изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:13 EEST
Ужас и еуфория изпратиха 110 българи от Триполи    
НовиниСъс самолет на "България еър" тази нощ на летище София пристигна първата група от 110 български граждани, евакуирани от Либия. "Видях ужас", каза медицинската сестра Поля, една от пристигналите със самолета българки, цитирана от БТА. По думите й всички желаещи българи са се прибрали. На летището в Триполи е пристигнала с паспорт, без изходна виза. Разказа, че живеела близо до летището и е тръгнала едва при пълна сигурност, че е осигурен самолет.


Ситуацията, където работя, е спокойна, каза Поля. По думите й проблеми имало през нощта, когато хората не смеели да излизат. Тя добави, че не е сигурна дали ще се върне в Либия при успокояване на обстановката и засега отговорът й е "не".

В Либия положението се оправя и всичко ще бъде наред след три-четири дена сигурно, смята Георги Иванов, който работи по частен контракт в град Мисурата. "Пристигнах до Триполи със собствена кола, няма проблеми по пътя през деня, през нощта е опасно", каза той.
Иванов е в Либия от 28 години. Елате да видите вие как е там и няма да се приберете, оставил съм сондажна апаратура и съм си тръгнал - мисля, че не е добре, коментира той.
Иванов също не е имал изходна виза. Той благодари на българското посолство. Според него в Либия няма гражданска война. Отмина вече, каза Георги Иванов. Той заяви, че трябва да се върне, защото оставената сондажна апаратура е негова и е скъпа.

Александър Иванов бил в Либия на бизнес среща за два дена. Въпреки че е пребивавал само в хотел, той е чувал стрелба и коментира, че положението не е приятно. Иванов е прекарал 15 часа на летището в Триполи.

"Решихме да се върнем, защото в момента в страната е много неспокойно, макар че когато тръгвахме от Триполи целият град беше в еуфория, всички празнуваха някаква победа - това е Либия, абсолютно непредсказуема", каза строителният инженер Наталия Въкова. Тя също изказа благодарност на българското посолство, защото е била без паспорт, който е бил в работодателя й, а той се е скрил след започването на събитията.
Не сме получавали заплати от пет месеца и бяхме в абсолютно безпомощно състояние, защото всяко едно движение е свързано със средства, коментира Въкова. "Ако се успокоят нещата, трябва да се върна, за да си взема парите, защото са доста и за да си довърша работата", каза тя.
По думите й догадките за причините за събитията в Либия са много различни, много хора предполагали, че това е намеса на външни сили и е било подготвяно. Тя обаче отново добави, че това е страна, в която всичко е непредсказуемо.

Имам много приятели либийци, те се възмущават от това, което правят в Бенгази и района, каза друг от върналите се българи - Тодор Чомаков.
"Триполи е за Кадафи, няма никакви проблеми, сега идвам с пресни новини от там, те ликуват", каза Чомаков.
Те правят мирни демонстрации, а той иска с насилието да спре тези демонстрации, да ги натика в къщите, да не смеят да се покажат, каза друга българка - лекар, според която вече се стреля не само нощем, но и денем - по хора на улицата.

Очаква се днес от Либия в България да пристигне и правителственият "Еърбъс" с друга група българи.
Самолетът трябва вече да е излетял, заяви по БНР министърът на външните работи Николай Младенов.

Последна актуализация в 07.45 ч.


--------------------------------------------------------------------------------
Около три хиляди турци се качиха на борда на два ферибота в Бенгази рано тази сутрин, предаде Ройтерс.
Държавният департамент на САЩ обяви, че днес ще евакуира американските граждани с ферибот от Триполи до Малта, предаде АП. Наетият от правителството на САЩ ферибот ще отпътува не по-късно от 15,00 ч. днес.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Ужас и еуфория изпратиха 110 българи от Триполи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди