изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:14 EEST
Хиляди се качиха на Шипка в минус 10 градуса    
Новини Повече от 2000 души дойдоха днес с около 30 автобуса организиран превоз, с десетки леки автомобили и с пеши походи на старопланинския връх Шипка, за да отбележат националния празник. Много семейства с малки деца, студенти и възрастни хора, както и потомци на опълченци изкачиха заветните 890 стъпала до върха с цветя и развети знамена. Те се  поклониха през паметника на българските опълченци и воините от още 10 националности, загинали за свободата на страната ни преди 133 години.



При минус 10 градуса и в мъгла с видимост под 50 метра хилядното множество замълча и сведе очи при отслужената от Великотърновския митрополит Григорий заупокойна панихида, предадоха БТА и БНТ.
След като бяха положени венци, митингът под върха завърши с българско хоро.

Официални гости на тържествения митинг бяха министърът по усвояването на средствата от ЕС Томислав Дончев, генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, полковник Олег Латинин от посолството на Руската федерация в София, Александър Романюк от посолството на Украйна, депутати . "Тук сме за да знаем, за да помним, за да се поклоним, за да бдим. Свободата не може да бъде подарявана, нито да бъде предавана по наследство, а само - заслужена", каза в словото си Дончев. 
По думите му свободата може да бъде застрашена не само от външните врагове и завоеватели, а и от липсата на смелост и мъдрост, от овчедушие, от мързел.
"Във всяка битка и воинът, и войската, се борят колкото с врага, толкова и със своите слабост и нерешителност", каза още министърът.

По-рано в София тържествена смяна на почетния гвардейски караул беше извършена пред парадния вход на сградата на президентството. Церемонията беше наблюдавана от десетки граждани. През паметника на Незнайния воин пък бе издигнато националното знаме.

Междувременно „Атака” проведе митинг под наслов „Признайте българския геноцид - 1396 -1913 г.!” пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, предаде „Фокус”. На площада се събраха около 1000 привърженици на партията, начело с лидера Волен Сидеров. Там бе и Спаска Митрова, която е съветник на "Атака" в Европарламента. http://dnes.dir.bg
 
 


Сходни връзки

Хиляди се качиха на Шипка в минус 10 градуса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди