изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:40 EEST
Затвор и драстични глоби за убийство на животно    
Парламент

Лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева предвиждат двата законопроекта за промени в Наказателния кодекс, свързани с насилието и убийството на животни. Парламентът прие да бъдат завишени санкциите в Наказателния кодекс за насилие над животните, съобщиха "Фокус" и БТА. Депутатите приеха на първо четене и двата проекта, свързани с темата - единият на Министерския съвет, и другият - на Мая Манолова и група народни представители от Коалиция за България.



Правителственият законопроект предвижда лицата, които умишлено и противозаконно умъртвят животно, да се наказват със затвор до 1 година и с глоба от 1000 до 3000 лв., а за умишлено причиняване на нараняване на животно - наказанието е пробация и глоба до 3000 лв.

За деяния, извършени с особена жестокост или по особено мъчителен за животното начин или на публично място, както и за рецидиви или подобни действия, извършени в присъствието на малолетно или непълнолетно лице, се предвижда затвор от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лв.

Законопроектът, внесен от Манолова, предлага проявите на особена жестокост към животните да се наказват с 2 години затвор или пробация и глоба от 1000 до 6000 лв., а умъртвяването на животно  - с лишаване от свобода до 3 години или пробация и глоба от 2000 до 10 000 лв.

Нейният законопроект обаче предизвика несъгласие сред управляващото мнозинство.
"Обичам животни и въпрос на цялото общество е хуманното отношение към живи животни. Предложените текстове на опозицията отговарят само на обществените очаквания, но не са предвидили поведението на животните спрямо хората”, каза от трибуната председателят на Комисията по здравеопазване Десислава Атанасова.

Според нея предложените санкции са прекалено високи. Тя припомни, че Наказателният кодекс предвижда наказанието за лека телесна повреда за хора да е лишаване от свобода. Според Атанасова текстовете трябва да бъдат помислени по-детайлно преди да получат подкрепата на управляващите.

„Свидетели сме на ужасяващо насилие над животни и като законодател е нормално да предприемем промени, които да възпрат всички, които желаят да упражняват такова насилие. Това е „А” и „Б” на наказателното право”, контрира Манолова. Тя заяви, че управляващото мнозинство е противник на този законопроект, защото не са предвидени достатъчно санкции за собствениците на агресивни животни. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Затвор и драстични глоби за убийство на животно | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Затвор и драстични глоби за убийство на животно
Автор: Anonymous да 2011-02-18 @ 10:17 EET
Приемани са, приемат се закони които са НЕ ПРИЛОЖИМИ -абсурди има много.Пример: Закон за говорене по GSM  когато шофираш ППС (закон за движение по пътищата). И  всички говорят!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди