изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:08 EEST
ТАНОВГЕЙТ ТРЪГНАЛ ОТ ДАНС И СЛУШАЛКА ОТ ДОБРИЧ    
Ред и сигурност

Служител на ДАНС и служител на звеното на СДОТО в Добрич са отговорни за СРС-скандала с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов. Това е констатирала проверка с детектор сред служителите, имали достъп до информацията, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса за законодателни промени при използването на СРС в парламента , информира bnews.bg."Имаме съпричастност на служител от ДАНС от тези, които са имали допуск до акаунта, за изнасяне на информация", каза Цветанов.



Служителят от звеното в Добрич пък проявил немарливост, за което ще бъде назначена и дисциплинарна проверка.

"В полиграфското изследване на служителят от СДОТО се е установило, че лицето е предоставило своята парола на други служители в звеното, прослушвал си е разговори, които не са били негова задача", обясни Цветанов. Полиграфската експертиза е направена от Института по психология. Тя обаче не може да бъде използвана като доказателство, а е само констатация, уточни МВР-шефът.

Цветанов съобщи, че през миналата седмица през детектор са минали всички служители, които имат пряко отношение към използваните СРС-та по "Тановгейт". Освен служителят в ДАНС и този в Добрич, другите са издържали изследването.

Цветанов обяви, че служителите на СДОТО ще минават на полиграфско изследване през 6 месеца. Ще бъдат подобрени и техническите параметри за увеличаване на контрола и гаранции, че няма да има злоупотреби. От думите на МВР-шефа стана ясно, че ще бъдат сложени камери в помещенията, в които има изведени акаунти или там, където служителите на СДОТО прослушват разговорите.

"При регистрирането и при въвеждането на паролата в лог-файловете ще остава като една по-дълга следа снимката и паролата с която е влязъл даденият служител", обясни още Цветанов. За това нововъведение ще са нужни около 31 млн. лв.

 

Агент от ДАНС се провалил на детектора за СРС-тата

 

Полиграфско изследване е показало, че има съпричастност на служител на ДАНС към изтичането на записи, направени чрез СРС-та. И служител на МВР се е провалил на теста, но за него няма данни за връзка със скандала.
Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Агентът от ДАНС е работил по прослушване на разговорите в реално време, т. нар. акаунт, уточни Цветанов, който говори на кръгла маса: "Необходими законодателни промени в нормативната уредба на специалните разузнавателни средства". Тя се проведе в Народното събрание под домакинството на подкомисията за контрол на СРС, предаде БТА.

"Има подозрения за изнасяне на информация и към служител на Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) към МВР в Добрич, който няма необходимата подготовка и е проявил немарливо отношение, за което ще се насрочи дисциплинарна проверка", каза още Цветанов. До момента обаче няма доказателства, че той е свързан със скандала с изтеклите записи, а само, че е предоставил паролата си на други служители, които така са получили достъп до информацията, събрана със СРС-та, и сам прослушвал такива разговори.

Цветанов уточни, че двамата служители, които са се "провалили" на детектора на лъжата, не се познават. Останалите им колеги, които също са имали пряко отношение към използваните СРС-та по скандалните записи, са минали успешно изследването, съобщи БГНЕС.

"Полиграфското изследване е метод, който не може да бъде ползван като доказателство, но може да бъде използван за регулиране на целия процес за използването на СРС-та. Това, на което ще заложим, специално като изискване на служителите от СДОТО в цялата страна, е периодично на шест месеца да минават на полиграфско изследване, заяви Цветанов.

31 млн. лева ще бъдат необходими за техническо обезпечаване на работните места на служителите, които прилагат СРС, съобщи той, цитиран от "Фокус".
„Ще подобрим техническите параметри за увеличаване на контрола и гаранция, че няма да има злоупотреба, през цялото време работните места в СДОТО, където се подслушват разговорите, ще бъдат под видеонаблюдение. При регистрирането и въвеждането на паролата в лог-файловете, ще остава като една по-дълга следа снимката и паролата на съответния колега", уточни вицепремиерът.

Главният прокурор Борис Велчев пък поиска по време на дискусията да се ограничи кръгът на престъпленията, за разкриването на които се ползват СРС-та.
"Живеем във време, в което се забелязва сатанизиране на специалните разузнавателни средства", каза той и изтъкна, че броят на поисканите СРС се увеличава с всяка година, а в същото време резултатът от тях почти не се е променил.
Главният прокурор посочи, че не е необходимо и министърът като политическо лице да разрешава прилагането на СРС. Нямало нужда от това, след като има разрешение от съда. По думите му обаче ще бъде изкуствено да се вади подслушването от МВР, тъй като така се разкъсват оперативни функции на две места.

Правосъдният министър Маргарита Попова коментира на свой ред, че сега съдебният контрол е само първоначален, но не е регламентиран последващият - когато има събрана информация извън наказателните производства. Според нея не е необходим друг държавен орган, който да контролира тази дейност, тъй като от съдебния контрол по-добро няма.
В министерството обаче смятат, че искащият прилагане на СРС-та трябва да направи мотивирана защита, че няма друг начин за събиране на информацията. "Трябва детайлно да се разработи използването на СРС по проблемите на националната сигурност. В момента тази тема е бяло поле в закона", констатира още Попова.

Миналата седмица прокуратурата предложи хора, които са станали "жертви" на подслушване, да могат да получават обезщетения.

http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

ТАНОВГЕЙТ ТРЪГНАЛ ОТ ДАНС И СЛУШАЛКА ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди