изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:14 EEST
Здравна шефка изнудвала чакащи за трансплантация    
Здраве Директорът на Център "Фонд за трансплантация" София Мутафчийска принуждава пациентите, чакащи за трансплантация в чужбина, да прехвърлят индивидуалните си набирателни сметки във фонда като условие да бъдат включени в него. Това заяви на пресконференция председателят на Български пациентски форум Теодора Захариева, цитирана от БТА.
Тя допълни, че разполага с документи, които доказват твърдението й.


"Голяма част от тези дарителски суми са от продадени имоти на близки на пациентите", съобщи Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Той попита риторично редно ли е да се искат пари от пациентите и след това да казва, че са трансплантирани за сметка на държавата.

Според Теодора Захариева прехвърлянето на дарителски сметки към фонда не бива да бъде условие, "за да бъдеш обслужен от държавата". Тези пари могат да бъдат преведени в съответната клиника в чужбина, където ще бъде извършена трансплантацията, а фондът да доплати останалата част от необходимите средства, смята Захариева.

Тя отново припомни факта, че Фондът за трансплантации не е усвоил 5-те милиона лева от бюджета си за миналата година и средствата са върнати. По думите й, това предполага "автоматичното връщане в бюджета и на парите от дарителските сметки на тези пациенти. Според Захариева, хубавото в случая е, че директорът на фонда не е успял да подпише нито едно споразумение с клиника в чужбина, и затова ничии пари не се "изгорели".

Захариева и Димитров казаха още, че за тази година Фондът по трансплантация в чужбина не разполага с бюджет, което означава че трансплантации в чужбина няма да има.

От двете национално представени организации - Български пациентски форум и Конфедерация "Защита на здравето", отново настояха директорите на Изпълнителна агенция по трансплантация Теодора Джалева и на фонда за трансплантация София Мутафчийска да подадат оставки. Мотивите са "липса на професионални и морални качества и вмешателство в работата на неправителствения сектор". Пациентските организации заявиха, че са уведомили министъра на здравеопазването Стефан Константинов и се надяват той да вземе адекватни мерки. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Здравна шефка изнудвала чакащи за трансплантация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди