изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:50 EET
Приключи работното посещение на Рашидов и Дянков в Турция    
Политика София /КРОСС/ Приключи работното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в Турция. Това съобщават от пресцентъра на министерството на културата. Във втория ден на работното си посещение, двамата министри се срещнаха с група от около 30 представители на ръководствата на изселнически организации в Турция.

„Ние дойдохме тук не за да искаме нещо от вас, а за да покажем, че нашето правителство е готово на всякакъв вид диалог, за да решаваме заедно проблемите, които стоят пред вас", каза министър Вежди Рашидов при откриването на срещата. Той изтъкна, че правителството обръща внимание на всички български граждани, без значение къде живеят и каква вяра изповядват, както и полага всички възможни усилия за решаването на проблемите им. Министър Рашидов припомни, че за него в рамките на по-малко от година това е втора по рода си среща, в която участва толкова широк кръг представители на български граждани, живеещи в Турция. Той подчерта също, че българското правителство държи въпросите на българските изселници, живеещи в Турция, да се решават директно, без намесата на посредници. Това изказване на министър Рашидов предизвика бурни аплодисменти в залата.

Изселниците поставиха въпроси, свързани със сътрудничеството в образователната дейност, размяната на фолклорни и театрални групи, на ученически и студентски групи и хора на изкуството. Представители от региона на Одрин и Чорлу поискаха да им се окаже помощ за откриването на курсове по български език. Изселници поставиха пред министър Вежди Рашидов и въпроси, свързани с приемането на ученици в училищата по изкуствата в България.

Министър Рашидов посочи, че има неоползотворени възможности между България и Турция в областта на културата и изкуствата. Доказателство за това стана и подписаният Договор за сътрудничество и взаимен обмен в театралната дейност между директора на Народен театър „Иван Вазов" Павел Васев и истанбулските градски театри. В навечерието на 24 май т. г. на одринска сцена ще изнесе спектакъл кърджалийският театър. С това ще бъде поставено началото на поредица гостувания на български театри в Турция и на турски театрални трупи в България.

През месец май т. г. предстои и посещение на българска културна делегация начело с министър Вежди Рашидов в Анкара по покана на турския министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай. По време на това посещение се предвижда да бъде подписан Договор за сътрудничество в областта на културата и изкуствата между България и Турция, който ще даде възможности за дългосрочен обмен.

В края на визитата си министър Вежди Рашидов и вицепремиерът Симеон Дянков заедно с българския генерален консул в Одрин Вълчо Марков посетиха двете български църкви в Одрин - „Свети Георги" и „Св. св. Константин и Елена", възстановени с помощта на българската държава. Двамата министри изразиха своята увереност, че двата български храма в Одрин ще продължат да се развиват като центрове на духовността. Малко по-късно Вежди Рашидов и Симеон Дянков разгледаха прочутата Султан Селимова джамия в Одрин, както и известния Тракийски университет в града. http://www.cross-bg.net/

 


Сходни връзки

Приключи работното посещение на Рашидов и Дянков в Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди