изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:03 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧКА - С ДВА НОВИ СОЦИАЛНИ ПРОЕКТА    
ОбществоОбщина Добричка започна работа по два нови спечелени проекта, свързани с предоставянето на социални услуги, съобщи на пресконференция зам.-кметът Гюлхан Вейсел.


Това са "Създаване и функциониране на Център за обществена подкрепа за деца в неравностойно положение от 7 до 18 години в община Добричка" и "С грижа за хората за независим и достоен живот в община Добричка". И двата проекта са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", първият е на стойност 127 198 лева, а вторият - 191 268 лева. Продължителността им е 14 месеца, партньор на общината е сдружение "Форум гражданско общество"
Създаване на възможности за повишаване на качеството на живот на деца и семейства от уязвими групи в община Добричка и устойчиво предоставяне на социални услуги в общността чрез разкриване на Център за обществена подкрепа е основната цел на първия проект, съобщи ръководителят му Даниела Тодорова. По него вече е изграден експертен екип от социални консултанти, логопед, педагог, психолог, семеен консултант и др., който ще работи с деца от семейства в неравностойно социално положение, с физически увреждания, деца на улицата, застрашени от отпадане от училище, с дивиантно поведение. Предвижда се да бъдат включени 50 деца, но при необходимост броят им може да бъде увеличен. По проекта ще бъде изграден Център за обществена подкрепа, който ще се помещава в дирекция "Социално подпомагане" в сградата на община Добричка. Ще бъдат обособени и 10 помещения в населените места - в училища и детски градини, в които ще се извършва мобилната работа на експертния екип.
Целта на втория проект е предоставяне на грижа в семейна среда на болни, самотни възрастни хора и деца, подобряване качеството на живот чрез превенция на риска и подкрепа за интеграция, сподели ръководителят му Наташа Захариева. Ползватели на социалните услуги по него ще бъдат поне 64 възрастни и три деца с увреждания. За тях ще се грижат 18 домашни помощници и 14 социални асистенти. Проектът ще обхване нуждаещи се от 28 населени места. Подадени са 130 заявления от желаещи да ползват социалната услуга и около 100 - от кандидати да работят като домашни помощници и социални асистенти. До момента е направена широка информационна кампания сред кметовете и кметските наместници на населените места, директори на ЦДГ и училища. Предоставянето на самата услуга ще стартира на 1 март. Потребителите ще заплащат такса от 15 до 22 лева, в зависимост от доходите си. Чистата заплата на домашен помощник ще е 225 лева, а за социален асистент - 280 лева. НДТ 
 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧКА - С ДВА НОВИ СОЦИАЛНИ ПРОЕКТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди