изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-09 @ 08:36 EEST
КМЕТЪТ НА БАЛЧИК ВРЪЩА РЕШЕНИЕТО ЗА ОКАСТРЯНЕ НА ПAРИТЕ ЗА КУЛТУРА И ФУТБОЛ    
НовиниКметът на община Балчик Николай Ангелов ще върне за преразглеждане решението на Общински съвет, с което съветниците решиха да пренасочат предвидените в бюджета средства за култура и издръжка на ФК Черноморец за други дейности. Това стана ясно на пресконференция, която той даде в петък.


Предложението на група общински съветвници, начело с председателя на ОбС Стефан Павлов и съветниците Атанас Жечев, Валентин Атанасов, Красимира Любенова, Веселин Николов, Бедри Кемалов, бе прието с 15 гласа “за”, 3 “въздържал се” и 1 “против”, каза кметът. Съгласно това решение, от бюдгжета на общината за 2011 г. отпадат средствата, предвидени за финансиране нва ПФК “Черноморец”. В календара на културните прояви за 2011 г. Средствата за празници с местно и регионално значение се намалят от 90 000 на 70 000 лева, сумата от 70 000 лева за международния фестивал “Balchik Classic Days” отпада, както и заложените 90 000 лева за Международния филмов фестивал за късометражно кино. Средствата за подпомагане на културни проекти с регионално и национално значение се намалят от 10 000 на 4 000 лева, а парите за медийна реклама на културната програма – от 15 000 на 5 000 лева, парите за други разходи за културата – 5000 лева, отпадат. Съкратените средства се разпределят за общински радиоклуб – 20 000 лева, за закупуване на колесар за Морски клуб – 7 000 лева, за учредяване на баскетболен клуб – 5 000 лева, за спортна площадка в жк „Балик” – 200 000 лева, за изграждане на съблекалня за клуб по лека атлетика в Авиоград – 60 000 лева, за основен ремонт на ул. „Черно море” с. Кранево – 100 000 лева, за възстановяване и чакълиране на ул. „Витоша” – с. Кранево, - 30 000 лева, за увеличаване на субсидията на МБАЛ Балчик – 300 000 лева, за увеличаване сумата за Международния фестивал на религиозната музика „Свети Атанас”  с 3 500 лева, общо 6 000 лева, за организиране на фолклорен фестивал „Море от ритми” – 15 000 лева, за църквата „Света Петка” в Балчик – 10 000 лева, за джамията в Балчик – 5 000 лева. Остатъкът от 520 500 лева да се образува резерв, който да се изразходва с решение на Общинския съвет, предвижда още решението.
“Изключително ми е трудно да коментирам чуждо решение. Решение, което, според мен, е лишшено от всякаква логика. Това е решение, което връща най-красивия черноморски град във феодализма. Така Балчик се капсулова като средновековна крепост и освен за насъщния няма да правим други разходи, няма да има футбол, нито културен живот, международен обмен, отказваме се от връзките с побратимените градове”, коментира градоначалникът.
Той заяви, че предложението, внесено на заседанието на Общинския съвет от Председателския съвет, преди това не е било представено пред обществеността на Балчик, не е дискутирано в постоянните комисии. Дори липсва обосновка защо се налага да се направи тази корекция, обясни Николай Ангелов. И обясни, че равносметката от това решение е, че фестивалът “Balchik Classic Days” със сигурност няма да се провежда, ПФК „Черноморец” излиза от „Б” група, а кинофестивала, за който от общнския бюджет са осигурявани около 25 на сто от финансирането му, ще се
върне години назад, ще отпаднат част от проявите, както и някои от предвидените знаменитости. Кметът напомни, че с идването на шефа на Google на кинофестивала миналата година остойностените публикации за феста и Балчик в различни медии възлизат на около 600 000 лева.
Кметът не приема твърденията на съветниците, че с решението си са направили икономия, тъй като макрорамкта на бюджета не се променя. “Не виждам и приоритети в перата, в които парите са пренасочени”, каза кметът. И посочи, че при инвестиции на общината от над 20 милиона лева в инфраструктура, Общинският съвет е решил да отдели допълнителни средства за ремонт на улица “Бяло море” в Кранево, където не живее нито един жител, няма жилищни сгради, а има три хотела, съобщи Ангелов. По отношение завишените средства за болницата, той припомни, че в общинския бюджет са били заложени 700 000 лева за субсидирането й – сумата, която е била съгласувана с ръководството на здравното заведеиние. Съветниците обаче завишили сумата с мотива, че заплатите са ниски. В същото време общината не може да субсидира търговски дружества за заплати, посочи Николай Ангелов. “Оказва се, че джамията трябва да бъде субсидирана с парите за спорт и култура. Ние не правим икономии, а  преразпределяме тези пари по неизяснен принцип”, посочи той. И изрази недоумението си как едно културно събитие, за което писа и Euro Tribun, като фестивала на класическата музика, отпада от финансиране, а остава фестивал, за който дори не е чувал. Това решение е сериозен знак за донорите, които проявяват интерес за финансиране на културни събития в Балчик, каза Николай Ангелов.
Ръководителят на хор “Черноморски звуци” В. Господинова заяви, че “не може да се посяга с лека ръка на бъдещето на един град”, защото Балчик няма друго освен култура. От ПФК “Черноморец” пък коментираха, че с решението си Общинският съвет оставя на улицата 30 момчета със семейства, които шест месеца ще останат без заплати, тъй като професионалните отбори вече са направили селекция.
Кметът обясни, че през декември са водени разговори с общинските съветници относно бъдещето на футбола в града, и тогава е било решено да се намали финансирането, но футболният клуб да остане. “Като кмет, бях съгласен да се гласуват 600 000 лева, а през юли при актуализацията на бюджета да се вземе решение дали ще продължи финансирането на отбора”, обясни Н. Ангелов. Според него, решението на Общинския съвет няма политическа украска. “Според мен, това са търговците в храма. В момента в Общинския съвет в Балчик действа принципът “ти на мене, аз на тебе”, добави градоначалникът.
Кметът заяви, че ще използва правомощията си и ще върне за ново обсъждане тази промяна в бюджета. Той ще стори втова в седемдневен срок от получавана на протокола от заседанието. Той призовава гражданите, които смятат, че това решение е несправедливо, да присъстват на сесията и да погледнат общинските съветници в очите, когато гласуват.
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА БАЛЧИК ВРЪЩА РЕШЕНИЕТО ЗА ОКАСТРЯНЕ НА ПAРИТЕ ЗА КУЛТУРА И ФУТБОЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди