изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:10 EEST
В ДОБРИЧ ПО-МАЛКО БЕБЕТА, А И ПОВЕЧЕ НЕДОНОСЕНИ    
НовиниНад 10 процента е делът на недоносените бебета в региона. Раждаемостта се е сринала до нивото от времето на правителството на Жан Виденов


Сериозен срив в раждаемостта отчита отделението за новородени в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи завеждащият го д-р Снежана Александрова. През 2010 г. новородените бебета, преминали през отделението, са 1200, при средно 1500 за предходните две години. Нивото на раждаемостта през миналата година е било като по времето на Жан Виденов. Д-р Александрова припомня, че преди 27 години в добричката болница са се раждали 2700 бебета.
Болните и недоносени деца продължават лавинообразно да се увеличават. Делът на недоносените бебета в Добрич около 10,5 до 11 – 11,5 процента. Традиционно регионът ни е с висок процент по този показател, но през последните години и другите региони от страната ни достигат и са с дял от около 10 процента, докато доскоро оптималното съотношение е било 6 до 8 процента. През последните години този показател има ръст от една трета, каза още д-р Александрова.
Най-малкото, отгледано бебе в отделението през миналата година е било с тегло 580 грама, Надежда, което след три месеца и десет дни е изписано от отделението. Стрес, недохранване и болестите на бъдещите майки, са сред причините за увеличението на недоносените бебета. Най-малкото бебе, родено в добричката болница през тази година е било с тегло 1200 грама. То е било 7-ма или 8-ма бременност на майката, самата тя не е знаела коя. След това детето е оставено за настаняване в дом. „Вложихме много средства за това бебе, ще го гледаме три месеца и половина и ще го подарим на държавата от тези майки-кукувици”, коментира д-р Александрова. Вече 4-5 деца, родени през тази година, са оставени за настаняване в дом.
Средно по 35 деца годишно отиват от отделението за новородени директно към дом „Майка и дете”, посочи още д-р Александрова. Това са нежелани, агресирани бременности и отглеждането на тези деца за нас е все едно сме отгледали 100 деца, добави тя.
Според нея, определено има връзка между зачеването „ин витро” и увеличението на недоносените бебета. „Колкото са ползите от „ин витро”, толкова са и проблемите”, каза тя. И добави, че често тези бебета се раждат много рано. През миналата година е имало двойка близнаци. Единият е роден 600 грама, а другият от октомври месец миналата година е изписан една на 14 февруари.
Друга тенденция, която се забелязва през последните години е увеличението на възрастта на родителките. Това обаче са реализирани жени в професионално отношение, с положение в обществото, които раждат второ-трето дете.
Монитори с кислородна сатурация за недоносените бебета – за прецизно, неинвазивно, проследяване на кислорода в кръвта по време на престоя им в интензивния сектор за предотвратяване на увреждания, които се предвижда да бъдат закупени със средства от кампанията „Жълти стотинки” са безценни помощници на лекарите, те са нашите очи, коментира д-р Александрова. Тази апаратура осигурява денонощен контрол и дава изключително голяма информация на лекарите и лекарския екип за стабилността на функциите на тези пациенти и намалява до минимум риска от увреждане на белите дробове и зрението, тъй като се касае до незрели организми. Изключително важно е наличието на такава техника, подчерта д-р Александрова.
Отделението обаче има потребности и от перфузорни помпи за малките бебета, тъй като количествата, с които разполага са недостатъчни. При тези деца от изключително важно значение е правилното и прецизно дозиране на течността и медикаментите, които се подават и затова са нужни перфузорни помпи и понякога се налага да се включат 2-3. Предвид много недоносени бебета понякога става блокаж на наличната техника 
Благодарение на дарителски кампании е осигурена дихателна апаратура. От кампанията Българската Коледа вече са били предоставени три инкубатора. Сега отново е направена заявка за два инкубатора за отделението, тъй като в момента има две бебета в един инкубатор.
 


Сходни връзки

В ДОБРИЧ ПО-МАЛКО БЕБЕТА, А И ПОВЕЧЕ НЕДОНОСЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди