изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:39 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР НЕДЕЛЯ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, "ПРОШКА"    
ПразнициСирни Заговезни винаги е седем седмици преди Великден. В народния календар празникът е известен още и с името Прошка. Празнува се за берекет и здраве. След като се заговее на Сирни Заговезни, вече не могат да се ядат и мляко и млечни продукти. На този ден младите отиват на гости при родителите си и искат прошка за евентуално нанесени обиди през годината. Младите носят със себе си вино, баница и пиле и влизайки в дома на близките си - родители или кумове, целуват ръка, и казват: "Прости", а домакините отвръщат "Простено да ти е".


На този ден в почти цялата страна се палят огньове и ергените хвърлят запалени стрели към домовете на момичетата, които харесват. Вярвало се, че в чийто двор падне стрелата, за тази мома ще се ожени момъкът. Сред обичаите на този ден е и т. нар. хамкане, което е най-забавно за децата. Домакинята връзва на конец парче халва, като малчуганите опитват да го уловят само с уста, докато то се върти. Вярва се, че победителят в тази весела игра ще е здрав през цялата година.
От вечерта на Сирни Заговезни започва и строгият Великденски пост и спират всички весели обреди - сватби, кръщенета до Великден.
На трапезата на Сирница задължително присъстват баница със сирене, риба, печена тиква и мляко с ориз.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР НЕДЕЛЯ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, "ПРОШКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди