за десета поредна година. Той е много популярен в Чехия, всяка година близо 50 хиляди човека гласуват в него. Затова решихме да разпространим идеята и в други европейски държави,” казва Хана Рамбушкова и добавя, че следващата година към конкурса ще се присъединят също Франция, Ирландия и Полша. 

 

Александър Гошев
 


Сходни връзки

Да гласуваме за вековния чинар от с. Гърмен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди