изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:16 EEST
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД    
Интервюта

Лидерът на политическа партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев пред НДТ



- Г-н Янев, какъв е поводът за посещението Ви в Добрич?

- Утре /днес, бел. авт./ в залата на Общинския съвет на община Добричка ще проведем среща с граждани и ще отговорим на журналистически въпроси. Освен това, разбира се, поводът за посещението ми са срещи с различни гилдии и съсловия. Това, което най-много ме трогна, е че бизнесът в региона е в много тежко положение. Не само хората, които се занимават със земеделие. И другите предприемачи в различни сектори се оплакват от това, което се случва всеки ден с тях. Ако не са в лобито на областния управител, на кметицата или на местния лидер на ГЕРБ, получават ревизии, репресии от властта. Дори някои от фермерите ми се оплакаха, че няма да получат субсидии или ако получат ще ги получат прекалено късно. Тормозят ги с различни разрешителни, лицензии. Изобщо, този терор върху бизнеса е незапомнен за целия преход. ГЕРБ е олицетворение на тежка депресия срещу пазарната икономика. Те искат отново да въведат командно-административния стил, характерен за най-ретроградните времена на Живковия режим и искат да бъде всичко под техен контрол. Или ако трябва да сме по-образни - и в Добрич ГЕРБ управлява като групировка. Така както СИК чрез рекетьорските си схеми държеше голяма част от бизнеса в примка, във възможност постоянно хората да бъдат зависими, по същия начин управлява и ГЕРБ.

 

- Управляващите се опитват да ни убедят, че финансовата крика е приключила или, че излизаме от нея. Вие постоянно се срещата с хората, какви са наблюденията Ви? Как издържа обикновеният човек, колко още ще издържи?

- Моите наблюдения и наблюденията на нашия експертен икономически и финансов екип са, че кризата се задълбочава. Покупателната способност на населението рязко намалява. Проблемът с доходите е равносилен на бедствено положение. Защото хората не могат да осигурят елементарни средства, за да вържат месечните си семейни бюджети. Да не говорим, че има региони, където може да се каже, че хората са съгласни да сложат край на живота си, но да не живеят при тези скотски условия. Да не говорим, че с всеки изминат ден безработицата се увеличава. С изключение на няколко областни центъра всичко друго е в много тежка безизходица. По наши данни, в региони като Видин, Враца, Монтана, Силистра, Ловеч безработицата се движи между 30 и 40 процента. А в други региони, като Добрич, Търговище, Разград, Шумен безработицата е между 20 и 30 процента. Реалната безработица. А тук в Добрич се отчита, че безработицата е под 10 процента, което е абсолютна лъжа. Да не говорим, че по наши данни в Добрич над 60 процента от домакинствата имат тежки проблеми с взети и невърнати кредити. И тази политика на банките е убийствена по отношение на потребителските и дългосрочните креди и хората се чудят как да оцелеят. Толкова депресиращо им действа    , че това допринася и за изключително големи проблеми, свързани с оцеляването на цели фамилии. Освен това мога да Ви кажа, че в Добрички регион по прогнози на нашите експерти ще има серия от фалити на фирми. И тези фалити се дължат на това, че бизнесът е прекършен, бизнесът е пречупен. А това правителство, с тези репресивни акции, с тази хамалска икономическа политика доведе до стрес, който се отрази много тежко на местната икономика. И всичко това на фона на цялостно сбърканата политика по отношение на земеделието може да се окаже, че през следващата година над 40 процента от средните и дребни арендатори и кооперации ще бъдат на ръба на фалита и ще фалират за сметка на т. нар. добруджански чокои, които обработват над 100 000 декара, а трупат огромни богатства за сметка на прогресивно обедняващето население. А всички те се отчитат на ГЕРБ, за да не бъдат закачани. Това е реалността тук.

 

- ДАНС обяви, че подписката, инициирана от РЗС за свикване на Велико народно събрание, е манипулирана. Как ще коментирате това? Как се развиха нещата?

- Това беше най-тежката репресия, осъществявана срещу политическа партия след 10 ноември 1989 година. Репресия, която може да бъде сравнена само с шпицкомандите по време на Третия райх в Германия. Да си позволи ДАНС да ходи от къща на къща и да звъни през тъмните часове на денонощието на възрастни хора и да ги пита: "Вие подписали ли сте се за нова конституция?" и когато получат отговор "Да", вторият въпрос е "А вие знаете ли, че Яне Янев иска чрез тази подписка да прави държавен преврат?", след което хората казват "Не, разбира се". "Ами тогава, щом като е не, я подпишете тази декларация". Всичко това ние документално и фактологично го занесохме в Европейската комисия, срещнахме се с много евродепутати от Съюза на европейските консерватори, от Групата на либералите и демократите. Срещнахме се със заместник председателя на Европейския парламент, с Даяна Уолис, с комисарката по правосъдие и човешки права Вивиан Рединг. И в резултат на тези наши срещи се стигна до много силен натиск от вън, който доведе до оставката на Цветин Йовчев. Ние обаче не сме доволни само от тази оставка и искаме цялото ръководство на ДАНС начело с Дражков час по-скоро да подаде оставка.

 

- Как ще коментирате СРС-скандалите, които тресат страната? И не ли редно вътрешният министър Цветан Цветанов да подаде оставка, както би се случило в другите европейски държави?

-  Не само, че щеше да подаде оставка, но щеше да носи и наказателна отговорност всеки, който е част от тези СРС-та, по отношение на корупционните схеми, за които става ясно от съдържанието им. Нещо повече - видяхте, че Искра Фидосова е своеобразен тартор на организирана престъпна група, която иска да назначава митничари и тя директно каза, че иска да назначи човек в Митница- Лом, за да може да събира, цитирам, парите от контрабандите. Край на цитата. Това в друга европейска демократична държава би довело до мигновена оставка на цялото правителство.

 

- А как ще коментирате взрива пред редакцията на вестник "Галерия"?

- Като терористичен акт с политически последствия. Това, че един вестник се опълчи на групировката ГЕРБ, а те отвърнаха с тероризъм, показва, че са гузни и слаби.

 

- Смятате ли, че ще бъдат разкрити извършителите, поръчителите?

- Надявам се, но не вярвам. Защото минаха повече от 20 дни, откакто ми откраднаха джипа с много важни документи и вече минава втора седмица от взрива пред "Галерия" и ни вест, ни кост от разследване. Нищо конкретно не извършват компетентните органи. Защо е така? Ясно е, защото управляващите нямат интерес истината да излезе на бял свят.

 

- Смятате ли, че ГЕРБ ще изкара пълен мандат?

- Това зависи от нашия народ. Ако народът продължи да гледа отдалече и да обсъжда само на кафе или когато се прибере вечер и гледайки новините изразява недоволство, нищо не може да се случи. Вие виждате как се случват промени, дори в тоталитарни държави от арабския свят. Тогава, когато излязат хората на площада и поискат оставката на един диктатор, който е властвал и безчинствал повече от 30 години, както беше случаят с Хостни Мубарак. И той падна, народът го свали. Същото е положението и в много друга арабски страни, в това число и в Джамахирията. И там днес има кръвопролития. Ако нашия народ продължава да гледа безобразията на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които си играят със съдбата на всяко българско семейство, нищо няма да се случи. Обаче ако народът се качи на автобуси и влакове и отиде в София и направи една жива верига около парламента и каже "Вън политическата мафия! Вън мутрите от властта!" ще има промяна и България най-после ще стане нормална демократична държава.

 

- Тази година предстоят избори. Смятате ли, че трябва да се проведат едновременно президентските и тези за местна власт?

- Да, "Ред, законност и справедливост", за разлика от коалицията на Иван Костов и БСП, иска предсрочни избори. Ние искаме предсрочни избори, за да спре агонията и считаме, че те трябва да са три в едно и по възможност да не бъдат избори за обикновено Народно събрание, а за Велико Народно събрание.

 

- Как ще участва "Ред, законност и справедливост" в местните и в президентските избори?

- Навсякъде във всички 265 общини на Република България РЗС ще издигне самостоятелни кандидатури за кметове, за общински съветници, за селски кметове. Ще има и собствен кандидат-президентски тандем. НДТ    

 


Сходни връзки

ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-21 @ 17:42 EET
Просто се чудя и се мая. Лудото Яне и лудото Кире се прегърнаха.кирил Костов не получи нощо от ГЕРБ и затова решиха с неговата 200 кг. булка да получат нещо.няма значение от кого и на каква цена.Киро,просто не знаеш какво те чака ,братле.Горчиво ще съжаляваш...
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-21 @ 19:48 EET
Боже прибери си версиите,още ли ще ходи тоя лудия из България?
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-21 @ 20:15 EET
този е болен мозък
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-21 @ 20:37 EET

Браво Яне!Каза им го в прав текст,както си го правил и до сега!Зад тебе сме!!

ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-21 @ 20:46 EET
малко ли луди има в Добрич,само този ни липсваше
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-22 @ 00:13 EET
Казал го е поетът-" Свестните у нас-смятат за луди"!
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-22 @ 15:58 EET
platenite tekstopistci pak sa na liniq kakto obiknoveno ei kvo mu komentirate jenata na choveka shto vi e qd tolkova ne moga da razbera sigurno zashtoto nishto ne mojete da postignete...emi taka e edni go mogat drugi sedqt i si pishat zlobnite komentari i s tva shte si ostanat....
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-22 @ 16:06 EET
Bravo Kostov stana i kaza vsichko kakto si e , malko hora shte stanat i shte go napravqt  tova daje nikoi taka kato gledam..vseki se e zavrql v mishata si dupka i nishto ne smee da kaje i da im se opylchi. Trqbva da ima pove4e smeli hora kato teb koito da im se opylchvat!!!!
ТЕРОРЪТ ВЪРХУ БИЗНЕСА Е НЕЗАПОМНЕН ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕХОД
Автор: Anonymous да 2011-02-25 @ 01:17 EET
kade si tragnal tsavolanko

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди