изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:14 EEST
ЗА СМЪРТТА НА УБИТИЯ ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР МАРИН ВЛАЕВ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ 60 000 ЕВРО    
Ред и сигурност156 468 евро трябва да изплати държавата по осем дела срещу България в Европейския съд, реши Министерският съвет вчера. Сред тях е и делото, заведено от близките на таксиметровия шофьор от Добрич Марин Влаев

Сумата от 60 хиляди евро България трябва да изплати на родителите и съпругата на застреляния през 1998 година при полицейска акция Марин Влаев. Таксиметровия шофьор от Добрич е застрелян в гърба от спецполицаи през нощта срещу 27 август 1998 г. Той попаднал случайно на полицейска засада, организирана за залавянето на похитител на бизнесмен.
По делото „Влаеви срещу България” е отсъдено нарушено право на живот. Жалбоподатели са родителите и съпругата на Марин Влаев. В нощта на 26 срещу 27 август 1998 г. полицията провеждала операция край с. Одърци по освобождаване на заложник. В момента, в който Влаев минал оттам с колата си, предполагаемият извършител на престъплението е бил заловен. Полицаите направили знак на Влаев да спре. Той намалил и почти спрял, но когато един от полицаите отворил вратата на колата и показал служебната си карта, Влаев внезапно тръгнал. Полицаите открили огън, който довел до смъртта му.
Европейският съд за правата на човека отбелязва, че властите не са останали пасивни и са показали желание да се проведе разследване, за да се определи дали приложената сила е отговаряла на законовата регламентация. Предварителното следствие е било образувано незабавно, последвало е наказателно производство по обвинение в непредумишлено убийство срещу полицая, чиито изстрели са предизвикали смъртта на Влаев. Въпреки това, ЕСПЧ отбелязва наличието на значими забавяния по време на разследването, продължило над 6 години, както и отклоняване от установяване на някои факти, което го води до извода, че разследването не е имало достатъчно задълбочен и ефективен характер. На жалбоподателите е присъдено обезщетение от 60 000 евро за неимуществени вреди и 6000 евро за разходи и разноски.
Архивите сочат, че Марин се оказа невинна жертва по време на преследването на Тихомир Ташев – Тихия, на когото полицията е устроила капан при получаването на откуп за отвлечен бизнесмен от Варна.
Красимир Димитров и Тихомир са свързани с изчезването на хора в Добрич в края на 90-те години. За изчезналата на 12 април 1998 г. Силвия - съпруга й бившия митничар от ГКПП - Дуранкулак, Йордан Йорданов, Красимир Димитров и Тихомир Ташев – Тихия искат първо 20 млн. стари лева, после още 10 млн. Обещанието е Силвия да се върне жива и здрава у дома. Двамата рекетьори продължават да харчат парите спокойно. Ташев си построил гараж, ремонтирал колата си и купил скъп мотор "Сузуки". Красимир и Тихомир обикаляли луксозни заведения. На 24 август 1998 г. мистериозно изчезва варненският бизнесмен Светослав Дойчев Стоянов, който държи мандра в Дропла. Бизнесменът е отвлечен и убит точно на рождения си ден. На черен път по пътя за Царичино откриват само микробуса му. Още на другия ден започва изнудването на Даниела Стоянова - съпруга на жертвата, по задигнатия мобифон на Светослав. Обажданията са от Красимир, но за торбата с искания откуп от 10 млн. лева отива Тихия. Полицията му устройва капан и той е прострелян на 3 места при опит за бягство. В канонадата загива невинен човек - 31-годишният Марин Влаев, таксиметров шофьор от Добрич.
 


Сходни връзки

ЗА СМЪРТТА НА УБИТИЯ ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР МАРИН ВЛАЕВ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ 60 000 ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди