изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:49 EEST
63% не искат президент от ГЕРБ    
ОбществоРъстът на цените и политическите скандали от първите месеци на годината са факторите с най-силно влияние върху общественото доверие към управляващите.  Това показват резултатите от редовното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 12-20 февруари сред 1005 пълнолетни жители от цялата страна, предаде Дарик. Въпреки, че чрез вота на доверие правителството спечели политическата битка срещу опонентите си, инфлационният натиск и скандалите са нанесли сериозни поражения върху имиджа на управляващите.



За първи път, откакто е на власт, правителството не е в състояние да произведе позитивни за общественото мнение събития”, отчитат социолозите. То губи инициативата в налагането на темите, проблемите и интерпретациите на случващото се в страната.

Само за 37% от българите правителството се справя успешно и това личи в резултатите от дейността му, 60% са на обратното мнение. Политическите скандали и инфлационният натиск имат най-голям дял за промяната в негативна посока на отношението към кабинета, премиера и ГЕРБ. Неудовлетвореността от действията и резултатите, постигнати от ГЕРБ в редица обществени сфери, както и ерозията в антикорупционния имидж на управляващите, снижават устойчивостта в декларираната подкрепа за тях.

Намалява мотивацията за вот в полза на ГЕРБ. Най-силният индикатор в това отношение е заявеното предпочитание на 63% от българите да бъде избран президент от друга политическа сила, срещу 33% желаещи бъдещият президент да е излъчен от управляващите. Тези нагласи обаче не могат да бъдат разглеждани като прогноза за президентския вот, тъй като не са ясни още нито броя и имената на претендентите, нито разпределението на гласовете между евентуалните конкуренти.

Ефектът от икономическата конюнктура и политическите събития се отразява пряко в оценката за работата на ресорните министри. Симеон Дянков продължава да бъде най-критикуваният министър, а индексът за дейността му запазва отрицателна стойност от „-22,3%”. Най-силен обрат през февруари е налице при Цветан Цветанов, който се нарежда на второ място сред неуспешните министри. Благодарение на запазващите се негови поддръжници (23,2%), индексът за дейността му продължава да е положителен, но поредицата от атаки през последните месеци разклатиха значително доверието в него. Росен Плевнелиев продължава да е най-одобряваният министър (37%), и с най-висок индекс, т.е. разлика между положителни и отрицателни оценки - (33,3%). След него се нареждат Мирослав Найденов (с индекс за дейността си от 14,9%) и Николай Младенов (12,3%). Забележим ръст се наблюдава и в оценките за работата на министър Томислав Дончев, който заема четвъртото място и чийто ресор се откроява като една от малкото успешни сфери в дейността на правителството (51%). http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

63% не искат президент от ГЕРБ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
63% не искат президент от ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2011-03-01 @ 13:28 EET

Защо ни е президент, та той нищо не е напавил за България, а българите гинем като пилета. Трябват ни не ЕС, а фабрики и заводи, не олигарсите да пр защитаваме, съдебна система, полиция, лекари всички са с тях обикновенния народ нека гине.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди