изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:54 EEST
Първанов: Използването на СРС е прекомерно    
Новини

На разискване в Консултативния съвет за национална сигурност бяха поставени въпросите за членството на България в "Шенген", противодействието срещу контрабандата, използването на специални разузнавателни средства



Президентът Георги Първанов "има усещане", че в политическия и обществения дебат доминира оценката, че "използването на специални разузнавателни средства (СРС) в България е прекомерно".

Това каза президентът в началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който заседава по темата "Актуални въпроси на сигурността на Република България в контекста на вътрешната сигурност на Европейския съюз".

На разискване бяха поставени въпросите за членството на България в "Шенген", противодействието срещу контрабандата, използването на специални разузнавателни средства.

Като напомни за трикратното увеличение на СРС в последните година и половина-две и отбеляза, че обхватът на приложението им е твърде висок държавният глава попита има ли нови обстоятелства, рискове за националната сигурност, терористична заплаха, или увеличението е в рамките на обичайната борба с престъпността.

Според Първанов е важен въпросът за контрола на СРС, защото от онова, което той долавял в публичния дебат, "очевидно липсва цялостен и ефективен контрол върху дейността, свързана със СРС - вътрешно- и външноведомствен, административен, съдебен, парламентарен".
Президентът оцени високо направените предложения от прокуратурата, и становището на Министерството на правосъдието по съхраняването ио оценката на информацията.

Георги Първанов оцени позитивно факта, че с проблема за СРС се занимаха успешно парламентарната подкомисия за контрол на СРС, прокуратурата, съдът, Министерството на правосъдието.

Лош признак е, когато цялото общество тръгне след една провокация, след една интрига -- "флашките и патрашките",

каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред журналисти в почивката на заседанието на Консултативния съвет.

Сидеров е изразил мнение, че СРС-тата не са основна тема за българското общество и представители на висши институции стават заложник на една интрига, създадена от нелегитимни фактори.

"Констатацията и на главния прокурор, и на председателя на ВАС, е че не е имало незаконно използване на СРС-та. Тогава аз питам представителите на опозицията - защо се спекулира с изрази като "фриволно използване", попита той.

Според лидера на "Атака" телевизионните камери е трябвало да заснемат цялото заседание на Консултативния съвет, а не само речта на Георги Първанов.

"В неговото изложение имаше манипулативни тези под форма на въпроси, а отговорите не се чуха. По този начин е ощетено обществото" , каза Сидеров и подчерта, че президентът говори като лидер на политическа сила, а не като държавен глава.

Все пак президентът се е съгласил стенограмата от заседанието да бъде публикувана.

В дългата си реч при откриването на заседанието Георги Първанов критикува правителството и по други въпроси. Той попита акви са реалните щети за бюджета на страната от цигарената контрабанда

във времето около 2010 г. и какво се прави, за да може да се излезе от тази ситуация.

Президентът попита дали не е време да се изгради цялостна стратегия за борба с цигарената контрабанда, в т. ч. и една по-гъвкава акцизна политика. Според Първанов било важно, когато се говори за капацитета на митницата, да се даде отговор предвижда ли се възстановяването на нейните разследващи функции, както и разширяването на нейните разузнавателни възможности и дали митницата не се е оказала под "тежката сянка" на МВР в последните година и половина-две.

Георги Първанов не пропусна за каже, че темата за "Шенген" е важна за България и изрази надежда, че ще изпълним техническите изисквания.

Президентът постави няколко въпроса - защо се получи изоставане в сравнение с Румъния, защо се допусна да се създаде обвързване между "Шенген" и механизма за сътрудничество и оценка, можем ли да говорим за проблеми в доверието към България в някои от страните от ЕС.

Във връзка с рисковете, които произтичат от процесите в "съседни региони" Георги Първанов предложи на правителството и на ръководителите на специалните служби в края на заседанието на КСНС да бъде представена информация за процесите в тези региони и за това какво става с българската общност, дали са създадени необходимите условия, за да може да се съхрани животът на всички тях. http://www.vesti.bg

 

 


Сходни връзки

Първанов: Използването на СРС е прекомерно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди