изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:26 EEST
Евросъюзът не изключва военна операция в Либия    
Европейски съюз

Европейският съюз не изключва възможността да подготви военна интервенция с хуманитарна цел в Либия, в подкрепа на евакуацията на европейските граждани. Италия пък призова ЕС за помощ в справянето с „катастрофалната хуманитарна криза”. Военната операция "е възможност, по която работим", заявил висш европейски представител, пожелал анонимност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.



ЕС обмисля да поиска военноморска подкрепа за евакуация на близо шестте хиляди европейци, които са все още в Либия, заяви Рафаел Бриганд, говорител на еврокомисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитиран от АФП.

Италианският вътрешен министър Роберто Марони същевременно призова партньорите си от ЕС да предприемат всички необходими мерки за справяне с катастрофалната хуманитарна криза. Това той каза непосредствено преди разговорите в Брюксел между вътрешните министри на ЕС за потенциалното изселване от северноафриканската държава, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Ние не можем да бъдем оставени сами, добави той, подчертавайки, че Италия е застрашена от потенциалната "инвазия на 1,5 милиона души", които могат да поставят страната "на колене".

В сряда италианските власти предупредиха за масово изселване от Либия "с библейски размери", ако Муамар Кадафи бъде отстранен от власт. Ние знаем какво ни чака, когато либийското управление падне, заяви италианският външен министър Франко Фратини.

Шестте средиземноморски страни членки на Европейския съюз поискаха ЕС да създаде специален фонд за солидарност като част от мерките срещу нелегалната имиграция от Северна Африка. На среща вчера вътрешните министри на Франция, Испания, Италия, Гърция, Кипър и Малта настояха за обща европейска политика и конкретен ангажимент, че бежанците ще бъдат разпределени във всички страни от ЕС.

Заради очакваните вълни от бежанци от Северна Африка в следващите дни ще видим мобилизация, каквато не сме виждали в ЕС, коментира еврокомисарят  Кристалина Георгиева.
Освен средиземноморските страни от ЕС, като застрашени от бежанска вълна Георгиева посочи и Турция.
Реално през Турция бежанците може да достигнат България, прогнозира еврокомисарят.

ЕС вече изпрати мисия на Агенцията за контрол на външните граници ФРОНТЕКС по границите на Тунис и Египет с Либия, за да оцени на място какви нужди ще възникнат при евентуално масирано преселение на хора от Либия към тези две страни, напомня АФП.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Евросъюзът не изключва военна операция в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди