изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:17 EEST
Скандал между министри за Военна полиция    
Новини
Вътрешният министър Цветан Цветанов се е скарал с военния министър Аню Ангелов, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет, което се проведе вчера.


Поводът за острия дебат, в който влизат двамата, е проектът на закон за военна полиция, който вчера бе приет от кабинета на вносител и ще бъде внесен в парламента за обсъждане, предаде БГНЕС. Според промените Военна полиция ще може да изпълнява заедно с МВР задачи по разкриване на терористични актове, незаконен трафик на оръжие, задържане на престъпници и освобождаване на заложници.

Цветанов не е съгласен с това да се приеме отделен закон за около 1000 души (състав на Военна полиция е към 1200 души - б.р.) и смята, че това е несериозно. Той смята, че първо трябва да бъдат внесени законопроекти за Националната служба "Охрана" (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС).

Ангелов обаче категорично не е съгласен с него. Военният министър казва, че "има един-единствен човек в МВР, който защитава тезата, че правомощията на Военната полиция не трябва да бъдат в отделен закон, а в Закона за отбраната и въоръжените сили". Той изтъква, че се е съветвал с министъра на правосъдието. "Не считам, че най-добрите юристи са в МВР поне по отношение на законодателната дейност. Ако ще се бламираме по този начин, аз не считам, че това е нормалният начин", казва Ангелов.

Тук Цветанов апострофира, като се обръща към премиера и колегите си, а военния министър нарича "г-н Ангелов".
"Ще възникне дебат, в който ние не можем да дадем смислените отговори на въпросите, които ще ни задават. Аз не възразявам и не бламирам каквото и да е решение, стига то да кореспондира с цялостната политика както на правителството, така и на парламентарната група".

Военният министър отвръща, че не знае "какво означава смислени и безсмислени отговори на въпроси, които могат да бъдат поставени.
"Аз смятам, че ние винаги сме давали смислени отговори", категоричен е Аню Ангелов.

В дискусията се включва и министърът на външните работи Николай Младенов, който първо оглавяваваше военното ведомство и сега защитава тезата на наследника си. Той отбелязва, че законопроектът е в програмата на правителството, тоест "всички трябва да са запознати, че този закон предстои да се случи".
"Законът за Военната полиция е един от ключовите закони, за да може да функционира тя не само в България, а и да изпълнява адекватно ангажиментите си в рамките на Алианса, където започва да има сертифицирани вече роти, които трябва да започнат да изпълняват операции в рамките на българското участие, включително и в Афганистан", мотивира се Младенов.

Премиерът включва в спора и правосъдния министър Маргарита Попова. Тя заявява, че правен проблем няма. Тук Цветанов отново пита къде са законопроектите за НСО и НРС. В крайна сметка Бойко Борисов заявява, че това не е аргумент - "понеже няма за другите, не трябва да има и за Военна полиция".

Цветанов обаче отвръща така: "Това означава ли, че ние трябва да направим отделен закон за Гранична полиция, или за ГДБОП, за националната полиция? Ако така ще ги роим законопроектите, които ще бъдат за по хиляда–две хиляди човека, аз мисля, че това е несериозно".

Борисов обаче настоява, че не е прав и посочва закона за ДАНС.

Аню Ангелов пък припомня, че преди около година именно министър-  председателят "заръча Военна полиция да участва в охраната на обществения ред, специално за селскостопанските площи, за да не се краде реколта".
"Ние досега нямаме такова правомощие и не сме го изпълнявали. Ето сега в този закон въвеждаме това правомощие", казва военният министър.

http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Скандал между министри за Военна полиция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди